Başlıklar
ToggleCinsel dokunulmazlığa karşı suçlar Türk Ceza Kanunu’nun II. Kitap, II. Kısım, VI. Bölümde düzenlenmiştir. Cinsel suçların yaptırımları suçun niteliğine göre değişiklik gösterir.
Aşağıda Türk Ceza Kanunu’nda tanımlanmış cinsel dokunulmazlığa karşı suçlarla bunlar için öngörülen cezai yaptırımları bulabilirsiniz:
Suçun basit halinin cezası beş yıldan on yıla kadar hapistir. Suçun basit hali; cinsel ilişki olmaksızın bir kişinin cinsel yönelimleri veya organlarıyla başka bir kişiye karşı cinsel eylemlerde bulunulmasıdır. Fiilin vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi halinde, on iki yıldan az olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur. Mağdurun rızası olmaksızın zorla veya tehdit kullanılarak cinsel ilişkiye girilmesi (tecavüz) bu suçu oluşturur. Maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen suçun ağırlaştırıcı hallerinin bulunması halinde ise ceza 18 yıla kadar çıkmaktadır.
Onbeş yaşını tamamlamamış yönelik cinsel saldırı suçudur. Cinsel istismar, cinsel bir eylemin gerçekleştirilmesi veya çocuğun cinsel amaçlarla kullanılması şeklinde tanımlanır.
TCK m. 103/1-son cümleye göre çocukların cinsel istismarı deyiminden;
Çocuğun cinsel istismarı suçunun basit halinin cezası sekiz yıldan on beş yıla kadar hapistir. Suçun basit hali; cinsel ilişki olmaksızın kişinin çocuğa karşı cinsel eylemlerde bulunulmasıdır. Fiilin vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi halinde, onaltı yıldan az olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur. Maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen suçun ağırlaştırıcı hallerinin mevcut olması halinde ise ceza 24 yıla kadar çıkmaktadır. Yine çocuğun 12 yaşından küçük olması durumunda tayin edilecek ceza 27 yılı bulmaktadır.
Cebir, tehdit ve hile olmaksızın, onbeş yaşını bitirmiş olan çocukla cinsel ilişkide bulunan kişi, şikayet üzerine, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun basit hali şikâyete tabidir. Suçun ağırlaştırıcı hallerinin mevcudiyeti durumunda, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza 15 yıla kadar çıkmaktadır.
Cinsel taciz, kişinin, bir başkasını, cinsel onurunu rencide edici davranışlar veya sözlerle, rahatsız etmesidir. Suçun basit halinin cezası, mağdurun şikayetine bağlı olarak üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezasıdır. Cinsel taciz suçunun çocuğa karşı işlenmesi halinde altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Maddenin ikinci fıkrasında tanımlanmış ağırlaştırıcı hallerin varlığı halinde ceza yarı oranında artırılır.
Cinsel istismar suçların işlenmesinin önlemesi amacıyla tüm ülkeler, mağdurların korunmasına, etkili soruşturmalarla suçluların adalete teslim edilmesine yönelik önlemler almaktadır. Yasaların sıkılaştırılması, ağır cezai yaptırımlar ve etkili soruşturma ile ceza adaletinin sağlanması suçla mücadelenin önemli bir ayağı ise de salt ceza hukuku yaptırımları ile cinsel dokunulmazlığa karşı suçların azaltılması mümkün değildir. Eğitim programları, internet ve sosyal medya ortamında önleyici tedbirlerin alınması, kurallara, özel hayata ve kişilik haklarına saygı anlayışının yerleştirilmesi gibi konulara da yoğunlaşarak bütüncül bir mücadele anlayışı benimsenmelidir.
Ağır ceza avukatlığı, cinsel saldırı ve istismar suçları gibi ağır suçlarla ilgili olarak tüm taraflara hukuki temsil ve danışmanlık hizmetleri sunmayı içeren bir avukatlık faaliyetidir.
Suça konu olayın her iki tarafı da kendilerini yargılama sürecinde temsil etmek, haklarını mahkemede savunmak, savunma stratejilerini geliştirmek, kanıtları incelemek ve değerlendirmek, hukuki araştırmalar yapmak, benzer davalarda verilmiş önceki mahkeme kararlarını tarayarak lehe olan hukuki stratejiyi belirlemek, duruşma hazırlığı yapmak, delillerin toplanmasını talep etmek, savunma yapmak, CMK’nın 253/3. Maddesi uyarınca “cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlarda uzlaşma hükümleri uygulanmaz” ise de uzlaşma kapsamına giren diğer suçlarda uzlaşma görüşmelerini yürütmek, mahkemece verilen kararlara karşı, itiraz, istinaf, temyiz süreçlerini yönetmek için bir ağır ceza avukatına ihtiyaç duyabilir.
Bir ağır ceza avukatına ulaşmak için internette araştırma yapabilir, bu alanda çalışan avukatlar ile hukuk bürolarının web sitelerini inceleyebilirsiniz. Belirli bir avukatın kamuya açık iletişim araçları ile ofis telefon numaralarını Bursa Barosu’ndan veya Türkiye Barolar Birliği’nden de temin edebilirsiniz. Demirbaş Hukuk Bürosu’nun iletişim araçları için ise tıklayınız.