Başlıklar
ToggleAskerlik süresi kaç ay sorusu ziyaretçilerimiz tarafından sıklıkla soruluyor. Birçok insan askerlik süresinin kaç ay veya ne kadar olduğunu merak ediyor. Askerlik süresi kaç ay veya askerlik ne kadar sorusunun cevabı yazımızda.
7179 Sayılı Askeralma Kanununun 5/2 maddesine göre Askerlik süresi; erbaş ve erler için altı ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için on iki aydır.
Askerlik süresini (hizmet süresi), ihtiyaca göre bir katına kadar artırmaya veya yarısına kadar azaltmaya Cumhurbaşkanınca karar verilebilir. Bu şekilde belirlenen hizmet süresi altı aydan az olamaz.
7179 Sayılı Askeralma Kanunu’nun uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen Askeralma Yönetmeliği 20 Temmuz 2020 tarih ve 31193 sayılı Resmi Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Yönetmelik Md. 29/(2) hükmüne göre muvazzaflık hizmet süresi, sevk belgesinde yazılı olan sevk tarihi ile başlar ve terhis tarihinde sona erer.
Altı aylık askerliğini tamamlayanlar ilave özlük hakları ile birlikte ikinci altı ay askerlik yapabilirler. Bu ikinci altı ayda ilgiliye özlük hakları ödenir. İkinci altı ay askerlik yapanlar için hizmet borçlanmasına esas prim ödemeleri Devlet tarafından karşılanır.
Yine Yönetmelik Md. 45/1 (1) Erbaş ve erlerden istekli olanlar, sıralı disiplin amirlerinin olumlu değerlendirmesi ile terhise hak kazandıkları tarihten itibaren altı ay süre ile sınırlı olmak üzere bu Yönetmelik hükümlerine göre askerlik hizmetlerine devam eder ve bu sürenin sonunda terhis edilirler. Bu şekilde askerlik hizmetine devam edenlerin vazgeçme talepleri kabul edilmez. Bunlar hakkında askerlik hizmetinden sayılmayan sürelere ilişkin hükümler uygulanmaz. Bu yükümlüler hakkında ilk altı aylık hizmet süresi için ayrı, diğer altı aylık hizmet süresi için ayrı terhis belgesi tanzim edilir.
İstekli olan erbaş/erler, ilk altı aylık hizmeti sonrasında asgari ücretten az olmamak üzere harçlık alarak altı ay daha askerlik yapabilmektedir. Ayrıca, askerlik hizmetini yapmakta olan/tamamlayan yükümlülere aşağıdaki ilave haklar da sağlanır.
a. Muhtaç asker ailelerine yardım,
b. Askeri öğrenci temininde ilave puan,
c. Toplu Konut İdaresinin yaptığı konutların tahsisinde öncelik,
ç. Hizmette geçen süre içinde kamunun ve belediyelerin işlettiği deniz ve şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlanma,
d. Hizmette geçen süre içinde müze ve ören yeri gibi yerlerden ücretsiz yararlanma,
e. İkinci altı ay askerlik yapanlar için hizmet borçlanmasına esas prim ödemelerinin Devlet tarafından karşılanması
Askeralma Kanunu’nun uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen Askeralma Yönetmeliği Md. 31 ‘ e göre “Erbaş ve erlere ilk altı aylık hizmetlerinin her ayı için bir gün, ikinci altı aylık hizmetine devam edenlerin her ayı için iki gün izin verilir. İzin süresi içerisinde gözaltına alınma, tutuklanma, ceza infazı, yatarak tedavi görme, hava değişimi veya istirahat gibi belgelendirilebilen gerekçelere dayalı olarak izin süresinin bir kısmının kullanılamaması durumunda, fiilen kullanılamayan süre izin süresinden düşülür.
Türk Askerlik sisteminde, barış dönemleri için, bedelli askerlik ve dövizli askerlik gibi asker alma uygulamaları da vardır. 7179 Seferberlik ve savaş hâlinde bu madde hükümleri uygulanmaz.
Bedelli askerlikte askerlik süresi bir aydır.
7179 Sayılı Kanun Md. 9 – (1) İstekli olanlardan Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı dikkate alınarak Bakanlıkça belirlenecek sayıda yükümlü, 240.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak bedel tutarını silahaltına alınmadan önce Bakanlıkça belirlenecek sürede peşin ödemeleri ve bir aylık temel askerlik eğitimini tamamlamaları hâlinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılırlar.
7179 Sayılı Kanun Md. 9-(7) hükmüne göre Seferberlik ve savaş hâlinde bu madde hükümleri uygulanmaz.
Dövizle askerlikte, askerlikte geçirilmesi gereken herhangi bir hizmet süresi yoktur.
Türkiye Cumhuriyeti tarafından tanınmış yabancı ülkelerde; iltica başvurusu dışında elde ettikleri çalışma iznini de ihtiva eden oturma izni veya doğrudan çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren veya bir meslek ya da sanat mensubu sıfatını haiz olanlar ile bir iş sözleşmesine bağlı olarak yabancı bandıralı gemilerde gemi adamı sertifikasında yazılı mesleğini icra edenlerden; a) Yurt içinde geçirilen süreler hariç olmak üzere, en az üç yıl süre ile fiilen çalışanlar, b) Bakanlıkça verilecek uzaktan eğitimi alanlar, durumlarını ispata yarayan belgelerle birlikte bağlı bulundukları Türk konsoloslukları aracılığı ile askerlik şubelerine başvurmaları, 9 uncu maddedeki gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca döviz miktarının yatırılacağı gün tespit edilen döviz alış kuruna göre avro veya karşılığı kadar konvertibl yabancı ülke parasını başvuru tarihinde peşin ödemeleri hâlinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılırlar. Uzaktan eğitime ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.(7179 Sayılı K. Md. Md. 39)
Dövizle askerlik uygulaması da barış dönemlerine özgüdür. Savaş ve seferberlik hallerinde uygulanmaz. (Md. 39/11)
Askerlik hizmetin, sosyal güvenlik hukuku ve iş hukukunda bazı etkileri vardır. Bunlar emeklilik yönünden muvazzaf askerlikte geçen sürelerin borçlanılabilmesi ve askerlik nedeniyle iş sözleşmesini fesheden işçinin kıdem tazminatına hak kazanmasıdır. Aşağıda bu hususlar ayrıntılı olarak incelenecektir.
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 31. Maddesi “Muvazzaf askerlik ödevi dışında manevra veya herhangi bir sebeple silah altına alınan veyahut herhangi bir kanundan doğan çalışma ödevi yüzünden işinden ayrılan işçinin iş sözleşmesi işinden ayrıldığı günden başlayarak iki ay sonra işverence feshedilmiş sayılır. İşçinin bu haktan faydalanabilmesi için o işte en az bir yıl çalışmış olması şarttır. Bir yıldan çok çalışmaya karşılık her fazla yıl için, ayrıca iki gün eklenir. Şu kadar ki bu sürenin tamamı doksan günü geçemez” şeklindedir.
İşçinin muvazzaf askerlik hizmeti nedeniyle iş sözleşmesini feshetmesi veya iş akdinin işveren tarafından son vermesinin bir önemi yoktur. Muvazzaf askerlik hizmeti nedeniyle iş akdinin sonlanması kıdem tazminatına hak kazandırır. Muvazzaf askerlik hizmeti nedeniyle iş akdini sona erdirip kıdem tazminatına hak kazandıktan sonra makul bir sürede askere gidilmesi gerekir. Yoksa hakkın kötüye kullanılmasına sebep olacağından hukuksal açıdan bazı sorumluluklar doğurabilir.
Erkek çalışanlar muvazzaf askerlik hizmeti için istifa etmeleri durumunda kıdem tazminatına hak kazanacaklardır. Bedelli askerlik hizmeti bir muvazzaf askerlik hizmeti olmadığından bedelli askerlik yapan işçiler kıdem tazminatına hak kazanamazlar.
Bedelli askerlik için çalışmaya ara verenler Askerlik Kanunu uyarınca temel askerlik eğitimi süresince aylıksız veya ücretsiz izinli sayılırlar.
Emeklilik yönünden er ve erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen sürelerin borçlanılması mümkündür. Burada önem arz eden nokta askerlik süresi içinde sigortalı adına prim ödenmemiş olmasıdır.
Emeklilik için prim borçlanmasının en çok bilinen örnekleri askerlik, doğum ve yurtdışı borçlanmasıdır.
Askerlik borçlanması yapılırken ödenecek tutar her yıl asgari ücrete göre belirlenmektedir. Asgari ücrette artış olması durumunda borçlanma için ödenecek tutar da artmaktadır.
Askerlik borçlanması yapılırken ödenmesi gereken tutar, 2022 yılında, bir gün için en düşük 69,02 TL, bir ay için 2.070,6 TL, bir yıl için ise 24.847,20 TL’dir. Buna göre 450 gün için askerlik borçlanması yapacak bir kişinin 31.059,00 TL ödemesi gerekir. Borçlanılacak sürenin hesabında bir ay 30 gün, bir yıl ise 360 gün olarak kabul edilir.
Askerlik borçlanması yapmak isteyen kişi tüm askerlik süresini borçlanmak zorunda değildir. Dilediği ve ihtiyacı olan süre kadar da borçlanabilir. Borçlanılabilecek süre en fazla askerlikte geçirilen süre kadardır.
Askerlik borçlanması için e-devlet üzerinden de başvuru yapılabilmektedir.
3 Comments
Kolay gelsin Benim Sorum Şudur 20 gun önce Askerlik Borçlanması Başvurusu Yaptım 30 Gün İçinde Ödeme Yapmassam 2.Ci Başvurumu 31. Gunde Tekrar Yapabilirmiyim
Askerlik ne kadar kaldı
Merhaba pandemi döneminde askerlik yapmaktaydim. Pandemi sürecinde askerliğim 1 ay uzadı bunu için dava açılabilir mi