Trafik Kazası Tazminat Davası Zamanaşımı TRAFİK KAZALARI TAZMİNAT DAVALARINDA ZAMANAŞIMI SÜRELERİ
Karayolları Trafik Kanunun 109. Maddesinde şöyledir.
Madde 109 – Motorlu araç kazalarından doğan maddi zararların tazminine ilişkin talepler, zarar görenin, zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yıl ve herhalde, kaza gününden başlayarak on yıl içinde zamanaşımına uğrar.
Dava, cezayı gerektiren bir fiilden doğar ve ceza kanunu bu fiil için daha uzun bir zaman aşımı süresi öngörmüş bulunursa, bu süre, maddi tazminat talepleri için de geçerlidir.
Zamanaşımı, tazminat yükümlüsüne karşı kesilirse, sigortacıya karşı da kesilmiş olur. Sigortacı bakımından kesilen zamanaşımı, tazminat yükümlüsü bakımından da kesilmiş sayılır.
Motorlu araç kazalarında tazminat yükümlülerinin birbirlerine karşı rücu hakları, kendi yükümlülüklerini tam olarak yerine getirdikleri ve rücu edilecek kimseyi öğrendikleri günden başlayarak iki yılda zamanaşımına uğrar.
Diğer hususlarda, genel hükümler uygulanır.
Borçlar Kanunun haksız fiillerde zamanaşımını düzenleyen 60. maddesinde ise zamanaşımı öğrenmeden itibaren 1 yıl ve her halükarda 10 yıl olarak öngörülmüştür.
Madde 60 – Zarar ve ziyan yahut manevi zarar namiyle nakdi bir meblağ tediyesine müteallik dava, mutazarrır olan tarafın zarara ve failine ittılaı tarihinden itibaren bir sene ve her halde zararı müstelzim fiilin vukuundan itibaren on sene mürurundan sonra istima olunmaz.
Şu kadar ki zarar ve ziyan davası, ceza kanunları mucibince müddeti daha uzun müruru zamana tabi cezayı müstelzim bir fiilden neşet etmiş olursa şahsi davaya da o müruru zaman tatbik olunur.
Eğer haksız bir fiil, mutazarrır olan taraf aleyhinde bir alacak tevlit etmiş olursa, mutazarrır kendisinin tazminat talebi müruru zaman ile sakıt olsa bile o alacağı vermekten imtina edebilir.
Görüldüğü üzere Borçlar Kanunu’nda daha kısa bir zamanaşımı süresi öngörülmüştür. Ancak Karayolları Trafik Kanunu Borçlar Kanununa özel kanun niteliğinde olduğundan , trafik kazalarından doğan tazminat davalarında, zamanaşımı yönünden KTK hükümleri uygulanacaktır.
İki kanun arasındaki bu çelişki 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek olan 6098 Sayılı yeni Türk Borçlar Kanunu’ nda düzeltilmiş ve hüküm birliği sağlanmıştır. 6098 Sayılı sayılı Kanunun 72. maddesi şöyledir.
Madde 72 – Tazminat istemi, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve her halde fiilin işlendiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar. Ancak, tazminat ceza kanunlarının daha uzun bir zamanaşımı öngördüğü cezayı gerektiren bir fiilden doğmuşsa, bu zamanaşımı uygulanır.
Bu yasa maddeleri, trafik kazalarından doğan tazminat davalarındaki zamanaşımı süreleri konusunda , suç cezayı gerektiren bir fiilden doğmuş ve ceza kanunlarında bu fiil için daha uzun bir zaman belirlenmişse , ceza zamanaşımının uygulanmasını öngördüğünden , ceza zamanaşımı sürelerinin belirlenmesi gerekecektir.
Caza kanununda öngörülen zamanaşımı süreleri TCK Md. 66 hükmüne göre belirlenecektir.
Buna göre zamanaşımı süresi;
Ölümlü trafik kazalarında 15 yıl,
Yaralamalı trafik kazasında 8 yıl,
Hem ölü hem yaralı varsa 15 yıl olarak uygulanacaktır.
Eğer sadece yaralanmalı bir trafik kazasında uzamış ceza zamanaşımı süresi (8 yıl) içerisinde zarar ya da tazminattan sorumlu olan öğrenilememişse öğrenme tarihinden itibaren 2 yıl içinde de dava açılabilir ancak sadece yaralanmalı trafik kazalarında hiçbir şekilde kaza tarihinden itibaren 10 yıl geçtikten sonra dava açılamaz. Yaralanmalı trafik kazasında süre 8 yıl olup bu süre geçirildikten sonra sorumlu öğrenildiğinde 2 yıllık süre başlar ancak süre kazadan itibaren 10 yılı geçemez.
Bazı hukuk bürolarının ve avukatların isimleri kullanılarak borcunuz olduğu, uzlaştırma dosyanız bulunduğu şeklinde gönderilen sms mesajlarına itibar etmeyiniz. Bunun yaygın bir dolandırıcılık yöntemi olduğunu akılda bulundurunuz. Verilen numarayı aramayınız, link varsa tıklamayınız, aranırsanız vatandaşlık numarası gibi kişisel verilerinizi paylaşmayınız ve küçük de olsa hiç bir ödeme yapmayınız. Tarafı olduğunuz dosyaları e devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz.
19 Comments
Ben trafik kazasi gecirdim oldu dava actik gümus hukuk ile davam sonuçlandi davalı taraf yani erthica sigorta itraz eti yargitaya giti nakit ihtiyacimdan dolayı uzlaşma talebinde bulundum ve 52 bin gibi bir meblaya uzlaştik 23 gündür herhangibi bi odeme yapilmadi ne yapmaliyim
Bu süre içinde ödemenin yapılması beklenir. Muhataplarınız ile temasa geçmeniz uygun olur
trafik kazası sonrası kafa tasımda kırıklar vardı dava açtım sigorta şirketi itiraz etti anlaşmayada yanaşmıyolar avukatım rapor süresini bekliyoruz dedi kazası agustosta geçirdim herhangi bir bilgi verilmedi
Maluliyet raporunun düzenlenebilmesi için kazanın üzerinden belirli bir süre geçmiş olmalıdır.
Merhaba ben 18.06.2012 tarihinde kaza geçirdim 8.5 yıl geçtikten sonra başvuru yaptım %37adli tıp rapor verdi
ancak sigorta reddetti
Dolayısıyla dava açtım dava nasıl ilerler ve zaman aşımı her halde 10 yıl değilmidir
Bilgi verebilir misiniz..
Ben 37 yaşındayım 13 yaşında kamyon çarptı ve kalıcı izler taşıyorum ve çok ağrılarım oluyor hiç bir dava acilmadi şu an dava acabilirmiyim
Maalesef zamanaşımı süresi dolmuş.
Kolay gelsin Ben Yurtdisinda yasiyorum
2021 Tarihinde Türkiyede Geri manevra yaparken yayaya Carptim
Ayaginda catlakliklar olusmus
Manevi tazminat davasi acdi
11.000 TL uzlasacak
Baba Göre Yüksek miktar
Anlasmasam
Mahkeme nekadar ister
Dava Bana daha pahaliyami gelir
Ne yapsam iyi olur
Bu sizin kararınızdır, yaralanma varsa tazminat söz konusu olur. Bu durumda yargılama giderleri, faiz gibi ferileri de düşünülürse makul bir teklife benziyor.
2013 yılında kaza yaptım ehliyet olmadığı için kusurlu taraftım karşı taraf benim araç üzerinden para aldı sigortadan ve benden talep edildi bu para . Ben hiç ödeme yapmadım bu borç zaman aşımına ugrarmi
2018 Haziran ayında yaralanmalı trafik kazası geçirdim.
Beyin kanaması vs…
Motorsiklet kazası ben arkadaydım kullanan kuzenimdi.
Kazadan sonra emniyette dava açabileceğimi söylediler fakat reşit değildim, felçtim yeni yürümeye başlamıştım o psikolojiye ve ailemin de söylemiyle şikayetçi olamadım.
Çeşitli kaynaklardan ve yazınızdan araştırdığım kadarıyla yaralanmalı trafik kazası zamanaşımı süresi 8 yıl olarak gözüküyor.
Hakkımı aramak istiyorum dava açabilir
miyim cevap verir ve yardımcı olursanız sevinirim.
Eşim 2006 da trafik kazası geçirdi. Ömür boyu bakıma muhtaç kaldı. %91 engelli. Aynı zamanda travmatik beyin hasarı var. Kazada hem bedensel hem de travmatik anlamda engelli. Tedavi hala devam ediyor. O yıllarda birkaç avukata gittim hiç bir hak talep edemezsiniz dediler. Tek taraflı kaza diye. Baraj çalışmasından dolayı yolu kapatmışlar ve eşim kapalı yola girerek kaza yapmıştı. Hiç bir dava açmadım bu yüzden. Sonradan açabileceğimi öğrendim ama iş işten geçti. Yaklaşık 5 yıldır da resmi olarak vasisiyim. Eşimin akli dengesi yerinde olmadığı için herhangi bir hakkım olabilir mi.
Merhaba şubatta 8 yil olucak bir trafik kazasi gecirdim kızım ve ben aracımizda yolcu konumundaydik. Koluma platin takildi kizim da kırık mevcuttu. Kaza sonrasi bi maddi tazminat aldim ama 8 bin tl kadar cok düşük bi miktar. Simdi hasar tespitten bazi arkadaşlar arayip sigortadan kizim da bende para alma hakkimiz varmis yolcu oldugumuz icin ama telefon dan her arayana guvenemdigmden sormak istiyorum. Bilginiz varmidir.zaman asimi olmuşumdur kızım icin sigortadan bir hak talebimiz varmidir
2002 de ciddi bir kaza geçirdim yaya olarak araç çarptı şimdi sigorta şirketine dava açabilir miyim
Merhabalar 2019 da motorsiklet sürücüsü arkadaşımın arkasında iken bir kaza geçirdik sadece ben yaralandım kırıklar ezikler yanıklar ve çatlaklar oluştu vücudumda tazminat davası açabilirmiyim bilgi verirseniz çok sevinirim
2018 Haziran ayında yaralanmalı trafik kazası geçirdim.
Beyin kanaması vs…
Motorsiklet kazası ben arkadaydım kullanan kuzenimdi.
Kazadan sonra emniyette dava açabileceğimi söylediler fakat reşit değildim, felçtim yeni yürümeye başlamıştım o psikolojiye ve ailemin de söylemiyle şikayetçi olamadım.
Çeşitli kaynaklardan ve yazınızdan araştırdığım kadarıyla yaralanmalı trafik kazası zamanaşımı süresi 8 yıl olarak gözüküyor.
Hakkımı aramak istiyorum cevap verir ve yardımcı olursanız sevinirim.
Abi iyi akşamlar
5 ay önce trafik kazasinda otomobil üç tekerlekli motora carpiyor .motorda ki bir kişi basit usülle yaralanıyor.Motorun ruhsatiyok farlari çalismiyor..Birbirinden sikayetci olmuyorlar.Otomobil kendi hasarına kendisi katlaniyor.Arabayi yaptırıyor ve binmeye devam ediyor.Şimdi şikayetçi olup mahkemeden motorsiklet kullanandan bunu talep edebilir mi.Msddi hasarı talep edebilir mi
Merhabalar 1997 tarihinde trafik kazasında babamı kaybettim. normal şartlarda zaman aşıma uğramış dava açamıyoruz ama bunun herhangi bir geri dönüşü mümkün değil mi ?
2021 yılında maddi trafik kazası sonucu kusurlu olarak trafik sigortam karşı tarafın masraflarının tamamını karşıladı ve teminatım o yıl için 43 bin tl idi ama masraf 47 tl tutmuş ve teminat ücretini geçtiği için neredeyse 3 yıl sonra siğorta şirketi beni arayıp aradaki farkı talep ediyor sizce vermelimiyim hukuken bir yaptırımı varmı