• +90 224 272 19 09
  • +90 542 120 86 16
  • info@demirbas.av.tr
bursa-avukat-logo-2bursa-avukat-logo-2bursa-avukat-logo-2bursa-avukat-logo-2
  • Ana Sayfa
  • Kurumsal
    • Hukuk Büromuz
    • Vekalet Bilgileri
  • Hizmetler
    • Şirketler Hukuku ve Ticari Davalar
    • Sınai Mülkiyet Hukuku ve Marka Patent Tasarım Davaları
    • Bireysel ve Toplu İş Hukuku Davaları
    • Gayrimenkul, İnşaat ve Kira Davaları
    • Boşanma Avukatı
    • Tazminat Hukuku ve Tazminat Davaları
    • Miras Hukuku ve Miras Davaları
    • Ceza Hukuku ve Ceza Davaları
    • İdare Hukuku ve İdari Davalar
    • Vergi ve Sosyal Güvenlik Hukuku
    • İcra Hukuku, İcra Takipleri ve İcra Davaları
    • Bilişim Hukuku Davaları
    • Tüketici Hukuku ve Tüketici Davaları
  • Blog
  • İletişim
Boşanma Hukukunda Affetme ve Hoşgörü İle Karşılama
1 Temmuz 2022
Maluliyet Tespitine Uygulanacak Yönetmelik
2 Temmuz 2022

Her Şey Çok Aceleye mi Geliyor?

Avukatların bir kuralın yerindeliği, bir sorunun varlığı veya çözümü üzerinde görüş birliğine varması çok güçtür. Nedeni hukuk kurallarının onlarca farklı noktadan ele alınıp tartışılabilmesidir. Yargı mercileri de evrensel/temel hukuk kurallarından bazen birine bazen de diğerlerine üstünlük tanıyarak somut olay adaletini sağlamaya çalışırlar. Bununla birlikte hangi avukata sorarsanız sorun yargı sistemimizin en önemli sorununun uzun süren davalar olduğunu söyleyecektir. Bu konuda 2014 yılı adli istatistikleri bağlamında davaların ne kadar sürdüğünü incelediğimiz şuradaki makalemize bakabilirsiniz. Davalar ne kadar sürüyor
Bir çok boşanma avukatı TMK Md. 168/3 ' de düzenlenen anlaşmalı boşanma kurumunun, Türk yargısının en büyük problemlerinden biri olan uzun yargılama süresi sorununa, boşanma davaları yönünden, bir çözüm getiriyor olsa da çok kısa sürede son derece hayati konularda kesin hükmün ortaya çıkmasına da neden olarak geri dönüşü zor hak ihlallerine sebebiyet verdiğini düşünmektedir.
Söz konusu boşanma avukatlarına göre anlaşmalı boşanma davalarında uygulanan, kanunun konuluş amacına aykırı usul ve yargılama faaliyetinin gereğinden fazla aceleye getirilmesinin davaların uzun sürmesinden daha önemsiz sorunlara yol açmadığını kanıtlamıştır. Özellikle uygulamanın aldığı hal nedeniyle anlaşmalı boşanma davası küçümsenmeyecek sorunlara yol açmakta, çoklukla savunma/hukuki dinlenme hakkı ihlallerine kaynaklık etmekte, hatırı sayılır vakada eşler arasındaki uyuşmazlığı adil ve hakkaniyete uygun bir şekilde çözmemektedir.
Bursa boşanma avukatı olarak, tarafların, bir çok vakada, boşanmanın tüm fer'leriyle birlikte doğru, adil ve iradelerine tamı tamına uyan bir şekilde gerçekleşmesinden ziyade bir an önce gerçekleşmesiyle ilgilendiklerini ancak yargılama sona erip karar kesinleştiğinde pişmanlık duyduklarını gözlemlemekteyiz. Genellikle de eşlerden biri avantajlı durumunu istismar ederek diğer eşi istediği şartlarda boşanmaya zorlamaktadır. Anlaşmalı boşanma davalarında hak kaybına uğrayanlar genellikle kadınlar ve haklarını ileri sürmek konusuda dezavantajlı konumda bulunan bireylerdir.
Yine gözlemlerimize göre uyuşmazlığı adil ve dengeli bir şekilde çözmeyen mahkeme kararları velayet, nafaka, mal rejiminin tasfiyesi konusunda yeni davaların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Boşanma avukatlarına göre anlaşmalı boşanma davasında ortaya çıkan sorunlar büyük ölçüde, yargısal sürecin, doğası ile bağdaşmayacak şekilde, çok aceleye getirilmesinden kaynaklanıyor. Uygulama o kadar tuhaf bir hal almış bulunuyor ki bazen resmi nikah yapmak için harcanan süreden daha kısa bir sürede, ilamın kesinleşmesi dahil, boşanma gerçekleşebiliyor.
Bursa boşanma avukatları anlaşmalı boşanma davası uygulamasını bir yargılama faaliyetinden çok idari bir sürece benzetiyorlar. Rusya gibi bazı ülkelerde evlendirme daireleri gibi idari birimlerde boşanmak mümkündür. Bizdeki anlaşmalı boşanma uygulaması da bundan daha kapsamlı bir yargısal tahkikat içermiyor.
Bazı boşanma avukatları anlaşmalı boşanma davasının Anayasa'nın 41. Maddesi ile 36. Maddesine aykırılık oluşturan bir uygulamaya dönüştüğü görüşündedir. Nedeni TMK Md. 166/3'ün lafzıdır.
i) TMK Md. ' de " Bu halde boşanma kararı verilebilmesi için, hakimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hakim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü halinde boşanmaya hükmolunur." denmektedir. Ancak uygulamada bu yetkininhiç kullanılmadığı görülmektedir. Bunun nedenlerinden biri; düzenlemenin, anlaşmalı boşanmayı şekli bir prosedürün işletilmesine, tarafların beyanının tasdikine indirgeyen lafzıdır. Diğeri ise bu davalarda önemli bazı usul hükümlerinin uygulanmaması örneğin dilekçeler safhasının işletilmemesi ve ön inceleme, tahkikat ve sözlü yargılama aşamalarının birbirinden ayrılmaması dolayısıyla her her şeyin çok aceleye getirilmesidir.
ii) Yine bazı boşanma avukatlarına göre yanların reşit olmayan müşterek çocukları bulunuyorsa; yargıç, çocuğun üstün yararı prensibinin gereği olarak, tarafların velayet konusundaki kararlaştırması ile bağlı olmadığından anlaşmalı boşanma davalarında da mutlaka sosyal hizmet uzmanı/pedagog raporu alınmalı ve yaşı uygunsa küçük de dinlemelidir. Ne var ki anlaşmalı boşanma davalarında böyle bir inceleme hiç yapılmamaktadır. Bu nedenle velayet hakkının uyuşturucu suçlarından sabıkası olan anne/babaya verildiği kararlara dahi rastlanmaktadır.
iii) bu davalarda en azından basit yargılama usulündeki dilekçeler safhası işletilmeli, ön inceleme duruşması HMK ' nın öngördüğü şekilde yapılmalıdır.
Bursa boşanma avukatları olarak yasal düzenleme yapılıp anlaşmalı boşanma kurumunun adil yargılanma hakkını sağlayacak şekilde iyileştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bununla beraber Yargıtay içtihatlarıyla, sınırlı da olsa bazı düzeltmeler sağlanmaktadır. Bu konuda web sitemizde yer alan şu yazımıza bakabilirsiniz. İştirak Nafakası Ve Eğitim Giderleri

İlgili Yazılar:

  1. Anlaşmalı Boşanma Davasının Niteliği ve Genel Özellikleri
  2. Anlaşmalı Boşanma Davasının Şartları
  3. Dayak Nedeniyle Ayrı Yaşamakta Haklı Olan Eş / Tedbir Nafakası
  4. İngiliz Boşanma Avukatının Kavgasız Boşanma Konusunda İşe Yaramayacak Önerileri
  5. Boşanma Davası : Kadının Ziyneti,Ziynet Niteliğinde Olmayan Eşya
  6. Tasarım Hakkına Tecavüz Sayılan Fiiller
  7. Muvazaalı Boşanma İddiası Nedeniyle Emekli Maaşının Kesilmesi – Emekli Sandığı
  8. Ceza Hukuku Nedir?
Share
0
Demirbas Hukuk
Demirbas Hukuk

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İLETİŞİM


Demirtaşpaşa Mahallesi Ankara yolu Cad. No:36, Tüze İş Merkezi, Kat:10, 16220

+90 542 120 86 16

+90 224 272 19 09

info@demirbas.av.tr


DANIŞMA KURALLARI VE UYARILAR

Bu web sitesinde yer alan yazı ve açıklamalarda değinilen konular soyut ve genel olarak ele alınmıştır. Bu nedenle bu yazı ve açıklamalar somut bir olay hakkında yapılmış hukuki tavsiye olarak kabul edilemeyecekleri gibi Avukatlık Kanunu ve Avukatlık Meslek Kuralları kapsamında yazılı veya sözlü hukuki danışma olarak da değerlendirilemezler.
© 2021 Demirbaş Hukuk Bürosu Tüm Hakları Saklıdır. Web Tasarım

WhatsApp