• +90 224 272 19 09
  • +90 542 120 86 16
  • info@demirbas.av.tr
bursa-avukat-logo-2bursa-avukat-logo-2bursa-avukat-logo-2bursa-avukat-logo-2
  • Ana Sayfa
  • Kurumsal
    • Hukuk Büromuz
    • Vekalet Bilgileri
  • Hizmetler
    • Şirketler Hukuku ve Ticari Davalar
    • Sınai Mülkiyet Hukuku ve Marka Patent Tasarım Davaları
    • Bireysel ve Toplu İş Hukuku Davaları
    • Gayrimenkul, İnşaat ve Kira Davaları
    • Boşanma Avukatı
    • Tazminat Hukuku ve Tazminat Davaları
    • Miras Hukuku ve Miras Davaları
    • Ceza Hukuku ve Ceza Davaları
    • İdare Hukuku ve İdari Davalar
    • Vergi ve Sosyal Güvenlik Hukuku
    • İcra Hukuku, İcra Takipleri ve İcra Davaları
    • Bilişim Hukuku Davaları
    • Tüketici Hukuku ve Tüketici Davaları
  • Blog
  • İletişim
Kira Tespit Davası
18 Şubat 2022
Ceza Hukuku Nedir?
12 Haziran 2022

Askerlik Süresi Kaç Ay

İçindekiler

  • 1 Askerlik Süresi Kaç Ay
    • 1.1 Askerlik Hizmet Süresi
      • 1.1.1 Bedelli Askerlik

Askerlik süresi kaç ay sorusu ziyaretçilerimiz tarafından sıklıkla soruluyor. Birçok insan askerlik süresinin kaç ay veya ne kadar olduğunu merak ediyor. Askerlik süresi kaç ay veya askerlik ne kadar sorusunun cevabı yazımızda. 

7179 Sayılı Askeralma Kanununun 5/2 maddesine göre Askerlik süresi; erbaş ve erler için altı ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için on iki aydır.

Askerlik Hizmet Süresi

Askerlik süresini (hizmet süresi), ihtiyaca göre bir katına kadar artırmaya veya yarısına kadar azaltmaya Cumhurbaşkanınca karar verilebilir. Bu şekilde belirlenen hizmet süresi altı aydan az olamaz.  

7179 Sayılı Askeralma Kanunu’nun uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen Askeralma Yönetmeliği 20 Temmuz 2020 tarih ve 31193 sayılı Resmi Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Yönetmelik Md. 29/(2) hükmüne göre muvazzaflık hizmet süresi, sevk belgesinde yazılı olan sevk tarihi ile başlar ve terhis tarihinde sona erer.

Altı aylık askerliğini tamamlayanlar ilave özlük hakları ile birlikte ikinci altı ay askerlik yapabilirler. Bu ikinci altı ayda ilgiliye özlük hakları ödenir. İkinci altı ay askerlik yapanlar için hizmet borçlanmasına esas prim ödemeleri Devlet tarafından karşılanır.

Yine Yönetmelik Md. 45/1 (1) Erbaş ve erlerden istekli olanlar, sıralı disiplin amirlerinin olumlu değerlendirmesi ile terhise hak kazandıkları tarihten itibaren altı ay süre ile sınırlı olmak üzere bu Yönetmelik hükümlerine göre askerlik hizmetlerine devam eder ve bu sürenin sonunda terhis edilirler. Bu şekilde askerlik hizmetine devam edenlerin vazgeçme talepleri kabul edilmez. Bunlar hakkında askerlik hizmetinden sayılmayan sürelere ilişkin hükümler uygulanmaz. Bu yükümlüler hakkında ilk altı aylık hizmet süresi için ayrı, diğer altı aylık hizmet süresi için ayrı terhis belgesi tanzim edilir.

İstekli olan erbaş/erler, ilk altı aylık hizmeti sonrasında asgari ücretten az olmamak üzere harçlık alarak altı ay daha askerlik yapabilmektedir. Ayrıca, askerlik hizmetini yapmakta olan/tamamlayan yükümlülere aşağıdaki ilave haklar da sağlanır.

               a. Muhtaç asker ailelerine yardım,

               b.  Askeri öğrenci temininde ilave puan,

               c.  Toplu Konut İdaresinin yaptığı konutların tahsisinde öncelik,

               ç.  Hizmette geçen süre içinde kamunun ve belediyelerin işlettiği deniz ve şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlanma,

               d. Hizmette geçen süre içinde müze ve ören yeri gibi yerlerden ücretsiz yararlanma,

               e. İkinci altı ay askerlik yapanlar için hizmet borçlanmasına esas prim ödemelerinin Devlet tarafından karşılanması

Askeralma Kanunu’nun uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen Askeralma Yönetmeliği Md. 31 ‘ e göre “Erbaş ve erlere ilk altı aylık hizmetlerinin her ayı için bir gün, ikinci altı aylık hizmetine devam edenlerin her ayı için iki gün izin verilir. İzin süresi içerisinde gözaltına alınma, tutuklanma, ceza infazı, yatarak tedavi görme, hava değişimi veya istirahat gibi belgelendirilebilen gerekçelere dayalı olarak izin süresinin bir kısmının kullanılamaması durumunda, fiilen kullanılamayan süre izin süresinden düşülür.

Bedelli Askerlik

Türk Askerlik sisteminde, barış dönemleri için,  bedelli askerlik ve dövizli askerlik gibi asker alma uygulamaları da vardır. 7179 Seferberlik ve savaş hâlinde bu madde hükümleri uygulanmaz.

Bedelli askerlikte askerlik süresi bir aydır.

7179 Sayılı Kanun Md. 9 – (1) İstekli olanlardan Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı dikkate alınarak Bakanlıkça belirlenecek sayıda yükümlü, 240.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak bedel tutarını silahaltına alınmadan önce Bakanlıkça belirlenecek sürede peşin ödemeleri ve bir aylık temel askerlik eğitimini tamamlamaları hâlinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılırlar.

7179 Sayılı Kanun Md. 9-(7) hükmüne göre Seferberlik ve savaş hâlinde bu madde hükümleri uygulanmaz.

Dövizle askerlikte askerlik süresi; dövizle askerlikte, askerlikte geçirilmesi gereken herhangi bir hizmet süresi yoktur. 

Türkiye Cumhuriyeti tarafından tanınmış yabancı ülkelerde; iltica başvurusu dışında elde ettikleri çalışma iznini de ihtiva eden oturma izni veya doğrudan çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren veya bir meslek ya da sanat mensubu sıfatını haiz olanlar ile bir iş sözleşmesine bağlı olarak yabancı bandıralı gemilerde gemi adamı sertifikasında yazılı mesleğini icra edenlerden; a) Yurt içinde geçirilen süreler hariç olmak üzere, en az üç yıl süre ile fiilen çalışanlar, b) Bakanlıkça verilecek uzaktan eğitimi alanlar, durumlarını ispata yarayan belgelerle birlikte bağlı bulundukları Türk konsoloslukları aracılığı ile askerlik şubelerine başvurmaları, 9 uncu maddedeki gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca döviz miktarının yatırılacağı gün tespit edilen döviz alış kuruna göre avro veya karşılığı kadar konvertibl yabancı ülke parasını başvuru tarihinde peşin ödemeleri hâlinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılırlar. Uzaktan eğitime ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.(7179 Sayılı K. Md. Md. 39)

Dövizle askerlik uygulaması da barış dönemlerine özgüdür. Savaş ve seferberlik hallerinde uygulanmaz. (Md. 39/11)

İlgili Yazılar:

  1. Türkiye`de Davalar ne Kadar Sürüyor
  2. 5941 Sayılı Çek Kanunu
  3. Uyap Sistemindeki Dava Türleri (Esas) 5
  4. Uyap Sistemindeki Dava Türleri (Değişik İş)
  5. Bursa Barosu Avukat Ücretleri 2011
  6. Bursa Barosu 01.07.2009-31.12.2009 Dönemi Avukatlık Asgari Ücret Tarfesi
  7. Davalar Ne Kadar Sürüyor ; 2014 Yılı Adli İstatistikleri :
  8. Mahkeme Kararlarının Gerekçeli Olması Zorunluluğu
Share
0
Demirbas Hukuk
Demirbas Hukuk

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İLETİŞİM


Demirtaşpaşa Mahallesi Ankara yolu Cad. No:36, Tüze İş Merkezi, Kat:10, 16220

+90 542 120 86 16

+90 224 272 19 09

info@demirbas.av.tr


DANIŞMA KURALLARI VE UYARILAR

Bu web sitesinde yer alan yazı ve açıklamalarda değinilen konular soyut ve genel olarak ele alınmıştır. Bu nedenle bu yazı ve açıklamalar somut bir olay hakkında yapılmış hukuki tavsiye olarak kabul edilemeyecekleri gibi Avukatlık Kanunu ve Avukatlık Meslek Kuralları kapsamında yazılı veya sözlü hukuki danışma olarak da değerlendirilemezler.
© 2021 Demirbaş Hukuk Bürosu Tüm Hakları Saklıdır. Web Tasarım

WhatsApp