• +90 224 272 19 09
  • +90 542 120 86 16
  • info@demirbas.av.tr
bursa-avukat-logo-2bursa-avukat-logo-2bursa-avukat-logo-2bursa-avukat-logo-2
  • Ana Sayfa
  • Kurumsal
    • Hukuk Büromuz
    • Vekalet Bilgileri
  • Hizmetler
    • Şirketler Hukuku ve Ticari Davalar
    • Sınai Mülkiyet Hukuku ve Marka Patent Tasarım Davaları
    • Bireysel ve Toplu İş Hukuku Davaları
    • Gayrimenkul, İnşaat ve Kira Davaları
    • Boşanma Avukatı
    • Tazminat Hukuku ve Tazminat Davaları
    • Miras Hukuku ve Miras Davaları
    • Ceza Hukuku ve Ceza Davaları
    • İdare Hukuku ve İdari Davalar
    • Vergi ve Sosyal Güvenlik Hukuku
    • İcra Hukuku, İcra Takipleri ve İcra Davaları
    • Bilişim Hukuku Davaları
    • Tüketici Hukuku ve Tüketici Davaları
  • Blog
  • İletişim
Marka Hakkı Sahibinin Hukuk ve Ceza Mahkemelerinde Açabileceği Davalar ve Talepleri
17 Mayıs 2021
Franchising Sözleşmesi
17 Mayıs 2021

Marka Hakkını İhlal Suçlarını İşleyenlere Verilecek Cezalar

Bursa Marka Avukatı

Anayasa Mahkemesinin 2004 ve 2008 yıllarında vermiş olduğu iptal kararları, ceza hukuku reformu, KHK ile ceza normu getirilmesinin neden olduğu zorluklar daha doğrusu bunun olanaksızlığı marka hukukunu bütüncül olarak ele alan bir yeni bir Markalar Kanunu çıkarılmasını zorunlu kılmaktaydı. 

Yasa koyucu uzun bir süre marka hukukunu bütüncül olarak ele alan yeni bir yasal düzenleme yerine, marka suçlarını, yaptırımlarını ve ceza usulüne ilişkin bazı hususları düzenleyen 5833 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun gibi yasal düzenlemeleri yürürlüğe sokarak suç ve cezada kanuniliği sağlamaya çalışmıştır.

Nihayet 10 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak bir kaç maddesi hariç yürürlüğe giren 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu ile Türk sınai mülkiyet hukuku bütüncül bir kanuni düzenlemeye kavuşmuştur. 

Marka hakkına tecavüz fiilleri ,6769 Sayılı Kanunun 30. Maddesinde  656 Sayılı KHK’ nin 5833 sayılı Kanun ile değişik 61/A maddesine oldukça paralel bir şekilde suç olarak tanımlanmıştır. 

Yasanın düzenlediği suç tiplerinde “şikayet” ve “Türkiye’de tescil” ortak kovuşturma şartıdır. Suçların manevi unsuru kasttır. Öngörülen adli para cezalarının sadece üst sınırı belirtilmiştir.

2001 yılı başından beri bazı illerimizde, marka suçlarıyla ilgili davalara, Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemeleri bakmaktadır.

10 Ocak 2017 tarihli resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe giren 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunun 30. Maddesinde öngörülen marka hakkı ihlali fiilleri ve bu fiillere verilecek olan cezalar aşağıdaki gibidir.

Madde 30 –  Başkasına ait marka hakkına iktibas veya iltibas suretiyle tecavüz ederek mal üreten veya hizmet sunan, satışa arz eden veya satan, ithal ya da ihraç eden, ticari amaçla satın alan, bulunduran, nakleden veya depolayan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.


(2) Marka koruması olduğunu belirten işareti mal veya ambalaj üzerinden yetkisi olmadan kaldıran kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
 

(3) Yetkisi olmadığı hâlde başkasına ait marka hakkı üzerinde devretmek, lisans veya rehin vermek suretiyle tasarrufta bulunan kişi iki yıldan dört yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.


(4) Bu maddede yer alan suçların bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde ayrıca bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.


(5) Bu maddede yer alan suçlardan dolayı cezaya hükmedebilmek için markanın Türkiye’de tescilli olması şarttır.


(6) Bu maddede yer alan suçların soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlıdır.

(7) Başkasının hak sahibi olduğu marka taklit edilerek üretilmiş malı, satışa arz eden veya satan kişinin bu malı nereden temin ettiğini bildirmesi ve bu suretle üretenlerin ortaya çıkarılmasını ve üretilmiş mallara el konulmasını sağlaması hâlinde hakkında cezaya hükmolunmaz.

Marka hakkını ihlal fiilleri cezai yaptırma bağlanmış olmakla birlikte patent, faydalı model ve tasarımlar yönünden her hangi bir ceza yaptırımı öngörülmemiştir.

İlgili Yazılar:

  1. Markanın Hükümsüzlüğü Davası
  2. Marka Hakkında Genel Bilgiler
  3. Patent Hakkına Tecavüz Sayılan Fiiller
  4. Tasarım Hakkının Kapsamı ve Sınırları
  5. Tasarım Hakkına Tecavüz Sayılan Fiiller
  6. Tasarım Hakkı Sahibi, Tasarımdan Doğan Hakları Ne Zaman Kullanabilir?
  7. Tasarım Hakkı İhlallerinde Cezai Yaptırım Var mı?
  8. Patentin Hükümsüzlüğü Davası
Share
0
Demirbas Hukuk
Demirbas Hukuk

12 Comments

  1. Ömer dedi ki:
    8 Temmuz 2021, 14:01

    Merhabalar.
    Ben e ticaret işi yapıyordum ve başkasının patentli ürünü nü bilmeyerek sattım ve sonradan bana dava açıldı bunun sonucu ne olur acaba yardımcı olur musunuz

    Cevapla
    • Demirbas Hukuk dedi ki:
      26 Ağustos 2021, 15:24

      Merhaba , dosyayı incelemek gerekir.

      Cevapla
    • Demirbas Hukuk dedi ki:
      26 Ağustos 2021, 15:26

      Dosyayı incelemek gerekir

      Cevapla
    • Duran dedi ki:
      13 Nisan 2022, 10:50

      Mahkemeye çıkarsın 10 ay hapis yersin ama yatarsın olmaz ilk kez ise 5 yıla kadar hiç bir suça islemessin ve 10 ay hapis cezasını paraya çevirirler tabi bu hakimin kararına bağlı

      Cevapla
  2. Emre dedi ki:
    12 Eylül 2021, 21:35

    Merhaba bir markanın ürününü satıyordum ayakkabı olarak şikayet geldi ürünleri aldılar 20 ürün vardı ifade vermeye gideceğim karakola sonucu ne olur

    Cevapla
    • Demirbas Hukuk dedi ki:
      18 Eylül 2021, 14:29

      Bir çok şey olabilir. Ayrıntılı olarak değerlendirmek gerekir.

      Cevapla
  3. Yusuf dedi ki:
    19 Mart 2022, 04:30

    Merhaba e ticaret satışı yapmaktayım. Trendyol çiçek sepeti vs. Markasız ürün paylaşımı yapmaktayım. Lakin 2. El uygulamaları dolap gardrops letgo gibi satış yerlerinde de satış yapmaktayım ama bu 2. El satış yerlerinde marka satışı yapmaktayım. Dolap hesabım butik hesap yani vergi levhası ile normal hesabımı butik hesaba tanımlayıp e ticaret hükümlerine tabi oldum. Dolap hesabımda bir kaç marka ürünün satışını yaptım faturasını kestim. Müşterime gönderdim şuan için herhangi bir şikayet vs. Yok. Olmaması için dolap BUTİK hesabımdan marka paylaşımı yapmam doğru mudur . Yani düşüncem sonuç olarak 2. El satış yeri. Trendyol gibi degil. bu tarz satış yerinde butik olduğum halde satışlarda cezai yaptırım uygulanır mı ?

    Cevapla
  4. Rıza Beşli dedi ki:
    21 Mart 2022, 15:47

    Mrb BanaBi taksi markasının patent başvurusunu yaptık 9 Mart’ta korumaya alındı 28 Mart’ta ilan a cikicak markamızı kullananlar var dava açabilir miyiz resmi olarak

    Cevapla
    • Demirbas Hukuk dedi ki:
      9 Nisan 2022, 15:39

      Açıklamanızı marka tescil başvurusu yaptığınız şeklinde anlıyorum. Başvurunuz marka bülteninde yayınlandı ise açabilirsiniz.

      Cevapla
      • Murat Serkan siliv dedi ki:
        19 Nisan 2022, 23:34

        Merhaba bir markanin ürününü satmisiz.ne yazikki marka olduğunu bilmeden.karakolda ifade verdik.karsi tarafın avukatı bizimle irtibat kurdu. 78 bin TL istediler dava açmama karşılığında.bu tutarı ödeme durumunuzun olmadigini ilettik ve biz 5 bin teklif ettik.muvekkil ile görüşüp bilgi vereceklerdi.1 ay oldu ne dava açıldı ne arayan oldu.sizce onları biz aramalıyız? Ve diyelim anlaşamadık ve dava açıldı hapis cezasi çıkar mı yada bu kadar büyük rakamı ödeyemez isek ki mümkün değil bu sonuç ne olur

        Cevapla
    • Levent görgülü dedi ki:
      7 Haziran 2022, 20:54

      Merhabalar adıma tescilli marka tescili olan 2014 yılından beri gümüş firması işletmekdeyim ve son altı ay içinde iki tane aynı isimle benim ismimi kullanarak bir yerlerde dükkan açan hatta AVM de dükkanı açan arkadaşlar var bununla ilgili ne yapabilirim teşekkürler

      Cevapla
  5. Sedef dedi ki:
    3 Haziran 2022, 13:56

    Merhabalar. Marka hakkında tecavüz suçu bakımından suç duyurusunda bulunmak istiyorum. Bu mümkün müdür ve yetkili savcılık neresidir acaba?

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İLETİŞİM


Demirtaşpaşa Mahallesi Ankara yolu Cad. No:36, Tüze İş Merkezi, Kat:10, 16220

+90 542 120 86 16

+90 224 272 19 09

info@demirbas.av.tr


DANIŞMA KURALLARI VE UYARILAR

Bu web sitesinde yer alan yazı ve açıklamalarda değinilen konular soyut ve genel olarak ele alınmıştır. Bu nedenle bu yazı ve açıklamalar somut bir olay hakkında yapılmış hukuki tavsiye olarak kabul edilemeyecekleri gibi Avukatlık Kanunu ve Avukatlık Meslek Kuralları kapsamında yazılı veya sözlü hukuki danışma olarak da değerlendirilemezler.
© 2021 Demirbaş Hukuk Bürosu Tüm Hakları Saklıdır. Web Tasarım

WhatsApp