• +90 224 272 19 09
  • +90 542 120 86 16
  • info@demirbas.av.tr
bursa-avukat-logo-2bursa-avukat-logo-2bursa-avukat-logo-2bursa-avukat-logo-2
  • Ana Sayfa
  • Kurumsal
    • Hukuk Büromuz
    • Vekalet Bilgileri
  • Hizmetler
    • Şirketler Hukuku ve Ticari Davalar
    • Sınai Mülkiyet Hukuku ve Marka Patent Tasarım Davaları
    • Bireysel ve Toplu İş Hukuku Davaları
    • Gayrimenkul, İnşaat ve Kira Davaları
    • Boşanma Avukatı
    • Tazminat Hukuku ve Tazminat Davaları
    • Miras Hukuku ve Miras Davaları
    • Ceza Hukuku ve Ceza Davaları
    • İdare Hukuku ve İdari Davalar
    • Vergi ve Sosyal Güvenlik Hukuku
    • İcra Hukuku, İcra Takipleri ve İcra Davaları
    • Bilişim Hukuku Davaları
    • Tüketici Hukuku ve Tüketici Davaları
  • Blog
  • İletişim
İş Ve Çalışma Hürriyetinin İhlali Suçu
16 Kasım 2022
Kıdem Tazminatı Davası Hakkında Her Şey
4 Aralık 2022

Ev İşlerinde Çalışanların İşçilik Hakları ve Sigortalılığı

İçindekiler

  • 1 Ev İşlerinde Çalışanların İşçilik Hakları ve Sigortalılığı
    • 1.1 EK-9 Çalışan Ne Demektir?
    • 1.2 Ev İşlerinde Çalışanların Sigortalılığı
    • 1.3 Ev İşlerinde Çalışanlar (Ek-9) Kıdem Tazminatı Alabilir Mi?
    • 1.4 Ev hizmetlerinde çalışanlar İşe İade Davası Açabilir Mi?
      • 1.4.1 Ev İşlerinde Çalışanların (Ek-9) İşçilik Hakları Nelerdir?
        • 1.4.1.1 Kıdem Tazminatı
      • 1.4.2 Ev İşlerinde Çalışanların İhbar Tazminatı  
        • 1.4.2.1 Ev Hizmetlerinde Çalışanların Yıllık İzin Hakkı
        • 1.4.2.2 Ev İşlerinde Çalışanların Hafta Tatili
        • 1.4.2.3 Ev Hizmetlerinde Çalışanları Ulusal Bayram Ve Genel Tatil Hakları

EK-9 Çalışan Ne Demektir?

Ev hizmetlerinde çalışanların sigortalılığı, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na, 21/3/2018 tarihli ve 7103 sayılı Kanunun 68 inci maddesiyle eklenen EK 9. Madde ile düzenlenmiştir. Bu kişilerin primleri de EK -9 açıklamasıyla yatırılmaktadır. Bu nedenle uygulamada sigorta hukuku yönünden ev hizmetlerinde 10 günden az veya fazla çalıştırılanlar Ek 9 çalışan olarak adlandırılmaktadır.

Ev İşlerinde Çalışanların Sigortalılığı

Ev işlerinde hizmetlerinde 10 gün ve daha fazla süreyle çalışanlar, Kanunun Ek Madde 9/1 fıkrası gereğince 1 Nisan 2015 tarihinden itibaren Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalılara (4-a) sağlanan haklardan aynı şekilde yararlanmaktadırlar.

Ev hizmetlerinde çalışanlardan, ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az olanlar için ise, çalıştırıldıkları süreyle orantılı olarak çalıştıranlarca 82’nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının %2’si oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ödenir. Ancak bu kişiler kendileri için ödenen pirimin otuz katının %32,5 oranında ek prim ödeyerek 4-a sigortalılara sağlanan tüm haklardan yararlanabilirler. Ödenen pirimin %20’si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları, %12,5’i genel sağlık sigortası primidir.

Ev işinde çalışan
Ev işinde çalışan

Ev İşlerinde Çalışanlar (Ek-9) Kıdem Tazminatı Alabilir Mi?

Ev hizmetlerinde çalışanlar 5510 Sayılı Kanun’un Ek 9 maddesinde belirlenen koşullarda sigortalı sayılmakla birlikte İş Kanunu’na tabi olmadıkları için kıdem tazminatı alamazlar.  Ancak, Borçlar Kanunu’nda düzenlenen diğer bazı tazminat türlerinden örneğin ihbar tazminatından faydalanabilirler.

Borçlar Kanunu m. 438 haklı bir sebep bulunmaksızın belirsiz süreli sözleşmeyi fesheden işvereni; belirsiz süreli sözleşmelerde ihbar tazminatı tutarını, belirli süreli sözleşmelerde ise sözleşme sonuna kadar kazanabileceği miktarı, çalışana ödemekle yükümlü tutmaktadır. Öte yandan TBK m. 432’ ye göre; işveren, belirsiz süreli hizmet sözleşmelerinde fesih bildirim süresine ait ücreti (ihbar tazminatı) peşin vermek suretiyle hizmet sözleşmesini feshedebilir. Aynı maddenin 2. Fıkrasında fesih bildirim süreleri; 1 yıla kadar çalışması olanlar için 2 hafta, 1-5 yıl arası çalışmış olan işçiler için 4 hafta, 5 yıldan fazla çalışan kişiler için ise 6 hafta olarak belirlenmiştir.

Belirli süreli hizmet sözleşmesinin, işveren tarafından, haklı bir sebep bulunmaksızın, feshi halinde işçiye sözleşmenin geriye kalan sürelerine ait bakiye süre tazminatı ödenir.

Ev hizmetlerinde çalışanlar İşe İade Davası Açabilir Mi?

Ev işlerinde çalışanlar İş Kanunu kapsamında bulunmadıkları için iş güvencesi hakkına sahip değillerdir. Dolayısıyla, işe iade davası açamazlar. Ancak Borçlar Kanunu m.434 işçiye haksız fesihlere karşı belirli bir koruma da sağlamaktadır. Buna göre hizmet akdinin, fesih hakkının kötüye kullanılarak sona erdirildiği durumlarda işveren, işçiye fesih bildirim süresine ait ücretin üç katı tutarında tazminat ödemekle yükümlüdür.  Bu tazminat tutarı işçinin çalışma süresine göre koşulları varsa Borçlar Kanunu 434’üncü maddesinde açıklanan “kötü niyet tazminatına” hak kazanabilirler. Bu maddeye göre, “Hizmet sözleşmesinin fesih hakkının kötüye kullanılarak sona erdirildiği durumlarda işveren, işçiye fesih bildirim süresine ait ücretin üç katı tutarında tazminat ödemekle yükümlüdür. Buna göre koşulları oluşmuşsa işçi çalışma süresine göre 4.5 aylık ücreti tutarında kötü niyet tazminatı talep edebilir.

İş Güvencesi ve İşe İade Davası

Ev İşlerinde Çalışanların (Ek-9) İşçilik Hakları Nelerdir?

Ev işlerinde çalışanlar, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 4’üncü maddesine göre iş kanunu kapsamında olmadıklarından bu kanun kapsamına giren çalışanlara (işçilere) tanınan haklardan yararlanamamaktadırlar. Ancak özellikle 6098 sayılı Borçlar Kanunu hizmet sözleşmesi ile ilgili ayrıntılı hükümler sevk etmiş bulunduğundan ev hizmetlerinde çalışanların hakları Borçlar Kanunu ve diğer kanun hükümlerine göre ele alınmalıdır.

Ev hizmetlerinde çalışanlar 6098 sayılı Borçlar Kanunu’na tabi olarak çalışırlar. Ev Hizmetlerinde Çalışanların İşçilik Hakları değerlendirilirken esas alınması gereken 4857 sayılı İş Kanunu değil Borçlar Kanunu olmalıdır. Ancak ev işlerinde çalışanların işçilik haklarını incelerken İş Kanunu’nda düzenlenmiş haklarla karşılaştırma yapabiliriz.

Kıdem Tazminatı

Kıdem tazminatına hak kazanmak için ilk koşul 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında çalışan bir işçi olmaktır. Oysa ev işlerinde çalışanlar 4857 sayılı İş Kanunu’nun 4. maddesinde kanun kapsamında olmayan çalışanlar arasında sayılmıştır. Bu nedenle ev hizmetlerinde çalışanların kıdem tazminatı hakkı yoktur.

Ev İşlerinde Çalışanların İhbar Tazminatı  

TBK m. 432’ ye göre; işveren, belirsiz süreli hizmet sözleşmelerinde fesih bildirim süresine ait ücreti (ihbar tazminatı) peşin vermek suretiyle hizmet sözleşmesini feshedebilir. Borçlar Kanunu m. 438 de haklı bir sebep bulunmaksızın belirsiz süreli sözleşmeyi fesheden işvereni; çalışana ihbar tazminatı ödemekle yükümlü tutmaktadır.

 Öte yandan TBK m. 432’ ye göre; işveren, belirsiz süreli hizmet sözleşmelerinde fesih bildirim süresine ait ücreti (ihbar tazminatı) peşin vermek suretiyle hizmet sözleşmesini feshedebilir. TBK m. 432/2’de fesih bildirim süreleri; 1 yıla kadar çalışması olanlar için 2 hafta, 1-5 yıl arası çalışmış olan işçiler için 4 hafta, 5 yıldan fazla çalışan kişiler için ise 6 hafta olarak belirlenmiştir.

Bursa tazminat avukatı

Ev Hizmetlerinde Çalışanların Yıllık İzin Hakkı

Ev hizmetlerinde çalışanların yıllık izin hakkı 6098 sayılı Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiştir. İşveren, 6098 Sayılı Borçlar Kanunu’nun 422’inci maddesi uyarınca , en az bir yıl çalışmış olan işçilere yılda en az iki hafta ve on sekiz yaşından küçük işçiler ile elli yaşından büyük işçilere de en az üç hafta ücretli yıllık izin vermekle yükümlüdür.

Ev İşlerinde Çalışanların Hafta Tatili

6098 sayılı Borçlar Kanunu’nun m. 421/1 hükmüne göre işveren, ev işlerinde çalışan işçiye her hafta, kural olarak pazar günü veya durum ve koşullar buna imkân vermezse, bir tam çalışma günü tatil vermekle yükümlüdür.

Ev Hizmetlerinde Çalışanları Ulusal Bayram Ve Genel Tatil Hakları

Ev hizmetlerinde çalışanların Genel Tatil ve Ulusal Bayram günlerinde çalışıp çalışmayacaklarına ilişkin tabi oldukları 6098 Sayılı Borçlar Kanunu’nda özel bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak 2429 Sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ev hizmetlerinde çalışanlara da uygulanacak olup bu kişilere ulusal bayram ve genel tatil günlerinde izin verilmesi gerekecektir.

Bursa Avukatlık Bürosu

İlgili Yazılar:

  1. İş Mahkemelerinde En Çok Açılan Davalar
  2. İş Kanunu` nda yapılan Değişiklikler
  3. İş Hukukunun Temel Kavramlarndan Bazıları
  4. İşçi Bakımından Önelsiz Fesih Sebebi
  5. Yargıtay Kararı: İşçinin İş Yerinde Uyuması Haklı Fesih
  6. İş Hukukunda Ücretsiz İzin
  7. Çalışanın Görevini Yaparken İşverene Verdiği Zararın Tazmini Davası – Zamanaşımı
  8. Fesih Bildirimi; Şekli, Usulü Ve Sonuçları:
Share
0
Demirbas Hukuk
Demirbas Hukuk

1 Comment

  1. Saadet dedi ki:
    26 Ocak 2023, 00:12

    İyi akşamlar isimim Saadet İzmirden yazıyorum size:Ben ev hizmetlerinde çalışıyodum fakat teyze v far etti 2,9 ay çalıştım sigortalı.Sizden bi ricam vardi acaba tazminat alabiliyor muyum diye sormak istedim

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İLETİŞİM


Demirtaşpaşa Mahallesi Ankara yolu Cad. No:36, Tüze İş Merkezi, Kat:10, 16220

+90 542 120 86 16

+90 224 272 19 09

info@demirbas.av.tr


DANIŞMA KURALLARI VE UYARILAR

Bu web sitesinde yer alan yazı ve açıklamalarda değinilen konular soyut ve genel olarak ele alınmıştır. Bu nedenle bu yazı ve açıklamalar somut bir olay hakkında yapılmış hukuki tavsiye olarak kabul edilemeyecekleri gibi Avukatlık Kanunu ve Avukatlık Meslek Kuralları kapsamında yazılı veya sözlü hukuki danışma olarak da değerlendirilemezler.
© 2021 Demirbaş Hukuk Bürosu Tüm Hakları Saklıdır. Web Tasarım - SEO Hizmeti WEBKONSEPT