SGK PRİM BORÇLANMASI YOLUYLA HANGİ SÜRELERİ BORÇLANARAK ERKEN EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ?
Sigortalı çalışanlar, emekli olabilmek için, sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve yaş sınırına ilişkin bazı şartları sağlamak zorundadırlar. Bu şartlardan diğer ikisini tamamlamış ancak prim günlerinde eksiklik olan sigortalılar, eksik prim günlerini geriye dönük borçlanma ile tamamlayarak emekli olabilirler. Ancak geriye dönük SGK borçlanması ya da emeklilik borçlanması belli bazı şartlar varsa yapılabilir. Bazı borçlanma imkanları sadece kadınlar yönünden söz konusu olurken bazıları sadece erkekler içindir. Meslek gruplarına , haksız olarak tutuklanan veya gözaltına alınanlara tanınmış bazı haklar da vardır. Hepsinin ortak özelliği kişinin sigortalı olarak çalışmasını engelleyen bir kanun hükmü veya objektif fiili imkansızlığın bulunmasıdır.
Emeklilik için prim gün sayısı eksik olanlar veya daha yüksek yaşlılık aylığı almak, emeklilikte yaş sınırını küçültmek gibi sebeplerle sigortalılık başlangıç tarihini öne çekmek isteyenler, koşulları varsa, Sosyal Güvenlik kurumuna başvurarak prim borçlanması işlemi yapabilirler.
Prim borçlanmasının en çok bilinen iki örneği askerlik ve doğum borçlanmasıdır. Ancak bunların dışında bir çok sebebe dayalı olarak prim borçlanması yapmak mümkündür.
Kadınlar üç çocuğa kadar toplam 2160 günü doğum borçlanması yoluyla ödeyerek erken emekli olabilirler.
Er ve erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen sürelerin borçlanılması mümkündür.
Emekli sandığına tabi olarak çalışan memurlar ücretsiz izin sürelerini borçlanabilirler
Sigortalı olmaksızın doktora eğitimi veya tıpta uzmanlık için yurt dışında veya yurt içinde geçirilen süreler borçlanılarak prim gün sayısına ilave edilebilir.
Avukatlık stajında geçen sürelerin borçlanılması mümkündür.
Sigortalı iken her hangi bir suçtan gözaltına alınan ve tutuklananlar, beraat etmeleri koşuluyla gözaltı ve tutuklulukta geçen süreleri borçlanabilirler
Grev ve lokavtta geçirilen sürelerin de borçlanılması mümkündür.
Doktorlar, fahri asistanlıkta geçen süreleri borçlanabilirler.
Seçim Kanunu gereğince görevinden istifa eden kamu çalışanlarının, boşta geçirdikleri süreleri borçlanma hakları vardır.
Part time (kısmi süreli) çalışanlar, 30 günden az çalışması olanlar ve ücretli öğretmenler bu süreleri borçlanma yoluyla otuz güne tamamlayabilirler.
1416 Sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebeler Hakkında Kanun kapsamında yurt dışında eğitim görenler öğrenim sürelerini borçlanabilirler
Fakülte veya yüksek okullarda kendi hesabına okuduktan sonra subay veya astsubay olarak göreve başlayanlar ile polis memuru veya komiser yardımcısı olarak atananlar, başarılı öğrenim sürelerini borçlanabilirler.
Polis Akademisi ile fakülte ve yüksek okullarda Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okuyan veya kendi hesabına okumakta iken EGM hesabına okumaya devam edenlerin, başarılı geçen eğitim süreleri borçlanılabilir.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında uzman ve usta öğretici olarak çalıştırılanların 25 Şubat 2011 tarihinden önceki çalışmalarından dolayı ay içinde 30 günden eksik kalan süreleri borçlanmaları mümkündür.
1402 sayılı Sıkıyönetim Kanunu kapsamında tutuklanan veya gözaltına alınanlardan beraat edenler, tutukluluk ve gözaltında geçen süreleri borçlanabilirler.