Başlıklar
ToggleAile konutu yeni Türk medeni Kanunu ile hukukumuza giren kavramlardan biridir. Aile konutu, ailenin oturduğu meskendir. Eşler, aile konutunda birlikte yaşamış, acı tatlı günlerini geçirmişlerdir. Bu nedenle aile konutunun eşler için maddi ve manevi olarak önemi, anlamı ve değeri oluşmuştur. Bunun için TMK 194. maddesi ile ailenin oturduğu konuta özel düzenlemeler ve sınırlamalar öngörmüştür.
Kısaca bu düzenlemelerden bahsedecek olursak;
Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutuyla ilgili kira sözleşmesini feshedemez.
Aile konutunun tapu maliki bile olsa, bu konutu satamaz veya üzerindeki hakları sınırlayamaz.
Aile konutu olarak kabul edilen gayrı menkulün maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutun aile konutu olduğuna dair kayıt (şerh) koydurabilir.
Malik olmayan eş nüfus kayıt sisteminden ya da doğrudan nüfus müdürlüklerinden alınan yerleşim yeri (ikametgâh) belgesi ve evlilik birliğinin devam ettiğini gösterir nüfus kayıt örneği ile birlikte Tapu Sicil Müdürlüğü`ne müracaat edecektir. Tapu müdürlüğüne bu taşınmazın aile konutu olduğunu ve bu hususun tapuya şerh edilmesini istediğini bildirecektir. Tapu sicil müdürü gerekli işlemi yapacak ve taşınmazın tapu kütüğünün şerhler hanesine ‘Aile konutudur’ kaydını düşecektir.
TMK da öngörülmüş Aile Konutu ile ilgili haklardan yararlanabilmek için bu kaydın konulması zorunludur. Tapu kütüğüne şerh konulduktan sonra malik olan eş aile konutunu diğer eşin haberi olmadan satamaz, üzerinde eşinin muvafakati olmadan mülkiyeti sınırlayan işlemler yapamaz. Örneğin, alacağı kredi için bankaya ipotek edemez..
Malik eş aile konutunu satar veya ipotek ederse ne olur?
A) Aile konutu, tapuda aile konutu şerhi konulmuş olduğu halde satılır veya ipotek edilirse satış veya ipotek sınırlaması geçersizdir.
a) Rızası olmayan eşin TMK`nın 194. maddesine göre açacağı tapu iptal ve tescil davası veya ipoteğin terkini davası sonucunda, satış işlemi ile üçüncü şahıs üzerine olan tapu kaydının iptaline veya ipoteğin terkinine karar verilecektir.
b) Yeni malik satıştan sonra rızası olmayan eşten onay (icazet) alarak geçersiz olan aile konutu satışını geçerli hale getirebilecektir.
B) Tapu Kütüğü` ne aile konutu şerhi konulmamış ve aile konutu üçüncü şahıslara satılmış veya mülkiyeti sınırlandırılmış ise;
a) Üçüncü şahıs meskenin aile konutu olduğunu bilerek satın almış veya ipotek gibi bir sınırlı ayni hak edinmişse iyiniyetli sayılamayacağından bu işlemler geçersizdir. Diğer eş sonradan onay vermez ve dava açarsa, üçüncü şahıs üzerinde bulunan tapu kaydı iptal edilecek ve aile konutu aileye geri dönecektir. İpotek ise ipoteğin terkinine karar verilecektir.
b) Üçüncü şahıs aile konutunu, aile konutu olduğunu bilmeden, tapu kaydına güvenerek, iyi niyetle satın almış veya aile konutu üzerinde ipotek hakkı gibi sınırlı bir aynı hak edinmişse alıcının iyi niyetinin koruncağına dair TMK Md. 1023 hükmü gündeme gelebilir. Bununla birlikte son yıllarda tapu kütüğüne verilen aile konutu şerhinin kurucu değil bildirici olduğu, şerh konulmamış olsa da aile konutu korumasından yararlanılabileceği görüşü ağırlık kazanmıştır. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi de bu görüştedir. Devir veya sınırlandırıcı işleme açık rızası bulunmayan eş bu durumda da dava açabilir ancak iyi niyet ve tapu siciline güven gibi ilkelere dayalı tartışmaların ortaya çıkmaması için tapu kütüğüne aile konutu şerhi verilmesi önemlidir. Öte yandan alıcının satın aldığı aile konutunu başkalarına satması, meskenin birden fazla el değiştirmesi halinde durum daha da zorlaşacaktır. Tüm bunları önlemenin yolu kolay ve hızlı sonuçlanan bir işlem olan aile konutu şerhini tapu kütüğüne kaydettirmektedir.
Eğer aile konutu eşlerden biri tarafından kiralanmışsa, kira sözleşmesinin tarafı olmayan eş, kiralayana (mal sahibine) yapacağı bildirimle kendisini sözleşmenin tarafı haline getirebilir. Bundan sonra bildirimde bulunan eş de kira sözleşmesinde taraf olur. Tabi bunun doğal sonucu kira sözleşmesinde ki yükümlülüklerden eşi ile birlikte (müteselsilen) sorumlu olacak olmasıdır.
Örnek:
Bihter ve Behlül 10 yıllık evlidirler; Çift Bursa, Nilüfer’ de Behlül`ün kiralamış olduğu bir evde oturmaktadırlar. Evi Behlül kiralamış ve kira sözleşmesini de Behlül imzalamıştır. Bihter isterse, mal sahibine yazılı bir bildirimde bulunarak kira sözleşmesinin tarafı olduğu şeklindeki iradesinden haberdar edebilir. Her ne kadar kira sözleşmesinde Bihter`in imzası yoksa da bu bildirimden sonra imzası varmış gibi sözleşmede taraf olacaktır. Taraf olmak demektir. En basit anlamıyla Behlül`ün Bihter`in haberi olmadan kira sözleşmesinin feshedememesi demektir. Tabii ki Bihter`in yazılı taraf olma bildiriminden sonra, kira sözleşmesinden kanun gereği, müteselsil (birlikte) sorumluluğu olacaktır.
Eşlerden biri, haklı bir sebebe dayanmadan aile konutuyla ilgili gerekli muvafakati vermezse, diğer eş hakime başvurarak gerekli izni hakimden isteyebilir. Hakim ileri sürülen sebebi haklı bulursa gerekli izni vererek aile konutu kira ise kira sözleşmesinin feshine, mülkiyet ise meskenin satışına izin verebilir.
Örneği biraz değiştirelim. Behlül ile Bihter 10 yıllık evlidirler. Aile, Behlül`ün Tapu maliki olduğu Bursa, Osmangazi’ deki meskende oturmaktadır. TMK`ya göre, bu ev ‘Aile Konutu’dur. Bihter, kocasının bir gün hiç bir şey söylemeden aile konutunu satmasından korkmaktadır. Bihter`ın satışı önlemesi için, tapu kütüğüne oturdukları evin ‘Aile Konutu’ olduğuna dair kaydı (şerhi) işletmesi gerekmektedir. Bunun için, Bihter önce, bağlı olduğu muhtarlıktan ailenin o evde oturduğuna dair ikametgah senedini alır. Evlenme cüzdanıyla birlikte Tapu Sicil Müdürlüğü`ne dilekçeyle başvurur. ‘Ben bu evde kocam Behlül ile birlikte oturuyorum. Tapu kütüğüne `Aile Konutu` olduğuna dair kaydın (şerhin) işlenmesini talep ediyorum’ der. Tapu sicil müdürü gerekli incelemeyi yaparak, aile konutu kaydını şerhler hanesine işler. Artık Bihter`ın senelerdir oturduğu ev, ‘Aile Konutu’ olmuştur. Bu konut hiçbir zaman Bihter`ın haberi olmadan satılmayacak ve ipotek edilemeyecektir.
Ama, üç-beş sene sonra meydana gelen bir ekonomik kriz sebebiyle Behlül, aile konutunu satıp daha küçük bir mesken almayı isteyebilir. Eşi Bihter büyük ve lüks semtteki meskenin satışına rıza göstermezse, Tapu Sicil Müdürü aile konutunun üçüncü kişiye satışını gerçekleştiremez.. Bu durumda, Behlül mahkemeye müracaat ederek ekonomik kriz sebebiyle işlerinin bozulduğunu, çocuğunun özel okul parasını ödeyemediğini, bu büyük daireyi satıp küçük bir mesken alıp ‘Aile Konutu’ olarak kullanacağını kalan parayla da çocuğunun eğitim masraflarını ve birikmiş borçlarını ödeyeceğini beyanla aile konutunun satılmasına izin verilmesini talep edebilir. Hakim tarafları dinleyerek ‘Aile Konutu’nun satışına izin verebilir.
Benzer durum aile konutunun kiralandığı durumlarda da olabilir.
Örneği bir kez daha değiştirelim. Behlül ailesiyle birlikte Bursa şehir merkezinde büyük bir evde kirada oturmaktadır. Ekonomik kriz nedeniyle mesken kiraları oldukça düşer. Ancak aile konutunun kirası yüksek bir bedel üzerinden devam etmektedir. Behlül`ün işleri de eskisi gibi iyi değildir. Pandemi nedeniyle haftada üç gün evden çalışmakta olan Behlül oturdukarı evi tahliye ederse, şehrin biraz dışında ama benzer niteliklere sahip bir evi daha ucuza kiralayabileceğini düşünmektedir. Eşi Bihter oturdukları evin kira sözleşmesinin feshine izin vermez ise Behlül mahkemeye müracaat ederek haklı sebebin varlığını kanıtlayabilirse hakim aile konutunun kira sözleşmesinin feshine izin verebilir. Aile konutu şerhi hangi taşınmaza konulabilir?
Bu soruyu sorduğunuz boşanma avukatı size uzun olmayan bir liste verecektir. Aile konutu şerhi eşlerin sürekli kullanımına özgülenmiş konutlar için söz konusu olur. Yazlık, dağ evi, gibi ailenin devamlı olarak birlikte yaşamadığı, arızi olarak kullandığı konutların tapu kaydına aile konutu şerhi düşülemez.
Aile konutu olarak kullanıldığının belgelenmesi şartıyla paylı (hisseli) taşınmaz üzerine de aile konutu şerhi konulabilir. Elbette tapu dairesi şerhi sadece diğer eşe ait olan pay üzerine koyacaktır.
Eşler birlikte işletiyor olsalar bile işyerleri için aile konutu şerhi konulamaz. Üçüncü kişiler lehine intifa hakkı tanınmış olan taşınmazlara da aile konutu şerhi işlenemez. Aynı şekilde üst ve alt soya ait olsalar bile üçüncü kişiler adına kayıtlı taşınmazların kaydına aile konutu şerhi verilemez.
Genel olarak toplumumuzda ailenin oturduğu evi kiralayan veya maliki olan kocadır. Koca, 20-30 yıl sonra karısından boşanmak istediğinde; kadın boşanmayı kabul etmeyince, koca müşterek yaşanan evden ayrılıyordu. Yani evi terk ediyordu. Ev kiralıksa kiraları ödemiyordu. Koca, ev sahibine yeni adresini bildiriyordu. Ev sahibi ödenmeyen kiralar için icra takibi yapıyor ve mahkemeden tahliye kararı alıyordu. Ev sahibi kesinleşen kararı infaz için, kadının ve çocukları haberi olmadan kapıya (eve) icra memuru gönderiyordu. Üç-beş gün gibi kısa bir zamanda kadın ve çocuklar sokağa atılıyordu.
Kocanın maliki olduğu evde ailenin (eş ve çocukların) oturması halinde de koca boşanmak istediği kadını zor durumda bırakmak için, kadın ve çocukların haberi olmadan tapu dairesine gidiyor, ailenin oturduğu evi üçüncü kişiye satıyordu. Üstelik yeni malike kendi adresini veriyor, açılan haksız işgal ve tahliye davalarından sonra eş ve çocukları hiçbir şekilde haberdar etmiyordu. Takip edilmeyen dava kısa zamanda karara bağlanıyordu. Yeni malik davadan habersiz olan kadın ve çocukları icra yoluyla sokağa atabiliyordu.
Karı-koca müşterek hayatlarını birlikte oturdukları evde, yani aile konutunda geçiriyorlar. Çocuklar bu evde doğup büyüyor. Birçok acı tatlı olaylar bu evde yaşanıyor. Boşanma halinde, çocuklarıyla birlikte bu evde oturmaya alışmış olan eş, 20-30 senelik anılarını, köklerini bırakıp başka bir ortamda hayatını devam ettirmeye zorlanıyordu. Üstelik evlilik birliğini bozmak istemediği halde ve hiç kusuru yokken genelde evden ayrılan kadın ve çocuklar oluyordu. İşte aile konutu kavramıyla kanun koyucu, parçalanması önlenemeyen ailenin bir kısmının özellikle çocukların mümkün mertebe eski yaşantı ve düzeninin devamını sağlamaya çalışmıştır.
Sağ kalan eş, eski yaşantısını devam ettirebilmek için, mülkiyeti ölen eşe ait olan aile konutu üzerinde, kendisine katılma alacağına mahsuben intifa veya oturma hakkı tanınmasını isteyebilir. Eğer sağ kalan eşin katılma alacağı yetmez ise, üzerine bedel ilave ederek de aile konutu üzerinde intifa veya oturma hakkını talep etmeye hakkı vardır. Sağ kalan eş intifayı yani kullanma hakkını seçtiğinde gerekirse aile konutunu kiraya da verebilir. Oturma hakkını seçerse o evde sadece ve sadece oturmak zorundadır.
TMK`nın getirdiği aile konutu uygulamasıyla yukarıda anlatılan olumsuz ve mutsuz durumlar önemli ölçüde önlenecektir. Artık kira sözleşmesinin feshi veya ailenin oturduğu evin satılması veya boşanma ve hatta ölüm halinde dahi aile konutuyla ilgili işlemlerde, diğer eşin özellikle toplumumuzda kadının rızasının da önemi olacaktır.
Aile konutu kavramına getirilen hükümler, ailenin kullandığı ev eşyalarını da kapsamaktadır. Boşanma, ölüm veya herhangi bir sebeple ayrılık meydana geldiğinde, eşlerden biri katılma veya miras alacağına mahsuben ev eşyalarının mülkiyetinin kendisine verilmesini de isteyebilir.
Bu halde yerleşim yeri belgesinde eşlerin ikametgahı farklı adresler olarak görüneceğinden büyük ihtimalle tapu dairesi talebi reddedecektir. Ancak mahkemeye başvurarak aile konutu şerhi konulması için dava açabilirsiniz. Tarafların fiilen ayrı yaşamaları aile konutunun bu vasfını kaybetmesine neden olmaz (2. HD E. 2010/12332 K. 2010/14942 T. 20.9.2010)
Aile konutu şerhi konulmasına yönelik davadan feragat edilmesi taşınmazın aile konutu niteliğini ortadan kaldırmaz ve sonradan açılacak davalar için kesin hüküm oluşturmaz.” (2. HD E. 2009/19307 K. 2010/8577 T. 29.4.2010)
Evlilik birliği devam ederken eşlerden birinin ortak yaşama son verme maksadıyla aile konutunu terk etmesinin aile konutu vasfını kaldırıp kaldırmayacağı tartışmalıdır. Bize göre sadece aile konutu şerhi koydurmuş olan eş, bir zorunluluktan değil, kendi özgür iradesi ile bu konuttan evlilik birliğini sürdürme iradesi olmaksızın ayrılmış ise aile konutu vasfı ortadan kalkar. Zira burada hak sahibi eş kendi iradesi ile bu hakkından vazgeçmiş olmaktadır.
Evlilik ölüm, boşanma, evliliğin iptali gibi yollarla sona erebilir. Evliliğin boşanma veya başka bir yolla sona ermesi halinde aile konutu koruması kalkar. Başka bir ifadeyle aile konutu niteliği evlilik birliği süresince devam eder ve hak sahibine evlilik birliği devam etiği müddetçe koruma sağlar.
Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminde Aile Konutu ve Ev Eşyası (TMK 240. madde)
a) Sağ kalan eş, eski yaşantısını devam ettirebilmek için, ölen eşine ait aile konutu üzerinde, intifa veya oturma hakkını katılma alacağına mahsuben `yetmez ise bedel eklemek suretiyle) isteyebilir.
b) Sağ kalan eş yine katılma alacağına mahsuben, ev eşyalarının mülkiyetinin kendisine verilmesini isteyebilir.
c) Sağ kalan eş veya ölen eşin mirasçılarının istemiyle ve haklı sebeplerin varlığı halinde sağ kalan eşe, aile konutu üzerinde intifa veya oturma hakkı yerine, mülkiyet hakkı verilebilir.
a) Evliliğin iptal veya boşanma kararıyla sona erdirilmesi halinde, ailenin ortak kullanımına ayrılmış olan aile konutunda hangi eşin kalacağı ve ev eşyasını hangi eşin kullanacağı konusunda eşler aralarında anlaşırlar. Bu anlaşmaya göre, aile konutunda eşlerden biri kalır ve ev eşyalarını kullanmaya devam edebilir. (Aile konutunda kalacak eşin, kalma ve ev eşyalarını kullanma süresinde de taraflar anlaşabilirler; süreyi üç sene, 10 sene, 20 sene gibi belirleyebilir ve tapu kütüğüne şerhi işletebilirler.)
b) Anlaşma olmadığı taktirde; hakim, olayın özelliklerini, eşlerin ekonomik ve sosyal durumlarını ve varsa çocukların menfaatlerini ve hakkaniyet durumunu da göz önünde bulundurarak, evde hangi eşin kalacağı ve ev eşyalarını hangi eşin kullanacağı kararını boşanma kararıyla birlikte verir. Ayrıca hakim, aile konutunda kalma ve ev eşyalarını kullanma süresini de (3 sene, 10 sene, 20 sene gibi) belirterek tapu kütüğüne şerhin işlenmesi için de karar verir.
c) Eşlerin aile konutu kiralık ise, hakim bu evde hangi eşin kalacağına karar verebilir. Kiracı olmayan eşin aile konutunda kalmasına karar vermesi halinde, kiralayanın sözleşmeden doğan haklarını güvenceye almak için gerekli düzenleme kararını verir.
d) Eşlerden birinin ölümünde, paylaşmaya konu mallar arasında aile konutu ve ev eşyalarının bulunması halinde, sağ kalan eşe miras ve paylaşmadan doğan hakkına mahsup edilmek suretiyle, aile konutu ve ev eşyalarının mülkiyet hakkı verilir. Sağ kalan eşin paylaşmadan doğan hakkı ve miras hakkı yetmediği taktirde, eksik kalan miktarı bedel eklemek suretiyle ödemek zorundadır. (YTMK 255. madde)
e) Haklı sebeplerin varlığı halinde sağ kalan eşin veya mirasçıların istemi üzerine hakim, mülkiyet yerine intifa hakkı veya oturma hakkı kararı verebilir.
a) Eşlerden birinin ölümü halinde, sağ kalan eş, aile konutu ve ev eşyası ortaklık mallarına dahil ise, payına mahsuben bunların mülkiyetinin kendisine verilmesini isteyebilir.
b) Haklı sebeplerin varlığı halinde, sağ kalan eşin veya mirasçıların istemi üzerine aile konutu ve ev eşyası üzerinde mülkiyeti yerine, intifa veya oturma hakkı tanınabilir.
c) Boşanma veya evliliğin iptali halinde, ortaklık mallarından olan aile konutu ve ev eşyası üzerinde üstün bir yararı olduğunu ispatlayarak mülkiyet intifa veya oturma hakkı talep edebilir.
Herkesin malı kendisine aittir. Malikin istediği gibi, tasarruf, yönetim ve yararlanma hakkı vardır. (İstisna olarak aile konutuyla ilgili, evin geçimine katkı ve ailenin geleceğinin korunması yönünden, kanundan doğan bazı sınırlamalar vardır.)
Edinilmiş mallara katılma rejiminde, eşler evliliğin devamı sürecinde hisseli (paylı) gayrı menkuller almış olabilirler. Eşlerden biri, bu hisseli (paylı) gayrı menkullerdeki hissesini üçüncü kişilere satması için, diğer eşin rızasını alacaktır. Diğer eş rıza vermezse, hisse üçüncü kişiye satılamayacaktır. (TMK 223/2. madde)
Eğer herhangi bir şekilde hisse üçüncü kişiye satılmış ise, satışa rıza etmeyen diğer eş, suf`a hakkını kullanarak üçüncü kişiye satılan hissenin bedelini ödeyerek kendi adına tescilini isteyebilir. Eşlerin paydaş olduğu gayrı menkullerin üçüncü kişilere satışında, kanun, bu konuda eşin, hakime müracaat ederek ‘haklı sebeplerim var, taşınmazı satma izni istiyorum,’ şeklinde dava açma yetkisi vermemiştir.
Ama, izin vermeyen diğer eşin bu davranışı TMK`nın 2. maddesinde belirtilen dürüstlük (iyi niyet) kuralına aykırı ise, kanun kötü niyetli eşi himaye etmeyecektir. Bu halde payını satmak isteyen eş, mahkemeye müracaatla haklı sebeplerinin bulunduğunu, diğer eşin kötü niyetli olduğunu ispat ederse hakimden izin alabilecektir.
Avukat Meral Demirbaş – Demirbaş Hukuk ve Avukatlık Bürosu Bursa 09.10.2021
173 Comments
İyi günler eşimle başka şehirde oturmaktayız evimiz ankarada kirada. Bu şekilde tapuya şerh koydurabilir miyim ne yapmam gerekli
Aile konutu olarak özgülediğiniz mesken Ankara’daki daire ise koyabilirsiniz.
Selam merhaba eşimle boşanıyoruz. Yalnız evi nikahtan önce kredi cekerek aldım nikah kiyildiktan sonrada evin borcu bitti. Şuan evde kimse oturmuyor o annesi gilde bende annem gildeyim. Yalnız kendisi eve aile konut şerhi koydurmus bildiğim kadar aynı çatı yaşamıyorsak bu serhi koyduramaz. Evi satacam satamiyorum ne yapmam lazım. Şimdiden teşekkürler.
Mahkemeden kaldırılabilir.
Selamunaleyküm. Kusura bakmayın sizi meşgul edicem ama bir maruzatım var. Lütfen yardımcı olmanız dileğiyle.
Pandemiden 1 ay önce honda civic marka arabam vardı. Onu 33 bin tl ye .sattım. 290 bin tl ye anlaştığımız dairenin kaporası için Üzerine 7 bin tl ekleyip daire için peşinata verdik. Yalnız eşim ve benim üzerime fazla kredi çıkmadı. O zaman sağolsun kayınpederim çekti krediyi. Ben peşinat olan 40 tl yi banka havale yoluyla kayınpederimin hesabına yolladım. Ama güven duygusundan ötürü dekonta herhangi bir şey yazmadım. Mecbur tapuda onun üzerine oldu. Yalnız biz eşimle ayrılma durumuna geldik. Ve bana bu dairede bir hakkın yok diyorlar. Sattığım araba şu anda 160 binden fazla yapıyor. Ve dairenin fiyatı 850 bin civarına çıktı. Hakkımı nasıl alabilirim ?
Merhaba eşimle 2. evliliklerimizi yaptık.Eşimin 3 benim 2 çocuğum vardı.ortak çocuk yok 22 yıllik evliyiz bu arada 2 ev aldık kredi benim adima çekildi benim gelirim var ama eşimde ödemeye destek verdi evler benim adima tapuda kayıtlı eşimin vefatında çocukları bu evlerden haklari varmı
Selamunaleyküm. Kusura bakmayın sizi meşgul edicem ama bir maruzatım var. Lütfen yardımcı olmanız dileğiyle.
Pandemiden 1 ay önce honda civic marka arabam vardı. Onu 33 bin tl ye .sattım. 290 bin tl ye anlaştığımız dairenin kaporası için Üzerine 7 bin tl ekleyip daire için peşinata verdik. Yalnız eşim ve benim üzerime fazla kredi çıkmadı. O zaman sağolsun kayınpederim çekti krediyi. Ben peşinat olan 40 tl yi banka havale yoluyla kayınpederimin hesabına yolladım. Ama güven duygusundan ötürü dekonta herhangi bir şey yazmadım. Mecbur tapuda onun üzerine oldu. Yalnız biz eşimle ayrılma durumuna geldik. Ve bana bu dairede bir hakkın yok diyorlar. Sattığım araba şu anda 160 binden fazla yapıyor. Ve dairenin fiyatı 850 bin civarına çıktı. Hakkımı nasıl alabilirim ?
Merhaba. İkinci evliliğini yapmak üzere olan annemin sahibi olduğu gayrimenkullerin, evleneceği kişi tarafından satışına zorlanması durumundan korunmak için; ya da ölüm halinde mirasa girmesini önlemek için nasıl bir yol izlemeliyiz? Oğlu olarak tarafımca tapu şerhi koyulabilir mi?
Teşekkürler.
Selam benim babamın bir evi var ve babam alkolık kumarbaz biri evi satmak istiyor ben buna nasıl engel olabilirim…
Annenizin aile konutu şerhi koydurması hızlı ve pratik bir çözüm olabilir
Mrh eşimle 5 yıldır evliyiz kocamın ilk evliliğinden oğlu var ortak bide kızımız var benim üzerime ev alicaz ben öldüğümde başını sokacagin bı evin olsun çocuklar bile o evi paylasamasim diyo eşim öldükten sonra benim üzerime alınan evden çocuklar miras alır mı..
Eşimle 2.evliligimiz bir ev aldık nikahtan sonra fakat ilk eşinden olma çocuklari vefat etme halinde pay sahibi olacaklar bunu nasıl önleriz
Merhaba, anne ve babam evliyken aldiklari evi babam annemden izinsiz satti tapuda aile serhi yok.bu durum da biz tapu iptali ile akali dava acabilir miyiz cok magduruz lutfen acil cevap
Merhaba evlilik sonrası eşimin çektiği kredi ile ev aldık. Akabinde aile konutu diye şerh koydum. Ve şimdi ortak karar ile eşim satış için vekalet verdi bana. Bu durumda şerhi nasıl kaldırabiliriz yada ikimizin de onayı olduğu için satışı gerçekleştirebilir miyiz
Biz 2013 yılında ben abim babam la birlikte bı arsa alıp arsayı annemizin üzerine yaptık ve ailece el birliği vererek 4 katlı bina yaptık herkez kendi evinde oturuyor ama annemle gecinemiyoruz annem de bize kızıp çıkın gidin binamdan diyip duruyor binayı yapan biziz sahiplenen annem babam nasıl bı yol izliyebiliriz acaba
Merhaba biz eşimle Kayınpederimin evinde oturuyoruz . Şu an boşanmak üzereyiz ama henüz dava açılmadı. Ben bu evde çocuğumla ne kadar süre oturabilirim?
En fazla boşanma davası sonuçlanıncaya kadar. Daha fazlası eski eş ve özellikle malikle anlaşmayı gerektirir.
Merhabalar esimin babasi vefat etmeden once 2 katli bir ev yapmis ama tapusu yok.olen dedesinin arsasindadir.kayinvalide sadece evi ben yaptim diyerek evin ruhsatini kendi ustune almis cocuklari bundan hak almasi icin tekrar mahkeme acabilir mi lutfen yardim edin
Merhaba, eşimle ikimizde memuruz evlendikten sonra konut kredisi çekip ev aldık evin kredi taksitlerini ve faturaları ben ödüyorum iki sene oldu ve daha ödenecek 5 senesi var. Şimdi boşanmayı düşünüyorum ve evi satalım diyorum fakat kendisi evi abisine aldırıp bana elden 50 bin vermek istiyor. İmzanı at çekil diyor yani evi satınca yarı yarıya paylaşmayı kabul etmiyor. Evim tapusu benim üzerime, şerh te yok ben evi tek başıma satıp paranın yarısını kendisine versem olur mu. Tek başıma satabiliyor muyum. Ev satılmazsa geriye hiç param kalmıyor bütün param kredi taksidine gidiyor boşanma aşamasında geçimimi sağlayamam. Boşanma söz konusu olunca eşim artık para vermeyeceğini söylüyor. 8 aylık bebeğim var bu durumdan kurtulmak için ne yapmalıyım. Bu kredi borcundan kurtulmak istiyorum.
Size yapılan teklif adil görünmüyor ve bunu kabul etmek zorunda değilsiniz. Mahkeme çocuğunuz için bir nafaka tayin edecektir. Aile konutu değilse satılması mümkün olabilir. Ancak diğer eşin katılma alacağı ortadan kalkmaz. Konuyu bir boşanma avukatı ile yüz yüze ve ayrıntılı olarak tartışmanız uygun olacaktır.
Merhaba iyi akşamlar, eşim evi terketti ve boşanmak istiyor, bir tane evimiz var ama kirada, benden gizli satacak diye korkuyorum.Şerh koydurabilir miyim?.
Aile konutu olmayan eve şerh koyduramazsınız
Merhaba aile konutu olması için hangi evraklar olmalı. 2 ev var biri A şehrinde diğeri B şehrinde aile A şehrinden B ye taşınıyor ikametgahları ve coçuğun okulada B şehrine kayıt yapılıyor koca B şehrindeki evi satıyor kadın bir yıl sonra tapu iptal açıyor .kadın burda haklımıdır hangisi aile konutudur
Merhaba. 10 yıllık evliliğimiz karşılıklı anlaşmalı boşanmayla, mahkeme kararıyla sonlandırdık. Evlilik esnasında edindiğimiz konutu eşimin üzerine yaptım. Boşanma esnasında yasa, konutun aramızda anlaşmalı olarak 1/2 bana verdi. Tapuya şerh koydurma durumum varmı? Saygılarımla
Oturduğum evi ailem hediye etti tapu üzerime kayıtlı ama aldatıldığımı öğrendiğim gün darp edildim kanıtlar elimden alındı boşanmak istiyorum karşı tarafa evden hâk düşmemesi için tapuyu anneme geri satış yapsam zor durumda kalır mıyım. Cvp lütfen çok teşekkürler
Evin, evlilikten sonra alınmış ve edinilmiş mal niteliğinde olduğunu varsayıyoruz. Yakın akrabaların hediye niteliğindeki bağışlamaları katılma alacağı hesabında dikkate alınabilir. Zina gibi bazı boşanma sebeplerine dayalı boşanmalarda diğer eşin katılma alacağı talebi ortadan kalkabilir. Konu bir boşanma avukatı ile detaylı değerlendirmeyi gerektirmektedir.
Eşim ile birlikte aldığımız ve ödemesi devam eden aile konutumuza ve benim payımın nafakam dan kesip kredisi ödenen aile konutum da yarı kira karşılığın da kendim oturabilirmiyim cevabınız için teşekkür ederim
Merhaba eşimle bosanacagiz fakat kayınvalidem in üzerine olan evde oturuyoruz ben çocuklarımla aileme yakın olan bu evde oturmak issyiyruz kayınvalidem bizi evden çıkartabilir mi?
Çıkartabilir
Aile mirasi ev aileden birine mirascilar tarafindan devredilirken aile disi satilamaz ibaresi konula bilirmi
Sözleşmeye dayalı şufa (önalım) hakkı gibi yöntemlerle mümkün olabilir
Annemin kendi üzerine tapusu olan evde oturuyoruz. 7 seneden beri evliyim bu evlilikten 4 cocugumuz var şiddetli gecimsizlik var ilk evlendigimizde cocuklar olmadıgı zaman boşanmak istedim esimin 7tane abisi var annem ve beni tehtit ettileri kız kardesimizin ceseti cıkar gibi örnegin telefizyonda moda programına bakaýım akşama kadar başımın etini yiyor küçük bir agız dalaşında seni abilerime söyler dövdürüm diyor esimin pskolojisi bozuk en sonunda yapmışlar beni ve annemi jandarma ya şikayet etmişler annem ve bana uzaklaştırma kararı vermişler yardımçı olurmusunuz annemin kendi evi tapusu kendi üzerine kendi evinden uzaklaştırılıyor ben boşanmak istiyorum ne yapmam gerek…
Hayırlı akşamlar hisseli olarak görünen bir eve bir veya birden fazla vâris şerh koydurabilirmi
Babama miras kalan ev mutahite verilerek apartlar yapıldı babamla.annem.ayri yaşıyorlar şimdi bu yeni aparta sadece annemin ikametgahini aldirsak konut serhi koydurabilir miyiz babam farklı bir adreste yaşıyor ve evi satmayı dusunuyor
Merhaba. Geçen yıl noterden vekaletname alarak 3+1 Toki konutu satın aldım. Satın aldığım kişi eşi ile promlemler yaşamakta şuanda. 1 yıl dolmadan devir işlemi yapılmadığımdan 1 yıl bekleyip dairenin borcunu ve haklarını komple vekaletname ile dün Amcamın üzerine geçirdim. Aldığım kişinin eşi dava açıcakmış benden mal kaçıyor diye. Ben 50.000 ₺ elden para verdim ve şuanda kadar olan borçların tamamını ben ödedim. Ziraat bankasından adamın bana vermiş olduğu vekaletname ile amcama borcu devir yaptım sözleşmeler imzalandı şuanda bizim üzerime geçti problem yaşarmıyım acaba. Çok teşekkür ederim hayırlı işler dilerim.
Merhaba daireyi ipotekli Bir şekilde aldım banka kredileri falan patlamış adam satıp kredilerini kapattı eşi evi terk etmişti ve geri iptal davası açtı yerel mahkeme kazandı istinaf kazandı olay Yargıtay taşındı adım adım kaybediyorum paramı geri nasıl alabilirim
Sıkıntılı bir sürece girmiş. Kapsamlı değerlendirmeler yapmak gerekir.
Merhaba eşim aile konutu olarak kullandığımız tek evimizi satmıs. Tapuda şerh yok. Ama bu evi birlikte aldık. Açık rızam yok. Alıcı kişiye de rızam olmadığını belirtmeme rağmen satış gerçekleşmiş. Tapu iptal davası açarsam 3. Kişin ben aile konutu olduğunu bilmiyordum iddasıyla kazanabilir mi
Merhaba eşim aile konutu olarak kullandığımız tek evimizi sattı. Tapuda şerh yok. Ama bu evi birlikte aldık. Açık rızam yok. Alıcı kişiye de rızam olmadığını belirtmeme rağmen satış gerçekleşmiş. Tapu iptal davası açarsam 3. Kişin ben aile konutu olduğunu bilmiyordum iddasıyla kazanabilir mi
Merhaba eşimle bosanacagiz fakat kayınvalidem in üzerine olan evde oturuyoruz ben çocuklarımla aileme yakın olan bu evde oturmak issyiyruz kayınvalidem bizi evden çıkartabilir mi?
Osman bey son durum nedir bende aynı konudan müzdaribim
Osman bey son durum nedir bende aynı konudan sıkıntı yasıyorum
[…] Aile Konutu – Şerhi- Özellikleri […]
Merhaba evlilik öncesi edinmiş olduğum adıma kayıtlı olan fakat oğluma yaptığım evi evliliğimden 10 yıl sonra oğluma hibe yoluyla devrettim. Devirden önce tapu kaydında aile şerhi yoktu. Fakat boşanma sürecinde olduğum eşim buranın aile konutu olduğu iddiasıyla aile konutu şerhi davası açmış. Tapu iptali olur mu?
Olmaz
Merhaba oturduğumuz ev annesinin üzerine.sadece boşanma davası süresince evde ben oturmak istiyorum .Ancak onun avukatı beni arayıp annesinin bana evi işgal davası açabileceğini,evren çıkartabileceğini masrafların vs bana ödetileceğini söyledi .eve şerh koydurabilir miyim ?darp uyguladı uzaklaştırması var.ben sigortalı bir işte çalışıyorum onun sigortası yok .teşekkür ederim
Kolay gelsin 3 yıldır eşimle oturduğumuz evden tahliye tahattüdnamesi ile çıkarmak istiyorlar fakat eşimin ne kira sözleşmesinde nede tahliye taahhütnamesinde imzası var bununla ilgili eşim aile konutu şerhi koydurabilirmi.
Benim borçlarından dolayı aile konutu olan eve eşım serh koydurtmus bu ev borçlarımdan dolayı icra ile satilirmi
Cebri icra ile satışa engel olmaz
Merhaba eşime boşanma davası açtım, kızımla birlikte oturduğumuz eve aile şerhi koydurdum. Dava bitmeden eşimin banka borçlarına karşılık ev haciz yoluyla satıldı. Alan kişi hemen tahliye etmemi istiyor. Bana bir hafta içinde bir dilekçe yazsaydın oturabilirdin o hakkını kaybettin çık diyor. Benim evle ilgli haklarım nelerdir?
Aile mirasi ev aileden birine mirascilar tarafindan devredilirken aile disi satilamaz ibaresi konula bilirmi veya 3. Kisilere satilamaz yazila bilirmi
Merhaba, eşim benden boşanmak istiyor. Beraber aldığımız evi de satıp bana 50 bin verip göndermek istiyor fakat evimizin değeri 400 bin ve ben satmak istemiyorum. Kendimi güvence altına almak benden izinsiz satmasını önlemek istiyorum. Bu yüzden tapuya şerh koydurmak istiyorum. Ama eşim duymadan bunu yapmak istiyorum. Eğer ki satış yaparsa öğrensin istiyorum. Bu mümkün mü? Eşimin haberi olmadan şerh koydurmak icin ne yapmalıyım?
Nüfus kayıt sisteminden ya da doğrudan nüfus müdürlüklerinden alınan yerleşim yeri (ikametgâh) belgesi ve evlilik birliğinin devam ettiğini gösterir nüfus kayıt örneği ile birlikte Tapu Sicil Müdürlüğü`ne müracaat edebilirisiniz. Eşiniz bu şerhi ancak sorunuzda bahsettiğiniz ihtimallerde görecektir.
Malik sahibine tapuda yapılan şerhler MK 1029 a göre bildiriliyor.
TMK Md. 1019 ‘ a göre
Oturduğumuz ev bana babadan mirastı eşim aile konutu şerhi koydurmuş eşim evi kendi isteğiyle terketti eşim şimdi kirada oturuyor şerh konulan ev şu an boş oturulmayan eve aile konutu şerhi konulmuyor evimin üstündeki aile konutu şehrini mahkeme kararı ile kaldırabilirmiyiz
Merhaba eşim benden izinsiz evi arkadaşının şirketine kredi çekmesi için vermiş ve arkadaşıda kredi çekmiş ben kredileri bir süre ödemişler daha sonra ödememişler banka ipotek koyduğu ayrıca şirketin diğer kredi kartı ek hesap borçlarınıda banka hepsini bir hesap çıkarmış bu durumda tapular bizimle üzerimize geçermi ve geçerse bu borç bizemi yansır ben dava açtım tapu devri için ve mahkeme tarafından tedbirler kondu şu an sonuçda eşim benden habersiz evi vermiş tapu devir olduğunda banka borçu ne olur bana yardımcı olursanız çok sevinirim
Sorunun cevabı daha fazla ayrıntıyı gerektiriyor. Rızanız olmadan nasıl ipotek edildiği gibi. İletişim bölümündeki telefon numaralarından bize ulaşabilirsiniz.
Merhaba, aile konutu olan evimiz babam tarafından annemin ve bizim haberimiz olmadan satılmış. Daha sonra alan adamın borçları olduğundan ev icrayla 2. kez tekrar satılmış bizim bu olaylardan, evin satışından 4 ay sonra haberimiz oldu. Annem boşanma ve tapu iptal davası açtı. Yerel mahkeme annemin lehine karar verdi, istinafa gönderdiler. 1.5 yıldır istinafta sonuç ne olabilir? Teşekkür ederim.
Bahar hanım merhaba, bahsettiğiniz konuyu bende yaşamaktayım, dava sonucu ne oldu, paylaşabilirseniz sevinirim.
Emlak konuttan aldigimiz ev hic oturmadan kiraya verildi
Evin taksidide odeniyor hâlâ.
Eşim evi satabilir mi
Evde benim hakkim var mi
Teşekkürler
Evin edinilmiş bir mal olduğunu varsayıyoruz.
Bu durumda ev üzerinde katılma alacağı hakkınız vardır.
Evet evi satabilir.
İyi akşamlar evlendikten 2 yıl sonra ev aldık eşimin birikmiş parasıyla yalnız kayınvalidem tapuyu kendi üstüne yaptı yeni aldığımız eve şerh koydurabilir miyim ? Boşanma durumunda hakkımı alabilir miyim tapusu kaynanamın üstüne dahi olsa
Mesken ancak tapuda diğer eş adına kayıtlı ise aile şerhi konutu şerhi verilmesi mümkündür. Kayınvalide adına kayıtlı evle ilgili aile konutu şerhi talebi tapu müdürlüğünce reddedilecektir. Boşanma durumunda ise bu evle ilgili bazı taleplerde bulunabilirsiniz.
Mesken ancak tapuda diğer eş adına kayıtlı ise aile konutu şerhi verilmesi mümkündür. Kayınvalide adına kayıtlı evle ilgili aile konutu şerhi talebi tapu müdürlüğünce reddedilecektir. Boşanma durumunda ise bu evle ilgili bazı taleplerde bulunabilirsiniz.
Mrb ben dini nikahlıyken bi ev aldık evi almadan öncede bi çocuğumuz oldu şuan resmi nikahım var ama ben babamın evinde kalıyorum çocuklarımla ve boşanmak istiyorum davayı açmadan eve şerh koydurabilirmiyim ve o evden hak talep edebilirmiyim
Merhabalar,
Ablamdan bedel ödemeden aldığım eve eşim ortak olurum? Tapu kayıtlarına bağış veya miras gibi ibare yazılmadı,Sadece tapu masrafı ödedim.
Eşim ile anlaşmalı boşandıktan eve satılamaz kaydı moydurdu evde herhangi birey talep edermi
Satılamaz kaydı dediğiniz şey bir ihtiyati tedbir kararı mı? Daha basit bir şekilde soracak olursak bir dava dosyasından mı konuldu?
Merhabalar aile konutu şerhi olan yerde yaşayan iki eş de vefaat ettiği zaman durum ne olur . Ayrıca şuan ev mirasçılardan birisi tarafından kullanılmaktadır. Diğer mirasçıların bu konuda ne yapması gerekir. Teşekkürler
Aile konutu şerhi miras hukuku yönünden bazı sonuçlar doğurabilir. Örneğin TMK Madde 652′ de yer alan “Eşlerden birinin ölümü halinde tereke malları arasında
ev eşyası veya eşlerin birlikte yaşadıkları konut varsa; sağ kalan eş,
bunlar üzerinde kendisine miras hakkına mahsuben mülkiyet hakkı tanınmasını isteyebilir.
Haklı sebeplerin varlığı halinde, sağ kalan eşin veya miras bırakanın diğer mirasçılarından birinin istemi üzerine, mülkiyet yerine intifa veya oturma hakkı tanınmasına da karar verilebilir.
Miras bırakanın bir meslek veya sanat icra ettiği ve alt soyundan birinin
aynı meslek ve sanatı icra etmesi için gerekli olan bölümlerde sağ kalan eş bu
hakları kullanamaz. Tarımsal taşınmazlara ilişkin miras hukuku hükümleri
saklıdır.” düzenlemesi gibi.
Bununla birlikte aile konutu şerhi temelde bir aile hukuku müessesidir. Sorunuza gelirsek eşlerden ikisi de öldüğüne göre aile konutunun bir hükmü kalmamıştır. Artık terekenin bir parçasıdır ve miras hukuku kurallarına göre paylaşılır.
Merhaba, eşim benden boşanmak istiyor. Konut Kredili bir evimiz var. Benden izinsiz satmasını önlemek için, tapu dairesinden aile konutu şerhi koydurmak istiyorum. Gerekli belgeleri öğrendim. Ancak tapu sahibine şerh konulduktan sonra bilgi verildiğini öğrendim. Bu bilgilendirmeyi tapu dairesi nasıl yapıyor, cep telefonuna mesaj olarak mı yoksa bir tebligatlamı? Aile konutu Şerhini işlemini eşim duymadan yapmak istiyorum. Öğrenirse evliliğimde kavga çıkarıp bana daha çok baskı uygular. Şerh konuldugu bilgisi nasıl bildiriliyor tapu sahibi eşime?
İyi akşamlar 2008de ev aldık sonra eşim evi başkasına suni satış yapmış sonradan öğrendim evde çok kötü kavgalar oldu çocukların okudukları için ayrılmaya karar verdik 2019 yılında boşanma davası açıldı protokolde evde ben kalacaktım iki yıl sonra avukat davadan feragat ediyor dava düşüyor 2021 yılında tekrar dava açtırıyor şimdiki hazırlanan protokolde bana hiç bir hak tanınmamıştır ben ne yapa bilirim
Size önerilen anlaşmalı boşanma koşullarını kabul etmek zorunda değilsiniz. Bir boşanma avukatı ile yüz yüze görüşmeniz uygun olur.
Merhabalar. Merak ettiğim bir konu var. Agabeyim boşanıyor. Kira gelirleri var ve nafaka hesaplanırken bu kira gelirleri hesaba katılarak bir nafaka belirleniyor. Peki boşanmadan sonra yarın bir gün kira aldığı bu meskeni satarsa kira geliri olmayacak, o zaman tekrardan yeni nafakanın belirlenmesi için dava mı açılması gerekecek.
Şimdiden çok teşekkür ederim.
Saygılar iyi çalışmalar
Nafaka tutarı toplam gelire bakılarak takdir edilir. Gelirde dramatik bir düşüşe yol açacaksa olabilir
Kooperatif dairesine aile konutu satılamaz şerhi nasıl konabilir? Kooperatif üye kaydı ve kooperatif sertifikası mevcut. 2017 de kooperatif yönetiminde devir teslim alındı ve eşimin üzerine kooperatife iüye kaydı açıldı. Şimdi boşanma aşamasında dairenin satılmaması ve kızıma kalması için satılamaz kaydı nasıl koyabilirim
Aile konutu şerhi olmaz. Üçüncü kişi adına kayıtlı . Halen bir boşanma davanız varsa kooperatif ortaklık payının devrinin önlenmesi yönünde ihtiyati tedbir talep edebilirsiniz.
Merhaba
15 yillik evliligimiz icerisinde 2 daire aldik. Birinde yazin izine gittigimizde biz oturuyoruz digerisinde kiracimiz var. Fakat benim adresim ikametgahim ben yurtdisina aldirmistim bazi nedenlerden,esim ise köye. Iki eve sehr koydurabilirmiyim bu bir ikincisi oturuyor görunmuyoruz orda fakat 2 tapu evlilik icerisinde esim kendi uzerine almistir..bi yardimci olursaniz sevinirim. Esyalarimiz sifir alindi fakat esim duyumuma göre satma taraftari. Muhtarliktan ikametgah almam mumkun degil. Ne yapabilirim lutfen yol gosterin.
Evinizin ödemesi devam ediyor sözleşmesi var tapusu yok boşanma işlemi gerçekleşti ev henüz satılmadı şerh koydurabiliyormuyum
Boşanma kararı kesinleştikten sonra aile konutu şerhi konulamaz
Aile yurdu serhi varken eşi karısını evden cıkarabilir mi böyle bir hakkı var mı .dışarıya atmakla tehtit ediyor .atabilir mi
Bu konuda 6284 Sayılı Ailenin Korunması Kanunu kapsamında tedbir başvurusunda bulunabilirsiniz.
Merhaba bizim bir oturduğumuz ev var benim üzerime bir dükkanla bir de tarla var eşimin üzerine ben bunlara eşim benden izinsiz satamasın diye nasıl bir işlem uygulayabilirim
merhaba annem babam kavgalı babam annemden onayı olmadan evi satabilirmiş. annemde tapuya şerh koydurmak istiyor babamın haberi olur mu?
Şerhin konulma anında haberi olup olmayacağını mı soruyorsunuz?
Ben de aynı soruyu soracaktım, şerhi koydurma anında mi öğrenir yoksa herhangi bir satış işleminde öğrenir. Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba. Boşandıktan sonra benim adıma olan evimizi reşit oğlumuza devretmek istiyoruz.hem anne hem babadan da izinsiz satamasın diye ne yapmamız gerekir. Bu nedenle de malik olmayan eşinde mal rejimi davası açmasını önlemek için nasıl bir yol izlemeliyiz.teşekkürler
Karmaşık işlemler gerektiren bir talep. Ayrıntılı olarak görüşmek ve değerlendirmek gerekir. Bu gibi konularda basit ve yeni tartışmalara mahal bırakmayan kararlaştırmalar yapmak iyi olur.
Merhabalar eşimle ev almayı düşünüyoruz , biraz güven sorunlarımız oldu geçmiş zamanda oda tapuyu üstüne yaptırmak istiyor . Bende şerh koydurmayi düşünüyorum , ama bir daha bir mülk alımı durumunda ikinci bir eve şerh koydurabilir miyim ? Yada bunu ortak tapu çıkartabilir mi eşler , yani sadece bir daireyi değil onun dışında da edinecegimiz malları benden habersiz bir işlem yapmasını istemiyorum bunu nasıl sağlayabilirim
Bütün taşınmalara aile konutu şerhi konulması mümkün değildir. Başka bir çözüm düşünmelisiniz. Elbette tapu ikiniz adına oluşturulabilir
Kizimin kiraladigi evde ailecek oturmakta iken kizim evlenerek 3 yilligina yurtdisina gitti. Tum esyalari evde duruyor. ebeveynleri olarak biz kaliyoruz. Ikamet kaydi hem yurtdisinda hem yurticinde. Ev sahibi kizimin evlenerek gecici bile olsa evden ayrilmasini sozlesmeye aykirilik ve fuzuli isgal var gerekcesiyle tahliye etmemiz icin protesto gondermis. Itiraz ettik. muhtemelen mahkemeye verecek.Hukuki olarak lehte bir sonuc alabilirmiyiz
Bir kadının eşinden boşandıktan sonra 2 tane çocuguyla eşinin almış oldugu evde oturuyor. Ama kadının hakkı yok o evde. Şimdi tatsızlık oldugu için ayrıldıgı eşi evi satmak istiyor. Kadında ortada kalmamak için. Çocuklarına evin üstüne şer koydurmak istiyor. koydurabilir mi
Bir çocugu 22 yaşında biri 15 yaşında
Merhaba . Eşim ile kayınpederimin üzerine tapulu olan evinde oturuyoruz . Ev ikiye bölünmüş diğer yarısında eşimin abisi oturuyor. Aile şerhi koydurabilir miyim ? İsterse kayınpederim beni evden atabilir mi ? Bir de eşim eşyalarımı toplayıp depo kiralayıp oraya koymuş şikayetçi olabilir miyim ?
Eş dışındaki kişiler adına kayıtlı konutun tapu kaydına aile konutu şerhi konulamaz
merhaba ben esnafım aile konutu haricinde ikinci bir ev aldım evi eşimin üstüne devir ettim eşim benden habersiz yani eş rızası olamadan devir ettiğim evi eşim satabilirmi eşim bana şu an boşanma davası açtı eğer benden habersiz bu fazla dairenin satışını durdurabilirmiyim lütfen bana cevabı hızlı bir şekilde verirseniz çok memnun olurum
Merhaba,
Erkek tarafından tasarrufta bulunulan bir aile konutuna karşı kadın tarafından dava açılmış; dava sürecinde kadın vefat etmiştir. Kadının yasal mirasçıları olan çocuklar da anneden yana taraf almakta olup bu davayı taraf olarak sürdürebilirler mi ?
Merhaba kolay gelsin. 1 ay önce banka kredisi ile ev aldım. bugün evimize evin ilk sahibi geldi. eşinden ayrıldığını eşinin evi ondan habersiz sattığını dile getirdi. Evi benim aldığım kişi 2012 yılında banka kredisi ile evi almış. Eve gelen şahıs cuma günü bilir kişi ile gelip evi göreceklerini söylediler. Benim yapmam gereken birşey var mı ?
Evlilik birliği içerisinde banka kredisi ile ev aldik eşimde bende imza attık. Krediyi ben çektim tapu benim üzerime evlilik birliğimiz devam ediyor. Eşimin borcu yüzünden evime haciz gelir mi veya evi istediğim zaman evimizi satabilirmiyiz?
Merhabalar. 99 yılında inşa edilmiş amcam ve babam adına ortak tapulu binamız var. 2018 yılında amcamdan binayı komple aldık tapu komple babamın üzerinde. Amcamın Eşinden gizli satış yaptığını öğrendik., Amcamın eşi buradan bi çıkar elde edebilir mi ? Amcamlar binadan 10 yıl önce taşındı.
Aile konutu şerhi de yoktu. Herhangi bi nedenle tapu
satış iptali olabilir mi?
Aile konutu şerhi yok .
Slm eve şerhi başka şehirden de koya bu iliyormuyuz mesala ev Mersin’de bende antepdeyim Antep den mersindeki eve şerh koydurabiliyormuyum
Annesinin dairesinde oturuyoruz . Çocuklar küçük ve kalacak evimiz yok . Boşanma davası açmış bana . Annesi beni bu evden çıkarabilir mi ?
Merhaba boşanma davası açmış eşim .
evin tapusu annesinin üzerine üç çocuklu anneyim küçük çocuğum 3 yaşında beni bu evden çıkarabilirler mi ?
Merhaba. Babamın üzerine olan bir daire de ben annem ve babam yaşıyorduk. Fakat annem vefat etti. Şuan babam ve ben yaşıyoruz. Babam tekrar evlenmeyi ve oturduğumuz daireyi satmayı düşünüyor. Ben çocuğu olarak babamın üzerine olan tapuya “Aile konutu şerhi” koydurabilirmiyim? veya satılmasını önlemek için başka alternatif hukuksal çözümler var mı?
Merhaba , evliyim ve babamlara yeni bir ev almak istiyoruz fakat onların kredi çekmek gibi bir durumları yok. Bende onlar için kredi çekeçeğim fakat ev krediyi kim çekiyorsa onun üstüne oluyor. Ailemin hak talep etmesi için yapabileceğim bir yöntem var mıdır.
Merhabalar,
Eşimle boşanma ve mal paylaşımı davamız devam etmekte, nafaka olarak belirli bir meblağ ödemekteyim. Davanın açılması sonrasında eşimin talebi üzerine çocuğumuz ile kaldığı aile konutu kendisine özgüllendi, tapu benim üzerime, ve evin elektrik,su, doğalgaz gibi abonelikleri bana ait. Maddi durumum iyi iken evin ilgili masraflarını ben ödüyordum, ancak şu an işsizim ve ilgili masrafları karşılayama gücüm yok.
Size sormak istediğim; ben bu masrafları hukuken karşılamak zorunda mıyım? Bu abonelikleri kapatma hakkım var mıdır, var ise ve kapatır isem hakim kanaatinde ve karşı tarafın nafaka artırımı talebinde süreci kendi alehime olumsuz bir duruma sokar mıyım? Öncesinde mahkemeye durumum ile ilgili bir dilekçe vermeli miyim? Konu ile ilgili bilgilendirirseniz sevinirim.
Babam aile konutumuzu fatih adında bir arkadaşının toner işi yaptığı şirkete ipotek etmis.bunu yeni öğrendik annem konutun ipotegini kaldırmak için 1-tapu sicil müdürlüğünde aile konutudur şerhi koydurabilirmi 2-babamı izinsiz ve habersiz aile konutumuzu ipotek için mahkemeye verir mi 3 2 erkek bir iiz çocuğu olarak,bizden gizli babam eviipotek ettiği için biz dava açma hakkına sahipmiyiz
Merhaba aile konutu şerhi olmayan evimizi esim iznim olmadan satmıs. Tapu iptal davası açabilir miyim 3. Kişinin iyi niyeti korunur mu?
Merhabalar hocam söz konusu taşınmazın üzerindeAile konutu şerhi var ipotek yok ve borcun olmadığı sonradan öğreniliyor yargıtay yerel mahkemenin kararını 2 kere bozuyor. Sonuç olarak borç yok. Şahsın haline münasır tek evi davalar devam ettiği halde Bu süreç zarfında taşınmaz ihalede satılıyor. Bu durumda satış öncesi Aile konutu şerhi geçerlimidir. İcra iflas kanunun 2004 sayılı 82 madde hakkında bu konuda değişiklik yapıldımı Teşekkür ederim Saygılarımla
Birde hocam her ne kadar Aile konut şerhi diğer eşin iradesi içinde olan işlemleri kapsasada açıklayıcı yorum olarak görülsede bu tarz mağduriyetlerin giderilmesi için kanun yok mu . Anayasa mahkemesi kararı yerel mahkemeyi bağlamaz mı. Kıymetli bilgilerinizi ve tecrübelerinizi esirgemediğiniz için tekrar teşekkür ederim.
evlenmeden önce aldığım eve8kişişel mal) boşanmak üzere olduğum eşim tapuya aile şerhi koydur muş. nasıl kaldırılır. sonuç ne olur.
Hali hazırda eşim bir borca kefil oldu ve kefil olduğu şahıs borcunu ödemedi.Alacaklı taraf İkamet ettiğimiz evimizin üstüne geliyor mahkemeye çıktı. Şuan şerh koysam mahkemede işimize yarar mı veya bir hak iddaa edebilir miyim?
Merhaba,
Bosanma davasi ile birlikte kiralik musterek konut esime tahsis edildi ve ben baska bi konuta tasindim. Daha sonra ev sahibi tahliye karari alarak esimi evden tahliye etti. Simdi ayni ev icin ev sahibi ile yeni bir kira kontrati imzalayarak eski evde oturmaya devam etsem, esimin mahkemeden musterek konut ile konutun kendisine tahsisini talep etme imkani dogar mi? En son birlikte ikametgahimiz o evde gorundugu icin boyle bir risk dogar mi?
Merhaba, babam kendine ait mülkün bir kısmını kiracısına sattı. Kiracısı kendine ait bir evini satış yoluyla erkek kardeşimin üstüne yaptı. Ortada para yok tabii. Kardeşim evli ama anlaşamıyorlar. Eşi tapuya gidip aile konutu şerhi koydurmış. Bu durum nasıl düzeltilebilir? Tapuya şahitleriyle gitse o şerh kaldırılabilir mi?
Dört yıllık evlilikten sonra kocam ayrılmaya karar verdi. Onu geri getirmek için her şeyi yaptım, ama hepsi boşunaydı, onu gerçekten sevdiğim için geri istedim, her şey için ona yalvardım, söz verdim ama reddetti. Bir arkadaşıma sorunumu anlattım ve o, uzlaşma büyüsünü atıp onu geri almama yardım etmesi için Dr.Sango ile iletişime geçmeyi tercih etmemi önerdi. Denemekten başka çarem yoktu. Dr.Sango’yu bilgilendirdim ve üç gün önce hiçbir sorun olmadığını ve her şeyin iyi olacağına dair bana güvence verdi. Büyülendi ve ikinci gün kocam beni aradı ve beni şaşırttı. Çok şaşırdım, aramayı cevapladım ve olanlardan dolayı çok üzgün olduğunu söyledi, ona geri dönmemi istedi. Yardıma ihtiyacınız olursa, Dr.Sango ile de iletişime geçebilirsiniz.
1) Aşk büyüleri
2) Kayıp aşk büyüleri
3) Boşanma büyüleri
4) Bağlama büyüleri.
5} Penis büyütme ve diğer ayarlamalar
6) Demontaj büyüleri
7) Eski bir sevgiliyi çıkarın
8.) Ofisinizde/piyangonuzda terfi etmek istiyorsanız
9) Penis büyütme
10) Hamilelik sorunu
Herhangi bir sorununuz varsa lütfen e-posta yoluyla Dr.Sango ile iletişime geçin; spellspecialistcaster937@gmail.com
Babamdan kalan 3 malikli eve iki abim ortaklığın giderilmesi davası açtılar fakat ben evin satılmasını istemiyorum dava açıldıktan sonra eşim bana düşen hisse üzerine aile konutu şerhi koydurabilirmi
Eşimin oturduğumuz dairede 48nhissesi var evlendikten sonra kendimiz aldık aynı binada kız kardeşinin 14 hissesi var ileride kentsel geldiği zaman bunu engellemek için şerh koydurabiliyormuyum kendi çocuğumun rızkını başkasına yedirmek istemiyorum
Tam olarak neyi sorduğunuz anlaşılamadı.
Merhaba eşimle boşanma aşamasındayız eşim annesinin yanında kalıyor ben dava açılmadan önceki kiralık evimizde. Başka bir semtte ortak evimiz var içinde kiracı var. Kirayı ortak paylaşıyoruz. Kiracıyı sürekli çıkmaları konusunda baskı yaptıkları için yakın zamanda çıkacak. Eve şerh koydurduğum zaman eşimin ortak evimize geçme ihtimali varmı. Ben satılıp 2 ye bölünmesi için teklif yaptım kabul etmiyor. Evi tamamen istiyor. Ben hangi şartlarda eve geçişini engelleyebilirim. Vereceğiniz bilgiler için şimdide. teşekkürler
Merhaba annem vefat etti babam evi bize sormadan küçük kardeşime devretmiş satmış öyle bir hakkı varmi bizde mirasçı sayilmiyormuyuz
Diğer mirasçılardan mal kaçırmayı amaçlayan muvazaalı satış işlemi gibi görünüyor. Muvazaa hukuksal nedenine dayalı tapu iptali ve tescil davası açabilirsiniz
Merhaba dairemizi 5 sene evvel büyük oğlan adına yaptık evlenmeden önce, 3 sene evvel oğlan evlendi şimdi evi satacam diyor ve biz şu an kardeşleri ile beraber o evde oturuyoruz Diyer kardeşlerin hakkı nasıl olacak satılamaz şerh koyabilirmiyiz
Aile konutu şerhi eşlerden birine tanınmış olan bir haktır. Daire çocuklarınızdan birine değil tüm aile için alındı ise bir tapu iptali ve tescil davası açabilirsiniz. Bu davada bazı ispat zorlukları yaşayacaksınız.
Merhaba,
Aile konutu şerhi koydurmak istiyorum fakat otırduğumuz evde kendi annemin kullanım hakkı var bu sebep ile koyduramıyorum fakat annem de bizim ile birlikte aynı konutta oturuyor babam vefat etti o sebeple o secenekte yok nasıl yapabilirim?
Kizimin kiraladigi evde ailecek ikamet etmekte iken kizim evlenerek 3 yilligina yurtdisina gitmis olup esyalari evde durmakta evde de bizler ikamete devam etmekteyiz. Kizimin ikamet adresi olarak hem burasi hem de yurtdisindaki adresi mernis kayitlarinda yeralmaktadir. Ev sahibimiz kizimin evden ayrilmasini gerekce gostererek sozlesmede akde aykirilik olustugunu geride kalan bizlerinde fuzuli isgalci oldugu ve sozlesmeyi feshederek tahliye talebinde bulunacagi hususunda protesto gondermistir. Muhtemelen dava acacak olup bizlerin bu konuda hukuki olarak lehte bir sonuc alabilme durumumuz ne olabilir. Ne yapmamizi onerirsiniz. Tesekkurler
Boşanma davası bittiğinde babam evine başka bi kadın getirebilir mi? Annem evden ayrıldı eğer babam kadın getirirse annemin mülkünde kadını istememe hakkı var mı? TEŞEKKÜRLER
Merhabalar;
Ben Türk vatandaşıyım Eşim Rus vatandaşı, 2014 yılında Rusya’da evlendim, 2015 yılında ise Türkiye’de bir gayrimenkul aldım ve 2017 yılında ise arkadaşımın şirketine kredi çeke bilmek için almış olduğum evi ipotek olarak gösterdim.
Eşim ve çocuklarımı 2019 yılında Türkiye’ye getirerek bildirimde bulundum. Evliliği Geç bildirdim.
2017 yılında banka kredisine ipotek verirken Türkiye’ye evliliği mi bildirmediğim için Türk makamlarının önünde nüfusta bekar olarak görünüyordum ve banka eş onayı istemeden eve ipotek işlemi yaptı şimdi eşim Türkiye’de yaşıyor ve bu ipoteği kaldırmak istiyor ve başka evimiz olmadığı için ipotekli eve ayrıca aile konutu şerhi koydurdu, İpoteği kaldıra bilir miyiz Gayrimenkulü aldığım tarihte evliydim ama Türkiye’ye evliliğimi ipotek işleminden sonra bildirdiğim için bekar olarak görünüyordum
Maalesef ipoteği kaldırtamazsınız. Aile konutu şerhi verdirtebilirsiniz.
Merhabalar;
Evliliğimi Türkiye de geç bildirmiş ola bilirim, ama ipotek işlem tarihinde yurtdışında evliydim ve eşimin izni olmadan ipotek tesis edildi.
Arkadaşım kredi ödemelerini aksatmaya başladı ve evimin icra yolu ile satılmasını engelleye bilir miyim sonuçta burası bir aile konutu ve eş onayı alınmadan ipotek tesis edildi
Merhabalar;
Evliliğimi Türkiye de geç bildirmiş ola bilirim, ama ipotek işlem tarihinde yurtdışında evliydim ve eşimin izni olmadan ipotek tesis edildi.
Arkadaşım kredi ödemelerini aksatmaya başladı ve evimin icra yolu ile satılmasını engelleye bilir miyim sonuçta burası bir aile konutu ve eş onayı alınmadan ipotek tesis edildi
İpotek işlem tarihinde yurtdışında evli olmanız durumu değiştirebilir. Konu ile ilgili elinizdeki belgelerle birlikte info@demirbas.av.tr mail hesabı veya 0542 120 86 16 numaralı whatsApp hesabı üzerinden bizimle iletişime geçerseniz daha kapsamlı bir değerlendirme yapabiliriz.
Eşim evi nikahtan önce peşin almıştı. İki çocuğumuz var. Daha önce uzaklaştırma almıştım eve de aile konutu şerhi konulmuştu.mahkeme oturma iznini bana ve çocuklara verdi. Bunu bir kere yaptırmam yeterlimi beni evden çıkartabilirmi
Boşanma davası sonuçlanıncaya veya mahkeme aksi yönde bir karar verinceye kadar oturmaya devam edebilirsiniz.
Merhabalar ;
Babam İki sene önce emlakçı dan bir daire satın aldı ve kirada oturan kardeşim için alınmıştı bu ev. Evin eski sahibiyle anlaşıldı satış yapıldı evi boşaltmak için 2 ay süre istedi bekledik ama evi boşaltmadılar. Evi aldıktan sonra aile içinde sıkıntı durumları olduğunu öğrendik adam karısını kandırmış evi satınca merkeze yakın başka bi ev alacağız demiş ama evin satışından sonra eve gitmemiş zaten başka bi hayatı varmış ayrı yaşıyorlarmış eve önceden de gitmiyormuş karısı öyle söyledi kocam beni kandırdı demişti ben şimdi napıcam die bize ağladı aralarını biz bulmaya çalıştık olmadı ve sonunda mahkemelik olduk. Davayı biz kazandık tahliye gerçekleşti. Ama şimdi bu kadın bize tapu iptal davası açacağını söyledi eşimle bir oldunuz beni hepiniz kandırdınız benim haberim yoktu evin satışından die yalan söylüyor ev satılırken haberi vardı kabul etmişti ama elimizde yazılı bir belge olmadığı için şimdi farklı konuşmaya başladı. Babam da bu evi satalım da kutulalım bu kadın bizi rahat bırakmayacak tapuyu iptal ettirmek için uğraşacak die düşünüyor evi satmalımıyız böyle bir tapu iptali olabilir mi acaba? Biz evi satsak bile böyle bir dava açılması durumunda ne olur?
Merhaba. Rahmetli babam 2002de 19 yaşımdayken üzerime 2 dükkan aldı.2006da evlendim. Asgari ücretle çalıştığım için 2007de yine babam bir kısmını da kendi üzerine ihtiyaç kredisi çekip tamamlayarak benim üzerime 1 ev aldı. Dükkan ve evi babamın aldığını çevredekiler-komşular vs., ailem ve eşim biliyor zaten. 2010da babam rahmetli oldu. 2017de bu dükkanları ve evi satarak parasıyla küçük bir dükkan ve yeni bir ev ile ev eşyaları aldık. Sonuç olarak evlilik birliği içinde gerçekleşen bu alımların kaynağı baba parası. Şimdi boşanma aşamasındayız. Eşim bu dükkan ve evden hak talep edebilir mi? İlginiz için şimdiden Teşekkürler.
Merhaba, emekli oldum yeni bir ev aldık, iki çocuğumuz var. Boşanma durumunda diyelim ki çocuklar benle kalacak ve ben bu evi mal paylaşımına dahil etmek istemiyorum. Gelecekte de benden çocuklara miras kalsın. Böyle bir şey mümkün müdür
Üçüncü kişi ile yapılan konuşma ve mesajlaşma kayıtları ilgili kişinin izni olmadan delil olarak kullanılamaz. Bu durum kişinin kendisi ile yapılan haberleşmenin gizliliğini ifşa suçunu oluşturabilir.
Merhaba. Rahmetli babam 2002de 19 yaşımdayken üzerime 2 dükkan aldı.2006da evlendim. Asgari ücretle çalıştığım için 2007de yine babam bir kısmını da kendi üzerine ihtiyaç kredisi çekip tamamlayarak benim üzerime 1 ev aldı. Dükkan ve evi babamın aldığını çevredekiler-komşular vs., ailem ve eşim biliyor zaten. 2010da babam rahmetli oldu. 2017de bu dükkanları ve evi satarak parasıyla küçük bir dükkan ve yeni bir ev ile ev eşyaları aldık. Sonuç olarak evlilik birliği içinde gerçekleşen bu alımların kaynağı baba parası. Şimdi boşanma aşamasındayız. Eşim bu dükkan ve evden hak talep edebilir mi? İlginiz için şimdiden Teşekkürler.
Arkadaşım karısı yüzünden cezaevinde karısı ile birlikte çocuğu var.Bahçede 2 müstakil bir ev bulunuyor.Fakat evler vefat etmiş babasından kaldı.Annesi,kardeşi ve kendi üzerine Arkadaşımın annesi veya ablası eşini evden attırabilirmi?
Merhaba eşim ile benden önceki evliliğinden olan şuan 11 yaşında kızı ve 9 yaşında çocuklarının sorun çıkarmaları nedeniyle on altı ay ailemin yanında ortak çocuğumuz 5 yaşında kızım ile yaşamak zorunda kaldım. Resmiyette evli kaldık. Sonra emekli olunca kiralık evimizden ikramiye ile aldığı evi kız kardeşinin üzerine tapu yaptırarak satın aldı. Barışma kararı aldık. Bizi yeni aldığı eve götürmedi üzerine banka kredisi ile başka ev aldı. İki eve bakmayacağım bahanesi ile halen ailem ile yaşamak zorunda bırakılıyorum. Maddi manevi destek olmadığı gibi kız kardeşinin üzerinde ki evi üzerinde de hak sahibi olamıyorum. Kendi üzerine alması için ne yapmalıyım
Merhaba. Aile konut şerhi koydurdum. Şerhi kaldırmadan, benim rızam ve imzam ile bu konut ipotek edilerek kredi çekebilirmiyiz?
Evet çekebilirsiniz.
Merhabalar kolay gelsin benimde bir sorum olacaktı bilgilendirirseniz sevinirim
Babam şuan köyle ikamet ediyor annem burada kendi aile binamızda 40 yıldır evliler halendaha evliler ama ayrı yaşıyorlar annem aile binasına şerh koydurmak istiyor babamın ikametkahı başka yerde olması sorun olur mu acaba teşekkürler.
Mahkeme kararı ile şerh koydurabilir
Tanimadigim Şahıstan 1 yil önce daire 200000 tl ye satın aldım. Ücretini banka vasıtasıyla havale ettim.Bu kişi eşinden 3 ay once bosanmis eşi kocasına ziynet ve mal davasi açmış.Burda tapulu dairemden herhangi birşey hakeder mı.Bana bir zararı dokunurmu
Selamlar; Yurtdışında yabancı uyruklu bir kadın ile evlendim Yurtdışı evliliğimden sonra TR de bir gayrimenkul aldım amcamın şirketine kredi içim ipotek gösterdim. Evliliğimi TR Geç bildirdim. İpotek işlem tarihinde nüfusta bekar görünüyordum eş onayı alınmadan ipotek tesis edildi. İpotek işlem tarihinde yurtdışında evliydim ve eşimin izni olmadan ipotek tesis edildi. Ayrıca gayrimenkul evliliğimiz süresinde alındı. Amcam kredi taksitlerini ödeyemez duruma geldi evimin icra yolu ile satılmasını engelleye bilir miyim eş onayı alınmadan ipotek tesis edildi gayrimenkul evlilik sürecinde alındı evliliğimi tüm bu süreçlerd
en sonra ipotek işlemi vs den sonra TR ye bildirmiş ola bilirim ama sonuçta burası bir aile konutu.
Merhaba, evliyken krediyle ev satın aldım, eşimden muaffakat alınmadı banka tarafından. Ödemelerde aksaklık çıkınca banka ipoteği paraya çevirmek için icra açıp evi satmaya çalıştı. Eşim de aile konutu şerhi koydurup, muaffakat yok diye ipoteğin fekki davası açtı ve kazandı. Ancak banka alacağını ipotekli diye istemekte ve evi satmak için uğraş vermekte. İpotekli alacağı, ilamsız ya da ilamli takip yapabilir mi, ya da ipotekli alacağı normal takip yapamaz diye karar var mı, aydınlatırsanız memnun kalırım teşekkür ederim
Evliyken almış olduğum aile konutumuza eşimin izni olmadan bankaya ipotek verdim eşim ipoteği kaldıra bilir mi
Merhabalar Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler;
Ben ihale ile gayrimenkul aldım borçlunun eşi ipotek te muvafakatim yok aile konutudur diye ihale fesih davası açtı ama kaybetti Yargıtay’da Onadı
Şimdi banka ile borçlu taraf arasında ipotek iptal davası devam ediyor ben evde otururken ipotek iptal davasının sonucu beni etkiler mi tapum iptal olur mu yada borçlu davayı kazanırsa parayımı alır
İhalenin feshi davası kesinleşmiş, artık sizi etkilemez.
Merhaba.2.evliligimi yaptim.Esimin 1 çocuğu var benim 1 çocuğum var.Evimiz var benim üzerime.Arabamız var eşimin üzerine.Benim ölümümde kendi çocuğum arabadan faydalanabilir mi.Cocugumun mağdur olmaması için ne yapmam lazım..
Hocam benim esimbabasinin evine gitti 2sene oldu bana boşanma katılma alacağı veuç çocuklarim için velayet davası ve annemin evinde oturuyorum yıllardır evtapusu annemin adına ve annemin evinede icra koyduruyor ben çok zor durumdayım 14 yıldır evliyimde2senedir beni bırakıp gitti 9 senedir iskazasindan magkulen emekli oldum ayak ve elimden uzuv kaynım var parmaklarımdan yüzde 51 engelim var 6000 küsür aylığım var busene içindedir Allah nasip ederse tazminat hakkımı alacağım benim eşim beni dava etmiş bunun yinede bende hakkı olurmu kendimi nasıl savunabilirim çünkü bende hakkı Allah için hakkı yoktur diye biliyorum ben engelliyim sakatken beni bırakıp terkedip babasını evine gitti
Selamlar Üstad Kolay Gelsin;
İhale den gayrimenkul aldık Yargıtay’da dahil tüm mahkemeler sonuçlanarak onandı ve tapu üzerimize tescil oldu
Tapuya aile konutu şerhi koyduran borçluya icra dairesi İİK nın 135 maddesi gereğinde Tahliye muhtırası Gönderdi ve borçlu tebliğ aldı
Üstad sorum, Borçlu Tahliye emrine karşı şikayette bulunup ihtiyati tedbir talebinde bulunarak süreci uzata bilir mi? Buluna bilmesi için ne gerekiyor?
Yargıtay’dan geldikten Sonra birinci° mahkemenin icra dairesine kesinleşmiş yerini göndererek tapu TEKİNi yaptıktan sonra tahliye için muhtara gönderilir çıkması için de yasal süreç içersinde bir iddiası varsa mahkeme yoluyla tedbir kararı koyulması aile konutu şerhi satıştan önce
Iyi günler size bir sorum olacaktı yardımcı olursanız memnun olurum şimdiden teşekkür ederim beni adıma bir daire var boşanma davası halen devam ediyor yeni farkettim e-devlet üzerinden dairem aile konutu olarak gözüküyor şimdi ben bu dairemi satabilir miyim teşekkür ederim
Merhaba ailemden birinin tapusunu isteyip o olmadan üzerime şahıs şirketi kurabilir miyim ?
Tapusunu aldığım ev, ailecek oturduğumuz evdir.
Tapusunu aldığım ev, ailecek oturduğumuz evdir. Bu bilgiler dahilinde yardımcı olabilir misiniz lütfen
Merhaba
Eşimin babasının evinde oturuyoruz. Ancak eşimin babası-annesi vefat etti. Oturduğumuz evin dışında, tapusu eşimin üstünde olan bir dairemiz var. Evlendikten sonra alındı. Bu daire de oğlum ailesi ile oturuyor. Kira ödemiyor. Oğlumun oturduğu daireyi eşim satmak istediğinde, onayım olmadan satışını nasıl engelleyebilirim. Bir yöntemi var mı? Şerh konulabilir mi ya da tapunun yarısını üstüme alsam olur mu?
Tşk
Merhaba eşimin bir evi var ve şuan babası oturuyor ama tapu eşimin üzerine ev bizim boşanma esnasında şerh koydurabilirmiyim
Merhabalar. Kayın validem vefat etti. Eşim, babasının başkalarına riskli kefil olma durumları olur mu diye çok endişe duyuyor. Kayın pederin, malını riske sokacak kefil olma durumlarının önüne geçecek hukuki bir tedbir var mıdır? Teşekkür ederim.
2000 yılında evlendim varlık şirketlerine ve telekomilasyon şirketlerine borçlarım var borç batağındayım. Eşim ve oğlum tapusu eşimin adına bir daire aldı. Benim borçlarım ailemi etkiler mi ? Tşk
Merhaba, 1 sene önce boşandım, bir evimiz var benim üzerime kayıtlı, ama boşanırken anlaşmalı olarak %50 ben, %25 eşim ve %25 kızım olarak evin paylaşımını mahkeme kararı ile yaptık. Ben şimdi eski eşime benim olan %50 hakkı ücreti karşılığında devretmek istiyorum. Eşim bu durumda bu ev üzerine ipotekli olarak bankadan konut kredisi alabilir mi? Satış yapılırken sorun çıkar mı? Cevabınızı ivedilikle bekliyorum
Merhaba, Eşim ile yaklaşım 10 aydır ayrı yaşıyoruz. Evimizin bir tanesine (yazlık) Aile konutu şerhi koydurdu o evde kendisi yaşıyor.Boşanma davasını ben açtım, fakat Aile konutu şerhi olmasına rağmen ben o (yazlık) eve giremiyorum.Evin tüm elektrik,su vs ödemelerini ben yapıyorum.
Eğer bu eve gelirsen uzaklaştırma alırım ve şikayet ederim diyor.
benim bu durumda ne yapmam gerekir.
Merhaba babam vefat etti 2015 yılında evlilikten önce alınmış evimiz var abim ve ben iki kardeşiz o yıldan beri eşi evde oturuyor şimdi abiminde o eve taşınma durumu var ama eşi istemiyor nikah hakkı varmış öyle diyor biz evi satışa çıkarabilir miyiz ya da kira talep edebilir miyiz ne yapmamız gerek
Selamlar
Ev kiralarken tahliye taahutnamesi imzaladım. Şimdi kiraladığımız evi aile evi olarak gösterip eşimi tahliye taahutnamesine itiraz ettirebilir miyim?
Meraba 2015 sur olaylarinda sur magdurlarina TOKİ ev verdi 2019 teslimat tokiler TOKİ 10 yıl şerh koymuş eve Tapu alinamiyor yasal yollarla hakkımızı arayabilirmiyiz bı bilgi verirseniz sevinirim
Ne kadar harika bir dünyada yaşıyoruz, bu büyücünün bunu nasıl yaptığından hala şüpheliyim!!! Bu güçlü büyücünün evliliğimi nasıl kurtardığını tüm dünyaya duyurmaktan çok mutluyum. Kocam beni başka kadınlarla aldatmayı bırakamadığı için her şey boşa gidiyordu. Sürekli bana kızmaya alışmıştı. Onu durdurmaya çalıştım ama duruma engel olamadım, çabaladıkça durum daha da zorlaştı. Bazen birkaç ay boyunca kavga edip ayrı kalacağız ve sırf çocuklarımız yüzünden tekrar geri döneceğiz. Bir gün bir arkadaşım bana, kendisine de yardım eden bu büyücüden bahsetti, adı Dr.SUNNY, onun ruhsal sorunları çözmek için beyaz büyü büyüleri kullandığını söyledi. Denemeye karar verdim, onunla temasa geçtim ve bana bunun sadece 2 gün süreceğini ve kocamda büyük değişiklikler göreceğimi söyledi. Gerçekten büyü yaptı, inanın büyünün üzerinden 2 gün geçtikten sonra kocam yattığı kadınların farklı isimlerini itiraf etmeye başladı. Bağışlanması ve bir daha asla denememesi için yalvardı. O günden bugüne aklım rahat. Kocam benim dışımda dünyadaki hiçbir kadından hoşlanmaz. Ve onu yalnız başıma bulundurduğum için çok mutluyum. Büyü uygulayıcısının iletişim e-postası drsunnydsolution1@gmail.com veya onu whatsapp +2348082943805’e ekleyin
merhaba aile konutu şerhi koyulduğu zaman karşı tarafa herhangi bir mesaj veya bildirim gider mi
Piyango büyüsü yapmanıza yardımcı olacak ve piyangoyu kazanmanız için doğru sayıları verecek harika bir piyango büyüsü uzmanı olan Dr. Ilekhojie hakkında o kadar çok tanıklık gördüm ki, ilk başta buna inanmadım ama hayat zorlaştıkça büyüyü yapmaya karar verdim. bir denemede ben de onunla temasa geçtim ve ona bir piyango kazanmak istediğimi söyledim, o benim için kullandığım bir piyango büyüsü yaptı ve ben de oynadım ve 300.000 $ (ÜÇ YÜZ BİN DOLAR) kazandım. Dr Ilekhojie’ye çok minnettarım ve bunu bütün gün piyangoyu kazanmak için çabalayan herkese duyuruyorum, inanın bana piyangoyu kazanmanın tek yolu bu, hepimizin aradığı gerçek sır bu için. Siz de kazanan olmak için bugün onunla iletişime geçerek zaman kaybetmeyin. Aşağıdaki iletişim bilgileri.
E-posta: (gethelp05@gmail.com) veya WhatsApp: +2348147400259
Kocam yılın başından beri tuhaf davranmaya ve başka kadınlarla çıkmaya başladı ve bana soğuk sevgi gösterdi. Birkaç kez, onu diğer kadınlarla olan ilişkisi hakkında sorgulamaya cesaret edersem benden boşanmakla tehdit etti. Eski bir arkadaşım bana ilişki ve evlilik sorunları olan insanlara yardım eden Dr. Ilekhojie’den bahsedene kadar tamamen yıkılmış ve kafam karışmıştı. İlk başta böyle bir şeyin var olup olmadığından şüphelendim ama denemeye karar verdim ve onunla iletişime geçtim. Bağlantımızı güçlendirmek ve aramıza kimsenin girmemesini sağlamak için barışma ritüeli gerçekleştirdi. Artık kocam diğer kadınlarla ve onun benimle çıkmayı tamamen ve gerçekten bıraktı. Bugün çözülecek ilişki veya evlilik sorununuza yönelik çözümler için Dr Ilekhojie ile iletişime geçin: gethelp05@gmail.com veya WhatsApp: +2348147400259
Evliliğimi kaybettim ve karımın beslendiği yalanlar ve asla doğru olmayan güvensizlikler yüzünden uzaklaştığını gören mutsuzluk yüzünden güzel evimi mahvettim. Başından beri asla hile yapmayacağıma yemin ettim ve mutlu bir yuva kurduğumdan emin olmak için yerimde durdum ama ne yazık ki bana asla yeterince güvenmedi. Onu geri almak için aylarca dolaştım ve ailesinin müdahalesi de dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan yardım aradım ama hiçbir zaman başarılı olamadım. Kendisiyle temasa geçtiğimde daha önceki aşamada şüphe duyduğum Dr. Ilekhojie ile temasa geçtim. Onun bana her şeyi anlatması gibi benim de umudu canlı tutmam ve prosedürlere uymam gerekiyordu. Bana 3 gün sonra geri döneceğine dair güvence verdi ve oğlumla annesinin eve döndüğünü bilmenin ne kadar mutlu ve minnettar olduğumu ifade edecek kelimeleri henüz bulamadım. Hayatımıza mutluluğu geri getirdiğiniz için Dr Ilekhojie’ye teşekkür ederiz. Yardıma mı ihtiyacınız var, bu harika Dr Whatsapp +2348147400259
Ailece yaşadığımız sevginin arasına girebilmek için o kadar çok küçük kavga ve kavga yaşadım ki. Önemi olmayan küçük şeylere her zaman kızgındım. Duygularımın beni ele geçirmesine izin verdim ve ondan ve çocuklarımdan kalıcı olarak uzak durdum. Başka bir adamla görüşmeye başladığında işler daha da kötüleşti ve benim bundan hiç haberim yoktu. Onu ihmal ettim ve onu başka bir adamın kollarına sürdüm. Daha sonra olup biten her şeyi öğrendim ve evliliğimi düzeltmek için yardım aramaya karar verdim. Geç de olsa sorunun bende olduğunu anladım. İşyerindeki bir arkadaşım beni Dr. Ilekhojie ile buluşturdu ve o da karımın beni hâlâ sevdiğine ve geri dönmek istediğine dair bana güvence verdi. Evliliğimizi bir haftadan kısa bir sürede düzelten bir uzlaşma ritüeli gerçekleştirmeme yardım etti. Tıpkı söylediği gibi, kaybettiğimiz bağlantımızı geri getirecek ve öyle de oldu. Teşekkür ederim Dr Ilekhojie. Bir sorununuz olursa onu bağlayın. Kendisine e-posta gönderin: gethelp05@gmail.com veya WhatsApp: +2348147400259