Başlıklar
ToggleTasarım ve diğer sınai mülkiyet haklarına dayalı davalarda yetkili ve görevli mahkemenin nasıl belirleneceği Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 156. Maddesinde düzenlenmiştir.
Buna göre sınai mülkiyet hakkına dayalı davalarda görevli mahkeme, fikri ve sınai haklar hukuk mahkemesidir. Fikri ve sınai haklar hukuk mahkemesi kurulmamış olan yerlerde bu mahkemenin görev alanına giren dava ve işler, asliye hukuk mahkemelerince görülür. Bu dava ve işlere bakacak asliye hukuk mahkemelerin yargı çevresi, il ve ilçe sınırlarına bakılmaksızın Adalet Bakanlığının önerisi üzerine Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından belirlenir. (SMK m. 156/1)
Ayrı bir fikri sınai haklar hukuk mahkemesinin kurulmadığı, buna karşılık üç veya daha fazla asliye hukuk mahkemesinin bulunduğu çevrelerinde sınai mülkiyet hakları ile ilgili davalara (3) numaralı asliye hukuk mahkemeleri bakmaktadır.
Sınai mülkiyet hakkı sahibi tarafından, üçüncü kişiler aleyhine açılacak hukuk davalarında yetkili mahkeme, davacının yerleşim yeri veya hukuka aykırı fiilin gerçekleştiği yahut bu fiilin etkilerinin görüldüğü yer mahkemesidir. (SMK m.156/3)
Üçüncü kişiler tarafından sınai mülkiyet hakkı sahibi aleyhine açılacak davalarda yetkili mahkeme, davalının yerleşim yerinin bulunduğu yer mahkemesidir. (SMK m. 156/5)
Görüldüğü üzere sınai mülkiyet haklarına dayalı davalar, hak sahibinin yerleşim yeri mahkemesinde görülmektedir. Bu tasarım hakkı sahibi için önemli bir kolaylıktır.
Tasarım hakkı ile ilgili delil tespit istemleri maktu harca tabidir.
Tasarımın hükümsüzlüğü davaları maktu harca tabidir.
Tasarımla ilgili TPMK kararlarının iptali davaları maktu harca tabidir.
Tasarım hakkına tecavüzden kaynaklanan maddi tazminat davası nispi harca tabidir.
Tasarım hakkına tecavüzden kaynaklanan manevi tazminat istemi nispi harca tabidir.
Tasarım hakkına tecavüzden kaynaklanan itibar kaybı tazminatı davası nispi harca tabidir.
Tasarım lisans sözleşmesinden kaynaklanan alacak ve tazminat davaları nispi harca tabidir.
Tasarımın gaspı iddiasına dayalı davalar maktu harca tabidir.
Tasarıma tecavüzün tespiti, önlenmesi, durdurulması, giderilmesi davaları maktu harca tabidir.
Zorunlu lisans ve ön kullanım hakkı tanınması istemli tasarım davaları maktu harca tabidir.
Harçlar dışında davanın niteliğine tebligat, keşif, bilirkişi incelemesi, tanık dinlenmesi gibi usul işlemleri için de uygun bir tutarın yatırılması gerekmektedir.
Avukatlık ücreti asgari ücret tarifesinde belirlenen tutardan az olmamak üzere avukat ile müvekkili arasında serbestçe kararlaştırılabilir.
Tazminat davalarında yüzde 25’i aşmamak üzere, dava veya hükmolunacak şeyin değeri yahut paranın belli bir yüzdesi avukatlık ücreti olarak kararlaştırılabilir.
Avukatlık asgari ücret tarifesi her yıl değişmektedir. 2023 yılı avukatlık asgari ücret tarifesi Eylül 2022 ayında yayınlanmış olup halen yürürlüktedir. Tarifenin İkinci Kısım, İkinci Bölümünde, fikri ve sınai haklar hukuk mahkemesinde görülecek davalar için öngörülmüş en az avukatlık ücreti 15.000,00 liradır.
Marka ve patent avukatlığı, marka, patent, tasarım gibi sınai mülkiyet hakları konularında hukuki danışmanlık ve savunma hizmeti vermeyi kapsayan bir avukatlık faaliyetidir.
Marka patent avukatları, hakların tescili, korunması, lisans, devir, rehin gibi hukuki işlemlere konu edilmesi, ihlallerin önlenmesi konularında danışmanlık ve avukatlık hizmeti vermektedirler
Marka ve Patent avukatları sınai mülkiyet haklarının tescili süreçlerinden ziyade bu hakların korunmasına odaklanmaktadırlar. Zira Türk sınai mülkiyet hukuku uygulamasında tescil süreçleri genellikle marka ve patent vekilleri tarafından yürütülmektedir.
Marka ve patent avukatının görevleri şunları içerebilir:
Marka ve Patent Hukuku Danışmanlığı: Müvekkillerine marka ve patent konularında hukuki danışmanlık sağlar. Bu, marka/patent sahiplerinin haklarını koruma stratejilerinin belirlenmesi, marka/patent ihlalleri ve karşı ihlal iddiaları konularında hukuki görüş verilmesi gibi konuları içerir.
Marka ve Patent İhlallerinde Savunma: Marka, patent ve tasarım hakkı sahiplerinin haklarının ihlal edilmesi durumunda, müvekkilleri için ihlal durumlarını belirler ve duruma göre gerekli yasal adımları atar. Bu adımlar, ihlal durumlarının incelenmesi, gerekli ihtarnamelerin gönderilmesi ve gerektiğinde tecavüzün tespiti, tecavüzün önlenmesi, tecavüzün durdurulması, tecavüzün giderilmesi, maddi ve manevi tazminat, itibar tazminatı gibi dava süreçlerinin başlatılmasını ve yürütülmesini içerebilir.
Lisans Sözleşmeleri ve Diğer Hukuki İşlemler: Marka, patent, faydalı model, tasarım haklarının lisans, devir, rehin gibi hukuki işlemlere konu edildiği sözleşmelerin hazırlanmasında ve bunların müzakerelerinde yer alır.