İçindekiler
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun “Trafik kazalarına el koyma ve bilirkişilik:” kenar başlıklı 83. maddesinde trafik kaza tespit tutanağından bahsedilmiştir. İlgili hüküm şöyledir.
Md. 83/b:
“Trafik kazalarına;
a) Adli yönden gereği yapılmak üzere mahalli genel zabıtaca,
b) Kazanın oluş nedenlerini, iz ve delillerini belirleyerek trafik kaza tespit tutanağı düzenlemek üzere de trafik zabıtasınca el konulur.
Trafik zabıtasının görevli olmadığı veya bulunmadığı karayollarında meydana gelen kazalarda trafik kaza tespit tutanağı mahalli genel zabıtaca düzenlenir ve bir örneği o yerin trafik zabıtasına gönderilir.”
Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin “Trafik Kazalarına İlişkin İşlemler” kenar başlıklı 156. Maddesinde Kaza Tespit Tutanağı hakkında daha ayrıntılı açıklamalar yapılmıştır. Bahsi geçen madde şöyledir.
“Trafik kazaları ile ilgili olarak yapılacak işlemlerde aşağıdaki usul ve esaslar uygulanır.
a) Trafik kazası tespit tutanağının düzenlenmesi
1) Örneğine uygun olarak; kaza yerinin durumu, iz ve deliller, kazaya karışan sürücüler, varsa ölü veya yaralılar, hasar veya zarar, gün ve saat ile gerekli görülen diğer hususlar belirtilmek üzere düzenlenir ve olay yerinin durumu bir krokide gösterilir. Tutanağa kazazedelerin olay yerindeki ölüm veya yaralanma durumu işlenir.
Trafik Kazası Tespit Tutanağı; soruşturma evrakına eklenmek, dosyasında saklanmak ve sayısına göre taraflara verilmek üzere yeter sayıda düzenlenir.
Trafik kazası tespit tutanağının düzenlenmesi ile tutanakta yer alan bilgilerin bir veri tabanında toplanmasına ve bu bilgilerin ilgili taraflarla paylaşımına ilişkin usul ve esaslar Emniyet Genel Müdürlüğünce belirlenir.
2) Trafik kazası tespit tutanağı düzenlemeye 154 üncü maddenin (a) bendi gereğince trafik zabıtası ve genel zabıtanın görevli personeli yetkilidir.
Tutanaklar en az iki görevli tarafından düzenlenir. Hafif yaralanmalı veya hasarlı kazalarda tek görevli tarafından rapor şeklinde de düzenlenebilir.
Ancak, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait araçların karıştığı trafik kazalarında bir askeri temsilcinin bulundurulması mecburidir.
3) Tutanak düzenleyenler, tutanakta taraflar için kusur oranı belirtmeksizin sadece kazanın oluşumunda kimin hangi trafik kuralını ihlal ettiğini belirtirler.
Bu düzenlemelere göre, kaza tespit tutanağı, kazaya karışan taraflar arasında çıkabilecek hukuki uyuşmazlıkların çözümüne esas olacak ve trafik zabıtasınca düzenlenecek, adli yargı mercilerine intikal eden uyuşmazlıklarda mahkemeler ve tahkim kurulları tarafından değerlendirilecek ve denetlenecek olan resmi bir belgedir.
Trafik zabıtasınca düzenlenmiş olması bu belgeye idari bir işlem niteliği kazandırmamaktadır. Bu nedenle idari yargıda herhangi bir davanın konusu olmamaktadır.
Trafik kazası tespit tutanağı; kaza yerinin durumu ile kazaya ilişkin iz ve delillerin, kazaya karışan sürücülerin, varsa ölü veya yaralıların, hasar veya zarara ilişkin bilgilerin, kaza gün ve saati ile gerekli görülen diğer hususların belirtildiği, kazaya ve olay yerine ilişkin bir kroki de ihtiva etmesi gereken, taraflarca yahut trafik zabıtası veya genel zabıtaca düzenlenen, aksi sabit oluncaya kadar geçerli bir tespit tutanağıdır.
Yargıtay’ a göre Kaza tespit tutanakları
Yargıtay’ a göre Kaza tespit tutanakları, tek başına, hüküm kurmak için yeterli değildir. Bu belge aksi sabit oluncaya kadar maddi durumu belirleyen ve itiraz halinde denetlenmesi gereken bir delildir. Bu nedenle delil vasfı aksi ispat edilemediği sürece söz konusu olur. Kaza tespit tutanağındaki tespitlere yönelik bir itiraz var ise mahkemece kusur yönünden bir tahkikat yapılmalıdır. Bu kapsamda, görgü tanıklarının hatta gerektiğinde tutanak tanıklarının çağrılarak dinlenmesi, keşif ve uzman bilirkişi aracılığıyla bilirkişi incelemesi yapılması gerekir. Kaza tespit tutanağında belirtilen olgu ile bilirkişi raporunun çelişmesi halinde bu çelişkinin de giderilmesi gerekir.
Trafik kaza tespit tutanaklarına karşı hukukumuzda doğrudan bir itiraz yolu düzenlenmemiştir. Uygulamada, tazminat davası açılması veya ceza soruşturmasının başlatılması durumunda kaza tespit tutanağına itiraz; cevap veya savunma şeklinde davayı gören mahkemeye veya soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcılığına yapılmaktadır. Öte yandan öğretide, dava açılmadan önce , kaza ile ilgili delillerin tespiti maksadıyla delil tespit davası açılarak, kaza yerindeki maddi deliller ile varsa tanık anlatımlarının tespiti ve kusur durumunun belirlenmesinin istenebileceği kabul edilmektedir. (Hasan Tahsin Gökcan, Karayolları Trafik Kanununa Göre Hukuki Sorumluluk, Tazminat, Sigorta ve Rücu Davaları, Ankara, 2014, s.1450).
2918 sayılı KTK Md. 81/2 : “Yalnız maddi hasar meydana gelen kazalarda, kazaya dahil kişilerin tümü, yetkili ve görevli kişinin gelmesine lüzum görmezlerse, bunu aralarında yazılı olarak saptamak suretiyle kaza yerinden ayrılabilirler.”
Yargıtay Bu şekilde düzenlenen tutanağın, trafik zabıtasınca düzenlenen “Trafik Kaza Tespit Tutanağı” hükmünde olduğu görüşünü benimsemektedir.
“Trafik kazalarının giderek artması karşısında sigortalıya yüklenen bu yükümlülükler de gözetilerek 2918 sayılı KTK’nın 81. maddesinde değişiklik ile maddi hasarlı kazalarda, kazaya dâhil kişilerin tümü yetkili ve görevli kişinin gelmesine gerek olmadığı görüşündeler ise, durumu aralarında yazılı olarak saptayabilirler (KTK m. 81/2). Hazine Müsteşarlığının 2007/27 sayılı Genelgesi ile de, yalnız maddi hasarla sonuçlanan trafik kazalarında, taraflara anlaşma hakkı sağlayan bir yöntem oluşturulmuştur. Bu yönteme göre, 01.04.2008 tarihinden itibaren Trafik Kanunu’na uymak koşuluyla kazaya karışan kişiler aralarında anlaşarak “Trafik Kazası Tespit Tutanağı” yerine geçecek anlaşma tutanağını düzenleyebilmekteler. Bu şekilde düzenlenen tutanak, trafik zabıtasınca düzenlenen “Trafik Kaza Tespit Tutanağı” hükmündedir. (YHGK, E:2017/2190, K:2020/205, T:25.02.2020 )
Bazı hukuk bürolarının ve avukatların isimleri kullanılarak borcunuz olduğu, uzlaştırma dosyanız bulunduğu şeklinde gönderilen sms mesajlarına itibar etmeyiniz. Bunun yaygın bir dolandırıcılık yöntemi olduğunu akılda bulundurunuz. Verilen numarayı aramayınız, link varsa tıklamayınız, aranırsanız vatandaşlık numarası gibi kişisel verilerinizi paylaşmayınız ve küçük de olsa hiç bir ödeme yapmayınız. Tarafı olduğunuz dosyaları e devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz.
23 Comments
Merhabalar.ışıkta dururken yağışlı bir havada minibüs fren yapıp kaydı ve bana yan kapıdan çarptı. Polis geldi rapor tuttu. Kaza tespit tutanağı var. Ama karşı tarafın zorunlu trafik sigortası yok. 8 de 8 onlar kusurlu . Yaptıracağız diyorlar ama Beni oyalıyorlar. Bunun hukukşi yaptırım nedir acaba
Kaza tespit tutanağında dayanarak araç sahibi ve/veya işleten ve sürücü aleyhine genel hükümlere göre dava açmalısınız
Birimci derece yakınım kavşak çıkışı 100 metre ilerde yağışlı havada kaza yaptı vefat etti tek taraflı kaza yerinin 20 metre gerisine kadar baryer var sonrası yok baryer olsaydı ölümlü olmayabilirdi belki baryer olmadığı için ve yol standartlara uygun olmadığı için karayolları kusurlu olmazmı
Arabamla.ise.gidiyordum takviye yoldan lokantada calisan.motor sikletli kurya bana sag.tanpondan vurdu anni.yaralandi ehliyeti.yok.ruhsati.yok.polis.ikimizede.suclu.gordu.ben.cocuk.diye.kaza.masrafi.almadim.obeni.mahkemeye.vermis.ne.yapmam.lazim
Zorunlu Trafik Sigortası yapma zorunluluğu olmayan 50cc altındaki Mobillet ile yapılan kazada polis Çağrılmadan taraflar arasında düzenlenen Kaza Tespit Tutanağına göre kusurlu olan aracın Zorunlu Trafik sigortası karşı mobilletin zararını ödememezlik yapabilir mi
Kusurlu olan aracın zorunlu Trafik sigortası karşı mobiletin zararını ödemelidir. Kaçınamaz.
merhaba ; kardeşim akşam 125cc motor ile iki tek şeritli gidiş geliş olan merkez trafiğine bağlı bir yolda kaza yaptı . kardeşim alkollü olduğu için altan almak iştemiş ama karşı taraf kardeşimin üzerine yürümüş polis gelene kadar polis gelincede karşı tarafdaki bey efendi eşim sürüyordu deyim eşinin adına işlem yaptırmış ama görgü şahitleri ve kamera görüntüleri var olay yeriyle ilgili bey efendinin kullandığına dair ama kardeşim ehliyeti olmadığı için kabul etmiş kaza tutanağını imzalamış bu durumda tekrarda gidip şikayetçi olunabilirmi acaba şikayetçi olursak da bizim aleyhimizemi işler yoksa karşı tarafın alehine mi işler kaza durumu bilgi vermenizi rica ederim.
teşekkürler
Bu konu mahkemede tartışılıp davanın gerçek faile yöneltilmesi mümkündür.
merhabalar cuma gunu kaza yaptim motosikletim ile duz yolda ilerlerken sağdan kontrulsuz sekilde rampayı cikan araç soluna bakmadan ilerliyodu bana sag on tekerden carpti siyirdi ve karsi rampa yoluna kadar hizli gitti fren yapti bana vurdugu anda fren yapmasi gerekmiyormuydu trafik kurallarina gore sagdan gelene yol verilmeliymis sagdan gelen rampa asagi oldugundan benim gorus acimda degildi o ise rampa yukarı cıktigindan yol uzerinde giden araclari gormemesi mumkun degil bu durumda trafik kurallari dahi olsa suclu kim olur
Merhaba ben bugün Bi trafik kazası geçirdim sağda giderken sola dönmek için sinyalimi verdim ve yavaşladı tam arkamdaki araç baya uzaktı ben hafif burnunu kırdım arabanın beni hizlaa sollayarak vurdu ama yolda sollama yapılmaz yol benim suçlu olduğum söyleniyor kamera kaydida var hızlı ve birden solluyo sinyal falan vermiyo
Merhaba, aracım park halindeyken bir tır aydınlatma direğini devirmiş, direkten fırlayan parça aracımın direk kısmına hasar vermiş. Olaydan bir gün sonrasında hasarı fark ettim elimdeki kamera görüntüleri ile karakola başvurdum, fakat görüntülerde tırın plakası okunmuyordu. Herhangi bir zabıt v.b. tutulmadı. Sonrasında emniyet aracın şöförünü bulup benimle görüştürdü. Hasar biraz pahalı gelince patronumla görüşmem lazım dedi.Sonrasında dönüş yapılmadı. Bugün patronuna farklı bir kişi üzerinden ulaştım. Kaza tutanağı tutarız sigortadan hallederiz dendi. Fakat kaza üzerinden 8 gün geçti. Kaza tespit tutanağı tutsam geçerli olur mu? Bu gibi hasarları trafik sigortası öder mi? Nasıl bir yol izlemeliyim? İlginiz için şimdiden teşekkürler.
trafik kazasına karışan sürücülerin kaza tespit tutanağı tutmadığı karşılıklı anlaşarak ayrıldıkları hafif maddi hasarlı kazada , bir hafta sonrasında taraflardan birinin trafik şubeye giderek şikayet yada hukuki süreç başlatması söz konusu olur mu?
Maddi hasarlı kazada trafik zabıtasının bir rolü yoktur. Anlaşmaya aykırılık halinde kaza ve zarar ve illiyet bağı kanıtlanmak kaydıyla hukuki bir süreç başlatılabilir.
Trafik kazası yaptım duran araca vurdum maddi hasar var fakat bende ehliyet ve sigorta yoktu karşı taraf maddi hasarı çok fazla soyledı bende yaptırmadım.Şikayet etcekmiş mahkemeye yalnız kaza günü tutanak tutulmadı bana maddi yönden zararı ne olur acaba ?
iyi günler ben bir hafta önce ışıklarda durmakta olan bir araca 50cc lik motorumla sürttüm olayın şokuyla üstü boş olan tutanağa kendi beyanımı yazıp imzaladım fakat sonrasında kaza mahalini ve aracı kullanan sürücü bilgilerini farklı kişi olarak girmişler. Hakkımda haciz işlemleri başlatıcaklarını söylediler. Tutanağı iptal ettirebiliyor muyuz? formun üst kısmı boş ve dolu halde elimde bulunmakta
Yaralanmalı trafik kazası yaptım olay yetinden hastahaneye gittim. Olay yerinde polisler tutanak tutmadı hastahaneye gelen polisler de tarafıma bir şey sormadı gitti tutanak İçin benim de kazanın oluşunu söylemem gerekmez mi olay yerinde tutmaları gerekmiyor muydu ?
Merhaba. Ben 24 Ağustos 2022 de motor kazası yaptım. Ana yoldan tali yola sağa dönme esnasında ters yönden gelen bir araç ile karşılaştım. Araca çarpmamak için fren yaptığım esnada hakimiyetimi kaybedip sağa doğru düştüm. Sağ ayağım motor altında kaldı. Araç sürücüsü olay yerini terk etti. Ben acil servisi aradım, ambulans ve polisin geleceğini söylediler. Ambulans polisten önce geldi, beni hastaneye götürdüler. Hastanede ilk müdahaleler yapıldı ve ayağım bezle sarıldı. O esnada polisler beni aradı ve motoru otoparka çektirip çektirmeyeceğimi sordu. Beni arayan polisler olay yerinden sonra hastaneye geldiler. Olayı anlatmamı istediler. O sıra bir kağıda not alıyorlardı. Olayı anlattım, karşı tarafın plakasını da verdim. Bana aracın ters yönden geldiğini de ifade ettiler. Gerekli tüm açıklamaları yaptıktan sonra ayrıldılar. Hastane polisi beni karakola yönlendirdi. Şikayetçi oldum. Sonra adli rapor için karakoldan başka hastaneye yönlendirildim. Olaydan 1-2 hafta sonra karakoldan kaza tespit tutanağı ve ifademin nüshasını talep ettim ama onlar evrakların savcılığa gönderildiğini, oradan alabileceğimi söyledi. Bu olaydan yaklaşık 1 ay sonra dosyamda kaza tespit tutanağının olmadığını öğrendim. O gün hastaneye gelen polislere olayı anlattığım esnada ben kaza tespit tutanağı tutuluyor sanmıştım. Karşı tarafın sigortasından tazminat almak için de istenilen evraklar içinde kaza tespit tutanağı da var. Bu durumda benim tazminatı almam konusunda sıkıntı yaratır mı bu kaza tespit tutanağının olmaması? Beni nasıl bir süreç bekliyor, bilgi alabilir miyim?
İyigunler hocam trafikte 50cclik motorla bir aracın sağ arka stop lambasına çarptım kırıldı tunatanak tutulmadı sadece aracın üzerinde ben yokken foto cektiadama büyür gelin dedim numara verdim acil işim var dedi sonra aradı öğlene kadar yaptıralım diyor şuanda o kadar paramda yok işçi adamım sonuç ne olur acaba
Bir araç bana arkadan çarptı
Tutanak tutmayalım ben hasarı karşılarım dediler hasarı yaptırdık ama ödemeyi yapmadı
Kendim ödemek zorunda kaldım
Şimdi telefonları açmıyor ne yapmam lazım
Merhabalar. Hafta sonu ufak bir trafik kazası yaptım. Park halindeki araca dönerken hafifçe yandan vurdum. Benim aracın yan tarafında, karşı aracın ise sol arkasında bir hasar oluştu. Kesinlikle hatalı benim. Diğer sürücü benim ehliyet ve ruhsat görüntümü aldı. Herhangi bir tutanak tutmadık. Karşı araç sürücüsü benim işim var, tutanağı sonra tutarım dedi ve gitti. Ben çok panik olmuştum ve adamın numarasını almadım. Şimdi bu durumda ne yapmam lazım. Açıkçası bu konuda çok endişeliyim. Lütfen cevaplarınızı bekliyorum.
Merhabalar,
5 gün önce geri dönerken bi aracın arka stopuna çarptım rapor tutmadık ehliyetimin fotoğrafını çektiler şuan masrafı ödeyemiyorum şikayet etmekle tehdit ediyorlar ödemezsem bi sorun olurmu
Merhabalar ben 1998 sigorta girişim var ben ozamanlar cahillikten bilmiyordum sigorta primi hep eksik birde çalıştığı işyerleri genelev işçisiydim hocam açık olacam ama şimdi ne işyerleri kaldı nede işveren insaların adını hatırlamıyorum benim yıllarımı hep eksik göstermişler ben şimdi.47 yaşındayım ne yapacam ben Allah rızası için ben emekli olmak istiyorum çocugum yok ne yapmam gerek
⁸
Trafik polisinin kaza yerine geldiğinde tutanak tutma mecburiyetti var mı? Bi dükkanda kamera kayıtları var polis ona bile bakmadı ve bize şikayetçi olmadıkça tutanağı kendi aranızda halledin diyip gitti. Kazada arkadan gelen araba bizi sıkıştırıyor ve önünde bizi sürekledi.