• +90 224 272 19 09
  • +90 542 120 86 16
  • info@demirbas.av.tr
bursa-avukat-logo-2bursa-avukat-logo-2bursa-avukat-logo-2bursa-avukat-logo-2
  • Ana Sayfa
  • Kurumsal
    • Hukuk Büromuz
    • Vekalet Bilgileri
  • Hizmetler
    • Şirketler Hukuku ve Ticari Davalar
    • Sınai Mülkiyet Hukuku ve Marka Patent Tasarım Davaları
    • Bireysel ve Toplu İş Hukuku Davaları
    • Gayrimenkul, İnşaat ve Kira Davaları
    • Boşanma Avukatı
    • Tazminat Hukuku ve Tazminat Davaları
    • Miras Hukuku ve Miras Davaları
    • Ceza Hukuku ve Ceza Davaları
    • İdare Hukuku ve İdari Davalar
    • Vergi ve Sosyal Güvenlik Hukuku
    • İcra Hukuku, İcra Takipleri ve İcra Davaları
    • Bilişim Hukuku Davaları
    • Tüketici Hukuku ve Tüketici Davaları
  • Blog
  • İletişim
Yabancı Mahkeme Kararlarının Tanınması ve Tenfizi
16 Mayıs 2021
İngiliz Boşanma Avukatının Kavgasız Boşanma Konusunda İşe Yaramayacak Önerileri
16 Mayıs 2021
Bursa Boşanma Avukatı

İçindekiler

            • 0.0.0.0.0.1 Bursa Boşanma Avukatı
  • 1 Aile Konutu – Şerhi- Özellikleri  
      • 1.0.1 Malik olmayan eş tapu kütüğüne aile konutu şerhini nasıl koyduracaktır.?
      • 1.0.2 Aile konutu şerhi hangi taşınmaza konulabilir?
      • 1.0.3 Hisseli Tapu Üzerine Aile Konutu Şerhi Konulabilir mi?
      • 1.0.4 Aile işletmesinin bulunduğu bir İşyeri için “aile konutu” şerhi verilebilir mi?
      • 1.0.5 Aile konutu müessesesinin faydaları nelerdir?
      • 1.0.6 Eşlerden birinin ölümü halinde aile konutu ne olacaktır?
        • 1.0.6.1 TMK`da Mal Rejimlerine Göre Aile Konutu ve ev eşyalarını talep şartları nelerdir. 
        • 1.0.6.2 Paylaşmalı Mal Ayrılığı Rejiminde Aile Konutu ve Ev Eşyası (TMK 254. madde)
        • 1.0.6.3 Mal Ortaklığı Rejiminde Aile konutu ve Ev Eşyası (TMK 279. madde)
        • 1.0.6.4 Mal Ayrılığı Rejiminde Aile Konutu ve Ev Eşyası (TMK 242. madde)

Aile Konutu – Şerhi- Özellikleri  

Aile konutu yeni Türk medeni Kanunu ile hukukumuza giren kavramlardan biridir. Aile konutu, ailenin oturduğu meskendir. Eşler, aile konutunda birlikte yaşamış, acı tatlı günlerini geçirmişlerdir. Bu nedenle aile konutunun eşler  için maddi ve manevi olarak önemi, anlamı ve değeri oluşmuştur. Bunun için TMK 194. maddesi ile ailenin oturduğu konuta özel düzenlemeler ve sınırlamalar öngörmüştür. 

Kısaca bu düzenlemelerden bahsedecek olursak;
 
Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutuyla ilgili kira sözleşmesini feshedemez.

Aile konutunun tapu maliki bile olsa, bu konutu satamaz veya üzerindeki hakları sınırlayamaz.

Aile konutu olarak kabul edilen gayrı menkulün maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutun aile konutu olduğuna dair kayıt (şerh) koydurabilir.


Malik olmayan eş tapu kütüğüne aile konutu şerhini nasıl koyduracaktır.?


Malik olmayan eş nüfus kayıt sisteminden ya da doğrudan nüfus müdürlüklerinden alınan yerleşim yeri (ikametgâh) belgesi ve evlilik birliğinin devam ettiğini gösterir nüfus kayıt örneği ile birlikte Tapu Sicil Müdürlüğü`ne müracaat edecektir. Tapu müdürlüğüne bu taşınmazın aile konutu olduğunu ve bu hususun tapuya şerh edilmesini istediğini bildirecektir. Tapu sicil müdürü gerekli işlemi yapacak ve taşınmazın tapu kütüğünün şerhler hanesine ‘Aile konutudur’ kaydını düşecektir. 

TMK da öngörülmüş Aile Konutu ile ilgili haklardan yararlanabilmek için bu kaydın konulması zorunludur. Tapu kütüğüne şerh konulduktan sonra malik olan eş aile konutunu diğer eşin haberi olmadan satamaz, üzerinde eşinin muvafakati olmadan mülkiyeti sınırlayan işlemler yapamaz. Örneğin, alacağı kredi için bankaya ipotek edemez..

Malik eş aile konutunu satarsa ne olur?

A) Aile konutu, tapuda aile konutu şerhi konulmuş olduğu halde satılırsa, bu satış geçersiz olur.

a) Rızası olmayan eşin TMK`nın 194. maddesine göre açacağı tapu iptal ve tescil davası sonucunda, yapılan satış işlemi ve üçüncü şahıs üzerinde kayıtlı olan aile konutuyla ilgili tapu kaydı iptal edilecektir.  

b) Yeni malik satıştan sonra rızası olmayan eşten onay (icazet) alarak geçersiz olan aile konutu satışını geçerli hale getirebilecektir.

B) Tapu Kütüğü`ne aile konutu şerhi konulmamış ve aile konutu üçüncü şahıslara satılmış ise; 

a)  Üçüncü şahıs satın aldığı meskenin aile konutu olduğunu bilerek almış ise iyi niyetli sayılamayacağından bu satış da geçersizdir. Diğer eş sonradan onay vermezse ve dava açarsa, üçüncü şahıs üzerinde bulunan tapu kaydı iptal edilecek ve aile konutu aileye geri dönecektir.

b) Üçüncü şahıs aile konutunu, aile konutu olduğunu bilmeden, tapu kaydına güvenerek, iyi niyetle satın almış ise, bu satış geçerlidir. Diğer eşin önceden veya daha sonra onay vermesi önemli değildir. Bu sebeple aile konutlarının tapu kütüğüne şerh ettirilmesi çok önemlidir. 

Eğer aile konutu eşlerden biri tarafından kiralanmışsa, kira sözleşmesinin  tarafı olmayan eş, kiralayana (mal sahibine) yapacağı bildirimle kendisini sözleşmenin tarafı haline getirebilir. Bundan sonra bildirimde bulunan eş de kira sözleşmesinde taraf olur. Tabi bunun doğal sonucu kira sözleşmesinde ki yükümlülüklerden eşi ile birlikte (müteselsilen) sorumlu olacak olmasıdır. 

Örnek:

Bihter ve Behlül 10 yıllık evlidirler; Çift Bursa, Nilüfer’ de Behlül`ün kiralamış olduğu bir evde oturmaktadırlar. Evi Behlül kiralamış ve kira sözleşmesini de Behlül imzalamıştır. Bihter isterse, mal sahibine yazılı bir bildirimde bulunarak kira sözleşmesinin tarafı olduğu şeklindeki iradesinden haberdar edebilir. Her ne kadar kira sözleşmesinde Bihter`in imzası yoksa da bu bildirimden sonra imzası varmış gibi sözleşmede taraf olacaktır. Taraf olmak demektir. En basit anlamıyla Behlül`ün Bihter`in haberi olmadan kira sözleşmesinin feshedememesi demektir. Tabii ki Bihter`in yazılı taraf olma bildiriminden sonra, kira sözleşmesinden kanun gereği, müteselsil (birlikte) sorumluluğu olacaktır.

Eşlerden biri, haklı bir sebebe dayanmadan aile konutuyla ilgili gerekli muvafakati  vermezse, diğer eş hakime başvurarak gerekli izni hakimden isteyebilir. Hakim ileri sürülen sebebi haklı bulursa gerekli izni vererek aile konutu kira ise kira sözleşmesinin feshine, mülkiyet ise meskenin satışına izin verebilir.

Örneği biraz değiştirelim. Behlül ile Bihter 10 yıllık evlidirler. Aile, Behlül`ün Tapu maliki olduğu Bursa, Osmangazi’ deki meskende oturmaktadır. TMK`ya göre, bu ev ‘Aile Konutu’dur. Bihter, kocasının bir gün hiç bir şey söylemeden aile konutunu satmasından korkmaktadır. Bihter`ın satışı önlemesi için, tapu kütüğüne oturdukları evin ‘Aile Konutu’ olduğuna dair kaydı (şerhi) işletmesi gerekmektedir. Bunun için, Bihter önce, bağlı olduğu muhtarlıktan ailenin o evde oturduğuna dair ikametgah senedini alır. Evlenme cüzdanıyla birlikte Tapu Sicil Müdürlüğü`ne dilekçeyle başvurur. ‘Ben bu evde kocam Behlül ile birlikte oturuyorum. Tapu kütüğüne `Aile Konutu` olduğuna dair kaydın (şerhin) işlenmesini talep ediyorum’ der. Tapu sicil müdürü gerekli incelemeyi yaparak, aile konutu kaydını şerhler hanesine işler. Artık Bihter`ın senelerdir oturduğu ev, ‘Aile Konutu’ olmuştur. Bu konut hiçbir zaman Bihter`ın haberi olmadan satılmayacak ve ipotek edilemeyecektir.

Ama, üç-beş sene sonra meydana gelen bir ekonomik kriz sebebiyle Behlül, aile konutunu satıp daha küçük bir mesken almayı isteyebilir. Eşi Bihter büyük ve lüks semtteki meskenin satışına rıza göstermezse, Tapu Sicil Müdürü aile konutunun üçüncü kişiye satışını gerçekleştiremez..  Bu durumda, Behlül mahkemeye müracaat ederek ekonomik kriz sebebiyle işlerinin bozulduğunu, çocuğunun özel okul parasını ödeyemediğini, bu büyük daireyi satıp küçük bir mesken alıp ‘Aile Konutu’ olarak kullanacağını kalan parayla da çocuğunun eğitim masraflarını ve birikmiş borçlarını ödeyeceğini beyanla aile konutunun satılmasına izin verilmesini talep edebilir. Hakim tarafları dinleyerek  ‘Aile Konutu’nun satışına izin verebilir.

Benzer durum aile konutunun kiralandığı durumlarda da olabilir. 
Örneği bir kez daha değiştirelim. Behlül ailesiyle birlikte Bursa şehir merkezinde büyük bir evde kirada oturmaktadır. Ekonomik kriz nedeniyle mesken kiraları oldukça düşer. Ancak aile konutunun kirası yüksek bir bedel üzerinden devam etmektedir. Behlül`ün işleri de eskisi gibi iyi değildir.  Pandemi nedeniyle haftada üç gün evden çalışmakta olan Behlül oturdukarı evi tahliye ederse, şehrin biraz dışında ama benzer niteliklere sahip bir evi daha ucuza kiralayabileceğini düşünmektedir. Eşi Bihter oturdukları evin kira sözleşmesinin feshine izin vermez ise Behlül mahkemeye müracaat ederek haklı sebebin varlığını kanıtlayabilirse hakim aile konutunun kira sözleşmesinin feshine izin verebilir. 

Aile konutu şerhi hangi taşınmaza konulabilir?

Bu soruyu sorduğunuz boşanma avukatı size uzun olmayan bir liste verecektir. Aile konutu şerhi eşlerin sürekli kullanımına özgülenmiş konutlar için söz konusu olur. Yazlık, dağ evi, gibi ailenin devamlı olarak birlikte yaşamadığı, arızi olarak kullandığı konutların tapu kaydına aile konutu şerhi düşülemez.

Hisseli Tapu Üzerine Aile Konutu Şerhi Konulabilir mi?

Aile konutu olarak kullanıldığının belgelenmesi şartıyla paylı (hisseli) taşınmaz üzerine de aile konutu şerhi konulabilir. Elbette tapu dairesi şerhi sadece diğer eşe ait olan pay üzerine koyacaktır.

Aile işletmesinin bulunduğu bir İşyeri için “aile konutu” şerhi verilebilir mi?

Eşler birlikte işletiyor olsalar bile işyerleri için aile konutu şerhi konulamaz. Üçüncü kişiler lehine intifa hakkı tanınmış olan taşınmazlara da aile konutu şerhi işlenemez. Aynı şekilde üst ve alt soya ait olsalar bile üçüncü kişiler adına kayıtlı taşınmazların kaydına aile konutu şerhi verilemez.

Aile konutu müessesesinin faydaları nelerdir?


Genel olarak toplumumuzda ailenin oturduğu evi kiralayan veya maliki olan kocadır. Koca, 20-30 yıl sonra karısından boşanmak istediğinde; kadın boşanmayı kabul etmeyince, koca müşterek yaşanan evden ayrılıyordu. Yani evi terk ediyordu. Ev kiralıksa kiraları ödemiyordu. Koca, ev sahibine yeni adresini bildiriyordu. Ev sahibi ödenmeyen kiralar için icra takibi yapıyor ve mahkemeden tahliye kararı alıyordu. Ev sahibi kesinleşen kararı infaz için, kadının ve çocukları haberi olmadan kapıya (eve)  icra memuru gönderiyordu. Üç-beş gün gibi kısa bir zamanda kadın ve çocuklar sokağa atılıyordu.

Kocanın maliki olduğu evde ailenin (eş ve çocukların) oturması halinde de koca boşanmak istediği kadını zor durumda bırakmak için, kadın ve çocukların haberi olmadan tapu dairesine gidiyor, ailenin oturduğu evi üçüncü kişiye satıyordu. Üstelik yeni malike kendi adresini veriyor, açılan haksız işgal ve tahliye davalarından sonra eş ve çocukları hiçbir şekilde haberdar etmiyordu. Takip edilmeyen dava kısa zamanda karara bağlanıyordu. Yeni malik davadan habersiz olan kadın ve çocukları icra yoluyla sokağa atabiliyordu.

Karı-koca müşterek hayatlarını birlikte oturdukları evde, yani aile konutunda geçiriyorlar. Çocuklar bu evde doğup büyüyor. Birçok acı tatlı olaylar bu evde yaşanıyor. Boşanma halinde, çocuklarıyla birlikte bu evde oturmaya alışmış olan eş, 20-30 senelik anılarını, köklerini bırakıp başka bir ortamda hayatını devam ettirmeye zorlanıyordu. Üstelik evlilik birliğini bozmak istemediği halde ve hiç kusuru yokken genelde evden ayrılan kadın ve çocuklar oluyordu. İşte aile konutu kavramıyla kanun koyucu, parçalanması önlenemeyen ailenin bir kısmının özellikle çocukların mümkün mertebe eski yaşantı ve düzeninin devamını sağlamaya çalışmıştır.

Eşlerden birinin ölümü halinde aile konutu ne olacaktır?


Sağ kalan eş, eski yaşantısını devam ettirebilmek için, mülkiyeti ölen eşe ait olan aile konutu üzerinde, kendisine katılma alacağına mahsuben intifa veya oturma hakkı tanınmasını isteyebilir. Eğer sağ kalan eşin katılma alacağı yetmez ise, üzerine bedel ilave ederek de aile konutu üzerinde intifa veya oturma hakkını talep etmeye hakkı vardır. Sağ kalan eş intifayı yani kullanma hakkını seçtiğinde gerekirse aile konutunu kiraya da verebilir. Oturma hakkını seçerse o evde sadece ve sadece oturmak zorundadır.

TMK`nın getirdiği aile konutu uygulamasıyla yukarıda anlatılan olumsuz ve mutsuz durumlar önemli ölçüde önlenecektir. Artık kira sözleşmesinin feshi veya ailenin oturduğu evin satılması veya boşanma ve hatta ölüm halinde dahi aile konutuyla ilgili işlemlerde, diğer eşin özellikle toplumumuzda kadının rızasının da önemi olacaktır.

Aile konutu kavramına getirilen hükümler, ailenin kullandığı ev eşyalarını da kapsamaktadır. Boşanma, ölüm veya herhangi bir sebeple ayrılık meydana geldiğinde, eşlerden biri katılma veya miras alacağına mahsuben ev eşyalarının mülkiyetinin kendisine verilmesini de isteyebilir. 

TMK`da Mal Rejimlerine Göre Aile Konutu ve ev eşyalarını talep şartları nelerdir. 


Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminde Aile Konutu ve Ev Eşyası (TMK 240. madde)

a) Sağ kalan eş, eski yaşantısını devam ettirebilmek için, ölen eşine ait aile konutu üzerinde, intifa veya oturma hakkını katılma alacağına mahsuben `yetmez ise bedel eklemek suretiyle) isteyebilir.

b) Sağ kalan eş yine katılma alacağına mahsuben, ev eşyalarının mülkiyetinin kendisine verilmesini isteyebilir.

c) Sağ kalan eş veya ölen eşin mirasçılarının istemiyle ve haklı sebeplerin varlığı halinde sağ kalan eşe, aile konutu üzerinde intifa veya oturma hakkı yerine, mülkiyet hakkı verilebilir. 

Paylaşmalı Mal Ayrılığı Rejiminde Aile Konutu ve Ev Eşyası (TMK 254. madde)


a) Evliliğin iptal veya boşanma kararıyla sona erdirilmesi halinde, ailenin ortak kullanımına ayrılmış olan aile konutunda hangi eşin kalacağı ve ev eşyasını hangi eşin kullanacağı konusunda eşler aralarında anlaşırlar. Bu anlaşmaya göre, aile konutunda eşlerden biri kalır ve ev eşyalarını kullanmaya devam edebilir. (Aile konutunda kalacak eşin, kalma ve ev eşyalarını kullanma süresinde de taraflar anlaşabilirler; süreyi üç sene, 10 sene, 20 sene gibi belirleyebilir ve tapu kütüğüne şerhi işletebilirler.)

b) Anlaşma olmadığı taktirde; hakim, olayın özelliklerini, eşlerin ekonomik ve sosyal durumlarını ve varsa çocukların menfaatlerini ve hakkaniyet durumunu da göz önünde bulundurarak, evde hangi eşin kalacağı ve ev eşyalarını hangi eşin kullanacağı kararını boşanma kararıyla birlikte verir. Ayrıca hakim, aile konutunda kalma ve ev eşyalarını kullanma süresini de (3 sene, 10 sene, 20 sene gibi) belirterek tapu kütüğüne şerhin işlenmesi için de karar verir.

c) Eşlerin aile konutu kiralık ise, hakim bu evde hangi eşin kalacağına karar verebilir. Kiracı olmayan eşin aile konutunda kalmasına karar vermesi halinde, kiralayanın sözleşmeden doğan haklarını güvenceye almak için gerekli düzenleme kararını verir.

d) Eşlerden birinin ölümünde, paylaşmaya konu mallar arasında aile konutu ve ev eşyalarının bulunması halinde, sağ kalan eşe miras ve paylaşmadan doğan hakkına mahsup edilmek suretiyle, aile konutu ve ev eşyalarının mülkiyet hakkı verilir. Sağ kalan eşin paylaşmadan doğan hakkı ve miras hakkı yetmediği taktirde, eksik kalan miktarı bedel eklemek suretiyle ödemek zorundadır. (YTMK 255. madde)

e) Haklı sebeplerin varlığı halinde sağ kalan eşin veya mirasçıların istemi üzerine hakim, mülkiyet yerine intifa hakkı veya oturma hakkı kararı verebilir.

Mal Ortaklığı Rejiminde Aile konutu ve Ev Eşyası (TMK 279. madde)


a) Eşlerden birinin ölümü halinde, sağ kalan eş, aile konutu ve ev eşyası ortaklık mallarına dahil ise, payına mahsuben bunların mülkiyetinin kendisine verilmesini isteyebilir.

b) Haklı sebeplerin varlığı halinde, sağ kalan eşin veya mirasçıların istemi üzerine aile konutu ve ev eşyası üzerinde mülkiyeti yerine, intifa veya oturma hakkı tanınabilir.

c) Boşanma veya evliliğin iptali halinde, ortaklık mallarından olan aile konutu ve ev eşyası üzerinde üstün bir yararı olduğunu ispatlayarak mülkiyet intifa veya oturma hakkı talep edebilir.

Mal Ayrılığı Rejiminde Aile Konutu ve Ev Eşyası (TMK 242. madde)



Herkesin malı kendisine aittir. Malikin istediği gibi, tasarruf, yönetim ve yararlanma hakkı vardır. (İstisna olarak aile konutuyla ilgili, evin geçimine katkı ve ailenin geleceğinin korunması yönünden, kanundan doğan bazı sınırlamalar vardır.)

Edinilmiş mallara katılma rejiminde, eşler evliliğin devamı sürecinde hisseli (paylı) gayrı menkuller almış olabilirler. Eşlerden biri, bu hisseli (paylı) gayrı menkullerdeki hissesini üçüncü kişilere satması için, diğer eşin rızasını alacaktır. Diğer eş rıza vermezse, hisse üçüncü kişiye satılamayacaktır. (TMK 223/2. madde)

Eğer herhangi bir şekilde hisse üçüncü kişiye satılmış ise, satışa rıza etmeyen diğer eş, suf`a hakkını kullanarak üçüncü kişiye satılan hissenin bedelini ödeyerek kendi adına tescilini isteyebilir. Eşlerin paydaş olduğu gayrı menkullerin üçüncü kişilere satışında, kanun, bu konuda eşin, hakime müracaat ederek ‘haklı sebeplerim var, taşınmazı satma izni istiyorum,’ şeklinde dava açma yetkisi vermemiştir.

Ama, izin vermeyen diğer eşin bu davranışı TMK`nın 2. maddesinde belirtilen dürüstlük (iyi niyet) kuralına aykırı ise, kanun kötü niyetli eşi himaye etmeyecektir. Bu halde payını satmak isteyen eş, mahkemeye müracaatla haklı sebeplerinin bulunduğunu, diğer eşin kötü niyetli olduğunu ispat ederse hakimden izin alabilecektir.

Avukat Meral Demirbaş – Demirbaş Hukuk ve Avukatlık Bürosu Bursa 09.10.2021

İlgili Yazılar:

  1. Anlaşmalı Boşanma Davasının Niteliği ve Genel Özellikleri
  2. Anlaşmalı Boşanma Davasının Şartları
  3. Boşanma Nedenleri
  4. Boşandıktan Sonra Yeniden Evlenme Süresi
  5. Yabancı Mahkeme Kararlarının Tanınması ve Tenfizi
  6. İngiliz Boşanma Avukatının Kavgasız Boşanma Konusunda İşe Yaramayacak Önerileri
  7. Boşanma Davası : Kadının Ziyneti,Ziynet Niteliğinde Olmayan Eşya
  8. Yargıtay Kararı: Hükmedilen İştirak Nafakası Müşterek Çocuğun Eğitim Giderleri İçin Yeterli İse Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Yer Alan Eğitim Giderlerinin Ayrıca Ödeneceğine Dair Hüküm Geçersiz Olur
Share
4
Demirbas Hukuk
Demirbas Hukuk

107 Comments

  1. Fatma Karahan dedi ki:
    5 Temmuz 2021, 14:04

    İyi günler eşimle başka şehirde oturmaktayız evimiz ankarada kirada. Bu şekilde tapuya şerh koydurabilir miyim ne yapmam gerekli

    Cevapla
    • Demirbas Hukuk dedi ki:
      26 Ağustos 2021, 15:23

      Aile konutu olarak özgülediğiniz mesken Ankara’daki daire ise koyabilirsiniz.

      Cevapla
      • Halil dedi ki:
        12 Eylül 2021, 13:48

        Selam merhaba eşimle boşanıyoruz. Yalnız evi nikahtan önce kredi cekerek aldım nikah kiyildiktan sonrada evin borcu bitti. Şuan evde kimse oturmuyor o annesi gilde bende annem gildeyim. Yalnız kendisi eve aile konut şerhi koydurmus bildiğim kadar aynı çatı yaşamıyorsak bu serhi koyduramaz. Evi satacam satamiyorum ne yapmam lazım. Şimdiden teşekkürler.

        Cevapla
        • Demirbas Hukuk dedi ki:
          18 Eylül 2021, 14:28

          Mahkemeden kaldırılabilir.

          Cevapla
          • Mustafa Bozkurt dedi ki:
            21 Mayıs 2022, 20:24

            Selamunaleyküm. Kusura bakmayın sizi meşgul edicem ama bir maruzatım var. Lütfen yardımcı olmanız dileğiyle.
            Pandemiden 1 ay önce honda civic marka arabam vardı. Onu 33 bin tl ye .sattım. 290 bin tl ye anlaştığımız dairenin kaporası için Üzerine 7 bin tl ekleyip daire için peşinata verdik. Yalnız eşim ve benim üzerime fazla kredi çıkmadı. O zaman sağolsun kayınpederim çekti krediyi. Ben peşinat olan 40 tl yi banka havale yoluyla kayınpederimin hesabına yolladım. Ama güven duygusundan ötürü dekonta herhangi bir şey yazmadım. Mecbur tapuda onun üzerine oldu. Yalnız biz eşimle ayrılma durumuna geldik. Ve bana bu dairede bir hakkın yok diyorlar. Sattığım araba şu anda 160 binden fazla yapıyor. Ve dairenin fiyatı 850 bin civarına çıktı. Hakkımı nasıl alabilirim ?

        • Mustafa Bozkurt dedi ki:
          21 Mayıs 2022, 20:25

          Selamunaleyküm. Kusura bakmayın sizi meşgul edicem ama bir maruzatım var. Lütfen yardımcı olmanız dileğiyle.
          Pandemiden 1 ay önce honda civic marka arabam vardı. Onu 33 bin tl ye .sattım. 290 bin tl ye anlaştığımız dairenin kaporası için Üzerine 7 bin tl ekleyip daire için peşinata verdik. Yalnız eşim ve benim üzerime fazla kredi çıkmadı. O zaman sağolsun kayınpederim çekti krediyi. Ben peşinat olan 40 tl yi banka havale yoluyla kayınpederimin hesabına yolladım. Ama güven duygusundan ötürü dekonta herhangi bir şey yazmadım. Mecbur tapuda onun üzerine oldu. Yalnız biz eşimle ayrılma durumuna geldik. Ve bana bu dairede bir hakkın yok diyorlar. Sattığım araba şu anda 160 binden fazla yapıyor. Ve dairenin fiyatı 850 bin civarına çıktı. Hakkımı nasıl alabilirim ?

          Cevapla
      • Basak dedi ki:
        28 Ekim 2021, 14:51

        Merhaba, anne ve babam evliyken aldiklari evi babam annemden izinsiz satti tapuda aile serhi yok.bu durum da biz tapu iptali ile akali dava acabilir miyiz cok magduruz lutfen acil cevap

        Cevapla
  2. Kevser Karataş dedi ki:
    3 Ağustos 2021, 21:14

    Merhaba, eşimle ikimizde memuruz evlendikten sonra konut kredisi çekip ev aldık evin kredi taksitlerini ve faturaları ben ödüyorum iki sene oldu ve daha ödenecek 5 senesi var. Şimdi boşanmayı düşünüyorum ve evi satalım diyorum fakat kendisi evi abisine aldırıp bana elden 50 bin vermek istiyor. İmzanı at çekil diyor yani evi satınca yarı yarıya paylaşmayı kabul etmiyor. Evim tapusu benim üzerime, şerh te yok ben evi tek başıma satıp paranın yarısını kendisine versem olur mu. Tek başıma satabiliyor muyum. Ev satılmazsa geriye hiç param kalmıyor bütün param kredi taksidine gidiyor boşanma aşamasında geçimimi sağlayamam. Boşanma söz konusu olunca eşim artık para vermeyeceğini söylüyor. 8 aylık bebeğim var bu durumdan kurtulmak için ne yapmalıyım. Bu kredi borcundan kurtulmak istiyorum.

    Cevapla
    • Demirbas Hukuk dedi ki:
      7 Eylül 2021, 18:49

      Size yapılan teklif adil görünmüyor ve bunu kabul etmek zorunda değilsiniz. Mahkeme çocuğunuz için bir nafaka tayin edecektir. Aile konutu değilse satılması mümkün olabilir. Ancak diğer eşin katılma alacağı ortadan kalkmaz. Konuyu bir boşanma avukatı ile yüz yüze ve ayrıntılı olarak tartışmanız uygun olacaktır.

      Cevapla
  3. Esra güzel dedi ki:
    5 Eylül 2021, 23:02

    Oturduğum evi ailem hediye etti tapu üzerime kayıtlı ama aldatıldığımı öğrendiğim gün darp edildim kanıtlar elimden alındı boşanmak istiyorum karşı tarafa evden hâk düşmemesi için tapuyu anneme geri satış yapsam zor durumda kalır mıyım. Cvp lütfen çok teşekkürler

    Cevapla
    • Demirbas Hukuk dedi ki:
      7 Eylül 2021, 18:19

      Evin, evlilikten sonra alınmış ve edinilmiş mal niteliğinde olduğunu varsayıyoruz. Yakın akrabaların hediye niteliğindeki bağışlamaları katılma alacağı hesabında dikkate alınabilir. Zina gibi bazı boşanma sebeplerine dayalı boşanmalarda diğer eşin katılma alacağı talebi ortadan kalkabilir. Konu bir boşanma avukatı ile detaylı değerlendirmeyi gerektirmektedir.

      Cevapla
      • Kerime Aydın dedi ki:
        24 Şubat 2022, 10:55

        Eşim ile birlikte aldığımız ve ödemesi devam eden aile konutumuza ve benim payımın nafakam dan kesip kredisi ödenen aile konutum da yarı kira karşılığın da kendim oturabilirmiyim cevabınız için teşekkür ederim

        Cevapla
      • Hale dedi ki:
        29 Mart 2022, 00:42

        Merhaba eşimle bosanacagiz fakat kayınvalidem in üzerine olan evde oturuyoruz ben çocuklarımla aileme yakın olan bu evde oturmak issyiyruz kayınvalidem bizi evden çıkartabilir mi?

        Cevapla
        • Demirbas Hukuk dedi ki:
          6 Nisan 2022, 11:41

          Çıkartabilir

          Cevapla
          • Hudai dedi ki:
            15 Nisan 2022, 22:44

            Aile mirasi ev aileden birine mirascilar tarafindan devredilirken aile disi satilamaz ibaresi konula bilirmi

          • Demirbas Hukuk dedi ki:
            6 Mayıs 2022, 14:04

            Sözleşmeye dayalı şufa (önalım) hakkı gibi yöntemlerle mümkün olabilir

  4. Halil ibrahim dedi ki:
    11 Eylül 2021, 16:53

    Merhaba. Geçen yıl noterden vekaletname alarak 3+1 Toki konutu satın aldım. Satın aldığım kişi eşi ile promlemler yaşamakta şuanda. 1 yıl dolmadan devir işlemi yapılmadığımdan 1 yıl bekleyip dairenin borcunu ve haklarını komple vekaletname ile dün Amcamın üzerine geçirdim. Aldığım kişinin eşi dava açıcakmış benden mal kaçıyor diye. Ben 50.000 ₺ elden para verdim ve şuanda kadar olan borçların tamamını ben ödedim. Ziraat bankasından adamın bana vermiş olduğu vekaletname ile amcama borcu devir yaptım sözleşmeler imzalandı şuanda bizim üzerime geçti problem yaşarmıyım acaba. Çok teşekkür ederim hayırlı işler dilerim.

    Cevapla
  5. Osman Kaya dedi ki:
    11 Eylül 2021, 17:19

    Merhaba daireyi ipotekli Bir şekilde aldım banka kredileri falan patlamış adam satıp kredilerini kapattı eşi evi terk etmişti ve geri iptal davası açtı yerel mahkeme kazandı istinaf kazandı olay Yargıtay taşındı adım adım kaybediyorum paramı geri nasıl alabilirim

    Cevapla
    • Demirbas Hukuk dedi ki:
      18 Eylül 2021, 14:25

      Sıkıntılı bir sürece girmiş. Kapsamlı değerlendirmeler yapmak gerekir.

      Cevapla
      • Merve A. dedi ki:
        25 Ocak 2022, 18:27

        Merhaba eşim aile konutu olarak kullandığımız tek evimizi satmıs. Tapuda şerh yok. Ama bu evi birlikte aldık. Açık rızam yok. Alıcı kişiye de rızam olmadığını belirtmeme rağmen satış gerçekleşmiş. Tapu iptal davası açarsam 3. Kişin ben aile konutu olduğunu bilmiyordum iddasıyla kazanabilir mi

        Cevapla
      • Merve Al. dedi ki:
        25 Ocak 2022, 18:28

        Merhaba eşim aile konutu olarak kullandığımız tek evimizi sattı. Tapuda şerh yok. Ama bu evi birlikte aldık. Açık rızam yok. Alıcı kişiye de rızam olmadığını belirtmeme rağmen satış gerçekleşmiş. Tapu iptal davası açarsam 3. Kişin ben aile konutu olduğunu bilmiyordum iddasıyla kazanabilir mi

        Cevapla
        • Hale dedi ki:
          29 Mart 2022, 00:51

          Merhaba eşimle bosanacagiz fakat kayınvalidem in üzerine olan evde oturuyoruz ben çocuklarımla aileme yakın olan bu evde oturmak issyiyruz kayınvalidem bizi evden çıkartabilir mi?

          Cevapla
    • Merve dedi ki:
      25 Ocak 2022, 18:19

      Osman bey son durum nedir bende aynı konudan müzdaribim

      Cevapla
    • Merve A. dedi ki:
      25 Ocak 2022, 18:24

      Osman bey son durum nedir bende aynı konudan sıkıntı yasıyorum

      Cevapla
  6. tapuya şerh kimler koyabilir - TeknoSiyah dedi ki:
    16 Eylül 2021, 16:47

    […] Aile Konutu – Şerhi- Özellikleri […]

    Cevapla
  7. ÖMÜR LİDER dedi ki:
    23 Eylül 2021, 10:16

    Merhaba evlilik öncesi edinmiş olduğum adıma kayıtlı olan fakat oğluma yaptığım evi evliliğimden 10 yıl sonra oğluma hibe yoluyla devrettim. Devirden önce tapu kaydında aile şerhi yoktu. Fakat boşanma sürecinde olduğum eşim buranın aile konutu olduğu iddiasıyla aile konutu şerhi davası açmış. Tapu iptali olur mu?

    Cevapla
    • Demirbas Hukuk dedi ki:
      8 Ekim 2021, 17:10

      Olmaz

      Cevapla
      • Nil dedi ki:
        22 Ocak 2022, 19:52

        Merhaba oturduğumuz ev annesinin üzerine.sadece boşanma davası süresince evde ben oturmak istiyorum .Ancak onun avukatı beni arayıp annesinin bana evi işgal davası açabileceğini,evren çıkartabileceğini masrafların vs bana ödetileceğini söyledi .eve şerh koydurabilir miyim ?darp uyguladı uzaklaştırması var.ben sigortalı bir işte çalışıyorum onun sigortası yok .teşekkür ederim

        Cevapla
      • Mehmet dedi ki:
        14 Haziran 2022, 18:03

        Kolay gelsin 3 yıldır eşimle oturduğumuz evden tahliye tahattüdnamesi ile çıkarmak istiyorlar fakat eşimin ne kira sözleşmesinde nede tahliye taahhütnamesinde imzası var bununla ilgili eşim aile konutu şerhi koydurabilirmi.

        Cevapla
  8. Şukru dedi ki:
    4 Ekim 2021, 14:42

    Benim borçlarından dolayı aile konutu olan eve eşım serh koydurtmus bu ev borçlarımdan dolayı icra ile satilirmi

    Cevapla
    • Demirbas Hukuk dedi ki:
      9 Ekim 2021, 18:27

      Cebri icra ile satışa engel olmaz

      Cevapla
    • Figen dedi ki:
      12 Ekim 2021, 16:32

      Merhaba eşime boşanma davası açtım, kızımla birlikte oturduğumuz eve aile şerhi koydurdum. Dava bitmeden eşimin banka borçlarına karşılık ev haciz yoluyla satıldı. Alan kişi hemen tahliye etmemi istiyor. Bana bir hafta içinde bir dilekçe yazsaydın oturabilirdin o hakkını kaybettin çık diyor. Benim evle ilgli haklarım nelerdir?

      Cevapla
    • Hudai dedi ki:
      15 Nisan 2022, 22:46

      Aile mirasi ev aileden birine mirascilar tarafindan devredilirken aile disi satilamaz ibaresi konula bilirmi veya 3. Kisilere satilamaz yazila bilirmi

      Cevapla
  9. Fatma dedi ki:
    8 Ekim 2021, 21:52

    Merhaba, eşim benden boşanmak istiyor. Beraber aldığımız evi de satıp bana 50 bin verip göndermek istiyor fakat evimizin değeri 400 bin ve ben satmak istemiyorum. Kendimi güvence altına almak benden izinsiz satmasını önlemek istiyorum. Bu yüzden tapuya şerh koydurmak istiyorum. Ama eşim duymadan bunu yapmak istiyorum. Eğer ki satış yaparsa öğrensin istiyorum. Bu mümkün mü? Eşimin haberi olmadan şerh koydurmak icin ne yapmalıyım?

    Cevapla
    • Demirbas Hukuk dedi ki:
      9 Ekim 2021, 18:20

      Nüfus kayıt sisteminden ya da doğrudan nüfus müdürlüklerinden alınan yerleşim yeri (ikametgâh) belgesi ve evlilik birliğinin devam ettiğini gösterir nüfus kayıt örneği ile birlikte Tapu Sicil Müdürlüğü`ne müracaat edebilirisiniz. Eşiniz bu şerhi ancak sorunuzda bahsettiğiniz ihtimallerde görecektir.

      Cevapla
      • SELDA dedi ki:
        12 Kasım 2021, 22:51

        Malik sahibine tapuda yapılan şerhler MK 1029 a göre bildiriliyor.

        Cevapla
        • Demirbas Hukuk dedi ki:
          11 Aralık 2021, 15:32

          TMK Md. 1019 ‘ a göre

          Cevapla
      • Sevgin dedi ki:
        25 Mart 2022, 00:42

        Merhaba eşim benden izinsiz evi arkadaşının şirketine kredi çekmesi için vermiş ve arkadaşıda kredi çekmiş ben kredileri bir süre ödemişler daha sonra ödememişler banka ipotek koyduğu ayrıca şirketin diğer kredi kartı ek hesap borçlarınıda banka hepsini bir hesap çıkarmış bu durumda tapular bizimle üzerimize geçermi ve geçerse bu borç bizemi yansır ben dava açtım tapu devri için ve mahkeme tarafından tedbirler kondu şu an sonuçda eşim benden habersiz evi vermiş tapu devir olduğunda banka borçu ne olur bana yardımcı olursanız çok sevinirim

        Cevapla
        • Demirbas Hukuk dedi ki:
          6 Nisan 2022, 11:47

          Sorunun cevabı daha fazla ayrıntıyı gerektiriyor. Rızanız olmadan nasıl ipotek edildiği gibi. İletişim bölümündeki telefon numaralarından bize ulaşabilirsiniz.

          Cevapla
  10. Bahar dedi ki:
    17 Ekim 2021, 18:00

    Merhaba, aile konutu olan evimiz babam tarafından annemin ve bizim haberimiz olmadan satılmış. Daha sonra alan adamın borçları olduğundan ev icrayla 2. kez tekrar satılmış bizim bu olaylardan, evin satışından 4 ay sonra haberimiz oldu. Annem boşanma ve tapu iptal davası açtı. Yerel mahkeme annemin lehine karar verdi, istinafa gönderdiler. 1.5 yıldır istinafta sonuç ne olabilir? Teşekkür ederim.

    Cevapla
  11. Esra dedi ki:
    24 Ekim 2021, 12:59

    Emlak konuttan aldigimiz ev hic oturmadan kiraya verildi

    Evin taksidide odeniyor hâlâ.

    Eşim evi satabilir mi

    Evde benim hakkim var mi

    Teşekkürler

    Cevapla
    • Demirbas Hukuk dedi ki:
      26 Ekim 2021, 16:46

      Evin edinilmiş bir mal olduğunu varsayıyoruz.
      Bu durumda ev üzerinde katılma alacağı hakkınız vardır.
      Evet evi satabilir.

      Cevapla
  12. Ozlem dedi ki:
    26 Ekim 2021, 01:28

    İyi akşamlar evlendikten 2 yıl sonra ev aldık eşimin birikmiş parasıyla yalnız kayınvalidem tapuyu kendi üstüne yaptı yeni aldığımız eve şerh koydurabilir miyim ? Boşanma durumunda hakkımı alabilir miyim tapusu kaynanamın üstüne dahi olsa

    Cevapla
    • Demirbaş Hukuk Bürosu dedi ki:
      29 Ekim 2021, 12:24

      Mesken ancak tapuda diğer eş adına kayıtlı ise aile şerhi konutu şerhi verilmesi mümkündür. Kayınvalide adına kayıtlı evle ilgili aile konutu şerhi talebi tapu müdürlüğünce reddedilecektir. Boşanma durumunda ise bu evle ilgili bazı taleplerde bulunabilirsiniz.

      Cevapla
    • Demirbaş Hukuk Bürosu dedi ki:
      29 Ekim 2021, 14:35

      Mesken ancak tapuda diğer eş adına kayıtlı ise aile konutu şerhi verilmesi mümkündür. Kayınvalide adına kayıtlı evle ilgili aile konutu şerhi talebi tapu müdürlüğünce reddedilecektir. Boşanma durumunda ise bu evle ilgili bazı taleplerde bulunabilirsiniz.

      Cevapla
    • Hatice dedi ki:
      19 Şubat 2022, 18:05

      Mrb ben dini nikahlıyken bi ev aldık evi almadan öncede bi çocuğumuz oldu şuan resmi nikahım var ama ben babamın evinde kalıyorum çocuklarımla ve boşanmak istiyorum davayı açmadan eve şerh koydurabilirmiyim ve o evden hak talep edebilirmiyim

      Cevapla
  13. Ö,er kurt dedi ki:
    4 Kasım 2021, 19:48

    Eşim ile anlaşmalı boşandıktan eve satılamaz kaydı moydurdu evde herhangi birey talep edermi

    Cevapla
    • Demirbas Hukuk dedi ki:
      3 Aralık 2021, 13:23

      Satılamaz kaydı dediğiniz şey bir ihtiyati tedbir kararı mı? Daha basit bir şekilde soracak olursak bir dava dosyasından mı konuldu?

      Cevapla
  14. Ülkü dedi ki:
    12 Kasım 2021, 11:00

    Merhabalar aile konutu şerhi olan yerde yaşayan iki eş de vefaat ettiği zaman durum ne olur . Ayrıca şuan ev mirasçılardan birisi tarafından kullanılmaktadır. Diğer mirasçıların bu konuda ne yapması gerekir. Teşekkürler

    Cevapla
    • Demirbas Hukuk dedi ki:
      3 Aralık 2021, 13:02

      Aile konutu şerhi miras hukuku yönünden bazı sonuçlar doğurabilir. Örneğin TMK Madde 652′ de yer alan “Eşlerden birinin ölümü halinde tereke malları arasında
      ev eşyası veya eşlerin birlikte yaşadıkları konut varsa; sağ kalan eş,
      bunlar üzerinde kendisine miras hakkına mahsuben mülkiyet hakkı tanınmasını isteyebilir.
      Haklı sebeplerin varlığı halinde, sağ kalan eşin veya miras bırakanın diğer mirasçılarından birinin istemi üzerine, mülkiyet yerine intifa veya oturma hakkı tanınmasına da karar verilebilir.
      Miras bırakanın bir meslek veya sanat icra ettiği ve alt soyundan birinin
      aynı meslek ve sanatı icra etmesi için gerekli olan bölümlerde sağ kalan eş bu
      hakları kullanamaz. Tarımsal taşınmazlara ilişkin miras hukuku hükümleri
      saklıdır.” düzenlemesi gibi.

      Bununla birlikte aile konutu şerhi temelde bir aile hukuku müessesidir. Sorunuza gelirsek eşlerden ikisi de öldüğüne göre aile konutunun bir hükmü kalmamıştır. Artık terekenin bir parçasıdır ve miras hukuku kurallarına göre paylaşılır.

      Cevapla
  15. SELDA dedi ki:
    12 Kasım 2021, 23:01

    Merhaba, eşim benden boşanmak istiyor. Konut Kredili bir evimiz var. Benden izinsiz satmasını önlemek için, tapu dairesinden aile konutu şerhi koydurmak istiyorum. Gerekli belgeleri öğrendim. Ancak tapu sahibine şerh konulduktan sonra bilgi verildiğini öğrendim. Bu bilgilendirmeyi tapu dairesi nasıl yapıyor, cep telefonuna mesaj olarak mı yoksa bir tebligatlamı? Aile konutu Şerhini işlemini eşim duymadan yapmak istiyorum. Öğrenirse evliliğimde kavga çıkarıp bana daha çok baskı uygular. Şerh konuldugu bilgisi nasıl bildiriliyor tapu sahibi eşime?

    Cevapla
  16. Elif özbek dedi ki:
    19 Kasım 2021, 21:45

    İyi akşamlar 2008de ev aldık sonra eşim evi başkasına suni satış yapmış sonradan öğrendim evde çok kötü kavgalar oldu çocukların okudukları için ayrılmaya karar verdik 2019 yılında boşanma davası açıldı protokolde evde ben kalacaktım iki yıl sonra avukat davadan feragat ediyor dava düşüyor 2021 yılında tekrar dava açtırıyor şimdiki hazırlanan protokolde bana hiç bir hak tanınmamıştır ben ne yapa bilirim

    Cevapla
    • Demirbas Hukuk dedi ki:
      3 Aralık 2021, 10:56

      Size önerilen anlaşmalı boşanma koşullarını kabul etmek zorunda değilsiniz. Bir boşanma avukatı ile yüz yüze görüşmeniz uygun olur.

      Cevapla
  17. tolga dedi ki:
    23 Kasım 2021, 01:38

    Merhabalar. Merak ettiğim bir konu var. Agabeyim boşanıyor. Kira gelirleri var ve nafaka hesaplanırken bu kira gelirleri hesaba katılarak bir nafaka belirleniyor. Peki boşanmadan sonra yarın bir gün kira aldığı bu meskeni satarsa kira geliri olmayacak, o zaman tekrardan yeni nafakanın belirlenmesi için dava mı açılması gerekecek.

    Şimdiden çok teşekkür ederim.

    Saygılar iyi çalışmalar

    Cevapla
    • Demirbas Hukuk dedi ki:
      3 Aralık 2021, 10:51

      Nafaka tutarı toplam gelire bakılarak takdir edilir. Gelirde dramatik bir düşüşe yol açacaksa olabilir

      Cevapla
      • İBRAHİM Y. OGLU dedi ki:
        22 Şubat 2022, 01:59

        Kooperatif dairesine aile konutu satılamaz şerhi nasıl konabilir? Kooperatif üye kaydı ve kooperatif sertifikası mevcut. 2017 de kooperatif yönetiminde devir teslim alındı ve eşimin üzerine kooperatife iüye kaydı açıldı. Şimdi boşanma aşamasında dairenin satılmaması ve kızıma kalması için satılamaz kaydı nasıl koyabilirim

        Cevapla
        • Demirbas Hukuk dedi ki:
          6 Nisan 2022, 12:00

          Aile konutu şerhi olmaz. Üçüncü kişi adına kayıtlı . Halen bir boşanma davanız varsa kooperatif ortaklık payının devrinin önlenmesi yönünde ihtiyati tedbir talep edebilirsiniz.

          Cevapla
  18. Fatma özoktay dedi ki:
    23 Kasım 2021, 19:03

    Evinizin ödemesi devam ediyor sözleşmesi var tapusu yok boşanma işlemi gerçekleşti ev henüz satılmadı şerh koydurabiliyormuyum

    Cevapla
    • Demirbas Hukuk dedi ki:
      3 Aralık 2021, 10:49

      Boşanma kararı kesinleştikten sonra aile konutu şerhi konulamaz

      Cevapla
  19. Zeynep dedi ki:
    26 Kasım 2021, 18:25

    Aile yurdu serhi varken eşi karısını evden cıkarabilir mi böyle bir hakkı var mı .dışarıya atmakla tehtit ediyor .atabilir mi

    Cevapla
    • Demirbas Hukuk dedi ki:
      3 Aralık 2021, 10:47

      Bu konuda 6284 Sayılı Ailenin Korunması Kanunu kapsamında tedbir başvurusunda bulunabilirsiniz.

      Cevapla
    • Serpil dedi ki:
      10 Şubat 2022, 17:44

      Merhaba bizim bir oturduğumuz ev var benim üzerime bir dükkanla bir de tarla var eşimin üzerine ben bunlara eşim benden izinsiz satamasın diye nasıl bir işlem uygulayabilirim

      Cevapla
  20. illaydda dedi ki:
    30 Kasım 2021, 17:42

    merhaba annem babam kavgalı babam annemden onayı olmadan evi satabilirmiş. annemde tapuya şerh koydurmak istiyor babamın haberi olur mu?

    Cevapla
    • Demirbas Hukuk dedi ki:
      11 Aralık 2021, 15:22

      Şerhin konulma anında haberi olup olmayacağını mı soruyorsunuz?

      Cevapla
  21. Demet güler dedi ki:
    4 Aralık 2021, 22:37

    Merhaba. Boşandıktan sonra benim adıma olan evimizi reşit oğlumuza devretmek istiyoruz.hem anne hem babadan da izinsiz satamasın diye ne yapmamız gerekir. Bu nedenle de malik olmayan eşinde mal rejimi davası açmasını önlemek için nasıl bir yol izlemeliyiz.teşekkürler

    Cevapla
    • Demirbas Hukuk dedi ki:
      11 Aralık 2021, 15:03

      Karmaşık işlemler gerektiren bir talep. Ayrıntılı olarak görüşmek ve değerlendirmek gerekir. Bu gibi konularda basit ve yeni tartışmalara mahal bırakmayan kararlaştırmalar yapmak iyi olur.

      Cevapla
  22. Merve dedi ki:
    9 Aralık 2021, 22:30

    Merhabalar eşimle ev almayı düşünüyoruz , biraz güven sorunlarımız oldu geçmiş zamanda oda tapuyu üstüne yaptırmak istiyor . Bende şerh koydurmayi düşünüyorum , ama bir daha bir mülk alımı durumunda ikinci bir eve şerh koydurabilir miyim ? Yada bunu ortak tapu çıkartabilir mi eşler , yani sadece bir daireyi değil onun dışında da edinecegimiz malları benden habersiz bir işlem yapmasını istemiyorum bunu nasıl sağlayabilirim

    Cevapla
    • Demirbas Hukuk dedi ki:
      11 Aralık 2021, 15:09

      Bütün taşınmalara aile konutu şerhi konulması mümkün değildir. Başka bir çözüm düşünmelisiniz. Elbette tapu ikiniz adına oluşturulabilir

      Cevapla
      • Mehmet ali syman dedi ki:
        19 Mayıs 2022, 00:39

        Kizimin kiraladigi evde ailecek oturmakta iken kizim evlenerek 3 yilligina yurtdisina gitti. Tum esyalari evde duruyor. ebeveynleri olarak biz kaliyoruz. Ikamet kaydi hem yurtdisinda hem yurticinde. Ev sahibi kizimin evlenerek gecici bile olsa evden ayrilmasini sozlesmeye aykirilik ve fuzuli isgal var gerekcesiyle tahliye etmemiz icin protesto gondermis. Itiraz ettik. muhtemelen mahkemeye verecek.Hukuki olarak lehte bir sonuc alabilirmiyiz

        Cevapla
  23. Elif dedi ki:
    15 Aralık 2021, 11:02

    Bir kadının eşinden boşandıktan sonra 2 tane çocuguyla eşinin almış oldugu evde oturuyor. Ama kadının hakkı yok o evde. Şimdi tatsızlık oldugu için ayrıldıgı eşi evi satmak istiyor. Kadında ortada kalmamak için. Çocuklarına evin üstüne şer koydurmak istiyor. koydurabilir mi
    Bir çocugu 22 yaşında biri 15 yaşında

    Cevapla
  24. Hale dedi ki:
    26 Aralık 2021, 10:10

    Merhaba . Eşim ile kayınpederimin üzerine tapulu olan evinde oturuyoruz . Ev ikiye bölünmüş diğer yarısında eşimin abisi oturuyor. Aile şerhi koydurabilir miyim ? İsterse kayınpederim beni evden atabilir mi ? Bir de eşim eşyalarımı toplayıp depo kiralayıp oraya koymuş şikayetçi olabilir miyim ?

    Cevapla
    • Demirbas Hukuk dedi ki:
      12 Ocak 2022, 13:38

      Eş dışındaki kişiler adına kayıtlı konutun tapu kaydına aile konutu şerhi konulamaz

      Cevapla
  25. emin 59 dedi ki:
    1 Ocak 2022, 18:40

    merhaba ben esnafım aile konutu haricinde ikinci bir ev aldım evi eşimin üstüne devir ettim eşim benden habersiz yani eş rızası olamadan devir ettiğim evi eşim satabilirmi eşim bana şu an boşanma davası açtı eğer benden habersiz bu fazla dairenin satışını durdurabilirmiyim lütfen bana cevabı hızlı bir şekilde verirseniz çok memnun olurum

    Cevapla
  26. Diyar dedi ki:
    3 Ocak 2022, 01:28

    Merhaba,
    Erkek tarafından tasarrufta bulunulan bir aile konutuna karşı kadın tarafından dava açılmış; dava sürecinde kadın vefat etmiştir. Kadının yasal mirasçıları olan çocuklar da anneden yana taraf almakta olup bu davayı taraf olarak sürdürebilirler mi ?

    Cevapla
  27. Remzi Oğuz Kuruoğlu dedi ki:
    10 Ocak 2022, 17:52

    Merhaba kolay gelsin. 1 ay önce banka kredisi ile ev aldım. bugün evimize evin ilk sahibi geldi. eşinden ayrıldığını eşinin evi ondan habersiz sattığını dile getirdi. Evi benim aldığım kişi 2012 yılında banka kredisi ile evi almış. Eve gelen şahıs cuma günü bilir kişi ile gelip evi göreceklerini söylediler. Benim yapmam gereken birşey var mı ?

    Cevapla
  28. Muharrem94 dedi ki:
    15 Ocak 2022, 21:56

    Evlilik birliği içerisinde banka kredisi ile ev aldik eşimde bende imza attık. Krediyi ben çektim tapu benim üzerime evlilik birliğimiz devam ediyor. Eşimin borcu yüzünden evime haciz gelir mi veya evi istediğim zaman evimizi satabilirmiyiz?

    Cevapla
  29. Ömer dedi ki:
    16 Ocak 2022, 03:58

    Merhabalar. 99 yılında inşa edilmiş amcam ve babam adına ortak tapulu binamız var. 2018 yılında amcamdan binayı komple aldık tapu komple babamın üzerinde. Amcamın Eşinden gizli satış yaptığını öğrendik., Amcamın eşi buradan bi çıkar elde edebilir mi ? Amcamlar binadan 10 yıl önce taşındı.
    Aile konutu şerhi de yoktu. Herhangi bi nedenle tapu
    satış iptali olabilir mi?
    Aile konutu şerhi yok .

    Cevapla
  30. Sevgi dedi ki:
    16 Ocak 2022, 22:03

    Slm eve şerhi başka şehirden de koya bu iliyormuyuz mesala ev Mersin’de bende antepdeyim Antep den mersindeki eve şerh koydurabiliyormuyum

    Cevapla
  31. Zeynep dedi ki:
    16 Ocak 2022, 23:07

    Annesinin dairesinde oturuyoruz . Çocuklar küçük ve kalacak evimiz yok . Boşanma davası açmış bana . Annesi beni bu evden çıkarabilir mi ?

    Cevapla
  32. Zehra dedi ki:
    17 Ocak 2022, 12:07

    Merhaba boşanma davası açmış eşim .
    evin tapusu annesinin üzerine üç çocuklu anneyim küçük çocuğum 3 yaşında beni bu evden çıkarabilirler mi ?

    Cevapla
  33. Ahmet dedi ki:
    23 Ocak 2022, 15:52

    Merhaba. Babamın üzerine olan bir daire de ben annem ve babam yaşıyorduk. Fakat annem vefat etti. Şuan babam ve ben yaşıyoruz. Babam tekrar evlenmeyi ve oturduğumuz daireyi satmayı düşünüyor. Ben çocuğu olarak babamın üzerine olan tapuya “Aile konutu şerhi” koydurabilirmiyim? veya satılmasını önlemek için başka alternatif hukuksal çözümler var mı?

    Cevapla
  34. Duygu dedi ki:
    24 Ocak 2022, 11:32

    Merhaba , evliyim ve babamlara yeni bir ev almak istiyoruz fakat onların kredi çekmek gibi bir durumları yok. Bende onlar için kredi çekeçeğim fakat ev krediyi kim çekiyorsa onun üstüne oluyor. Ailemin hak talep etmesi için yapabileceğim bir yöntem var mıdır.

    Cevapla
  35. Salih Demir dedi ki:
    25 Ocak 2022, 20:29

    Merhabalar,

    Eşimle boşanma ve mal paylaşımı davamız devam etmekte, nafaka olarak belirli bir meblağ ödemekteyim. Davanın açılması sonrasında eşimin talebi üzerine çocuğumuz ile kaldığı aile konutu kendisine özgüllendi, tapu benim üzerime, ve evin elektrik,su, doğalgaz gibi abonelikleri bana ait. Maddi durumum iyi iken evin ilgili masraflarını ben ödüyordum, ancak şu an işsizim ve ilgili masrafları karşılayama gücüm yok.

    Size sormak istediğim; ben bu masrafları hukuken karşılamak zorunda mıyım? Bu abonelikleri kapatma hakkım var mıdır, var ise ve kapatır isem hakim kanaatinde ve karşı tarafın nafaka artırımı talebinde süreci kendi alehime olumsuz bir duruma sokar mıyım? Öncesinde mahkemeye durumum ile ilgili bir dilekçe vermeli miyim? Konu ile ilgili bilgilendirirseniz sevinirim.

    Cevapla
  36. Hüseyin türker dedi ki:
    26 Ocak 2022, 02:17

    Babam aile konutumuzu fatih adında bir arkadaşının toner işi yaptığı şirkete ipotek etmis.bunu yeni öğrendik annem konutun ipotegini kaldırmak için 1-tapu sicil müdürlüğünde aile konutudur şerhi koydurabilirmi 2-babamı izinsiz ve habersiz aile konutumuzu ipotek için mahkemeye verir mi 3 2 erkek bir iiz çocuğu olarak,bizden gizli babam eviipotek ettiği için biz dava açma hakkına sahipmiyiz

    Cevapla
  37. Merve dedi ki:
    26 Ocak 2022, 17:43

    Merhaba aile konutu şerhi olmayan evimizi esim iznim olmadan satmıs. Tapu iptal davası açabilir miyim 3. Kişinin iyi niyeti korunur mu?

    Cevapla
  38. Selina NİKEL dedi ki:
    31 Ocak 2022, 03:05

    Merhabalar hocam söz konusu taşınmazın üzerindeAile konutu şerhi var ipotek yok ve borcun olmadığı sonradan öğreniliyor yargıtay yerel mahkemenin kararını 2 kere bozuyor. Sonuç olarak borç yok. Şahsın haline münasır tek evi davalar devam ettiği halde Bu süreç zarfında taşınmaz ihalede satılıyor. Bu durumda satış öncesi Aile konutu şerhi geçerlimidir. İcra iflas kanunun 2004 sayılı 82 madde hakkında bu konuda değişiklik yapıldımı Teşekkür ederim Saygılarımla

    Cevapla
  39. Selina NİKEL dedi ki:
    31 Ocak 2022, 03:23

    Birde hocam her ne kadar Aile konut şerhi diğer eşin iradesi içinde olan işlemleri kapsasada açıklayıcı yorum olarak görülsede bu tarz mağduriyetlerin giderilmesi için kanun yok mu . Anayasa mahkemesi kararı yerel mahkemeyi bağlamaz mı. Kıymetli bilgilerinizi ve tecrübelerinizi esirgemediğiniz için tekrar teşekkür ederim.

    Cevapla
  40. oguz dedi ki:
    11 Şubat 2022, 22:50

    evlenmeden önce aldığım eve8kişişel mal) boşanmak üzere olduğum eşim tapuya aile şerhi koydur muş. nasıl kaldırılır. sonuç ne olur.

    Cevapla
  41. Serap yılmaz dedi ki:
    15 Şubat 2022, 19:47

    Hali hazırda eşim bir borca kefil oldu ve kefil olduğu şahıs borcunu ödemedi.Alacaklı taraf İkamet ettiğimiz evimizin üstüne geliyor mahkemeye çıktı. Şuan şerh koysam mahkemede işimize yarar mı veya bir hak iddaa edebilir miyim?

    Cevapla
  42. Caner dedi ki:
    16 Şubat 2022, 17:54

    Merhaba,
    Bosanma davasi ile birlikte kiralik musterek konut esime tahsis edildi ve ben baska bi konuta tasindim. Daha sonra ev sahibi tahliye karari alarak esimi evden tahliye etti. Simdi ayni ev icin ev sahibi ile yeni bir kira kontrati imzalayarak eski evde oturmaya devam etsem, esimin mahkemeden musterek konut ile konutun kendisine tahsisini talep etme imkani dogar mi? En son birlikte ikametgahimiz o evde gorundugu icin boyle bir risk dogar mi?

    Cevapla
  43. Sabiha dedi ki:
    21 Şubat 2022, 14:56

    Merhaba, babam kendine ait mülkün bir kısmını kiracısına sattı. Kiracısı kendine ait bir evini satış yoluyla erkek kardeşimin üstüne yaptı. Ortada para yok tabii. Kardeşim evli ama anlaşamıyorlar. Eşi tapuya gidip aile konutu şerhi koydurmış. Bu durum nasıl düzeltilebilir? Tapuya şahitleriyle gitse o şerh kaldırılabilir mi?

    Cevapla
  44. Babam dedi ki:
    8 Mart 2022, 21:48

    Babamdan kalan 3 malikli eve iki abim ortaklığın giderilmesi davası açtılar fakat ben evin satılmasını istemiyorum dava açıldıktan sonra eşim bana düşen hisse üzerine aile konutu şerhi koydurabilirmi

    Cevapla
  45. Özge dedi ki:
    3 Nisan 2022, 01:19

    Eşimin oturduğumuz dairede 48nhissesi var evlendikten sonra kendimiz aldık aynı binada kız kardeşinin 14 hissesi var ileride kentsel geldiği zaman bunu engellemek için şerh koydurabiliyormuyum kendi çocuğumun rızkını başkasına yedirmek istemiyorum

    Cevapla
    • Demirbas Hukuk dedi ki:
      6 Nisan 2022, 11:42

      Tam olarak neyi sorduğunuz anlaşılamadı.

      Cevapla
  46. Gül dedi ki:
    4 Nisan 2022, 13:20

    Merhaba eşimle boşanma aşamasındayız eşim annesinin yanında kalıyor ben dava açılmadan önceki kiralık evimizde. Başka bir semtte ortak evimiz var içinde kiracı var. Kirayı ortak paylaşıyoruz. Kiracıyı sürekli çıkmaları konusunda baskı yaptıkları için yakın zamanda çıkacak. Eve şerh koydurduğum zaman eşimin ortak evimize geçme ihtimali varmı. Ben satılıp 2 ye bölünmesi için teklif yaptım kabul etmiyor. Evi tamamen istiyor. Ben hangi şartlarda eve geçişini engelleyebilirim. Vereceğiniz bilgiler için şimdide. teşekkürler

    Cevapla
  47. Neslihan dedi ki:
    5 Nisan 2022, 02:22

    Merhaba annem vefat etti babam evi bize sormadan küçük kardeşime devretmiş satmış öyle bir hakkı varmi bizde mirasçı sayilmiyormuyuz

    Cevapla
    • Demirbas Hukuk dedi ki:
      6 Nisan 2022, 11:27

      Diğer mirasçılardan mal kaçırmayı amaçlayan muvazaalı satış işlemi gibi görünüyor. Muvazaa hukuksal nedenine dayalı tapu iptali ve tescil davası açabilirsiniz

      Cevapla
  48. Duran dedi ki:
    19 Nisan 2022, 23:19

    Merhaba dairemizi 5 sene evvel büyük oğlan adına yaptık evlenmeden önce, 3 sene evvel oğlan evlendi şimdi evi satacam diyor ve biz şu an kardeşleri ile beraber o evde oturuyoruz Diyer kardeşlerin hakkı nasıl olacak satılamaz şerh koyabilirmiyiz

    Cevapla
    • Demirbas Hukuk dedi ki:
      6 Mayıs 2022, 14:32

      Aile konutu şerhi eşlerden birine tanınmış olan bir haktır. Daire çocuklarınızdan birine değil tüm aile için alındı ise bir tapu iptali ve tescil davası açabilirsiniz. Bu davada bazı ispat zorlukları yaşayacaksınız.

      Cevapla
  49. Mld dedi ki:
    18 Mayıs 2022, 17:59

    Merhaba,
    Aile konutu şerhi koydurmak istiyorum fakat otırduğumuz evde kendi annemin kullanım hakkı var bu sebep ile koyduramıyorum fakat annem de bizim ile birlikte aynı konutta oturuyor babam vefat etti o sebeple o secenekte yok nasıl yapabilirim?

    Cevapla
  50. Mehmet dedi ki:
    19 Mayıs 2022, 00:51

    Kizimin kiraladigi evde ailecek ikamet etmekte iken kizim evlenerek 3 yilligina yurtdisina gitmis olup esyalari evde durmakta evde de bizler ikamete devam etmekteyiz. Kizimin ikamet adresi olarak hem burasi hem de yurtdisindaki adresi mernis kayitlarinda yeralmaktadir. Ev sahibimiz kizimin evden ayrilmasini gerekce gostererek sozlesmede akde aykirilik olustugunu geride kalan bizlerinde fuzuli isgalci oldugu ve sozlesmeyi feshederek tahliye talebinde bulunacagi hususunda protesto gondermistir. Muhtemelen dava acacak olup bizlerin bu konuda hukuki olarak lehte bir sonuc alabilme durumumuz ne olabilir. Ne yapmamizi onerirsiniz. Tesekkurler

    Cevapla
  51. Samet dedi ki:
    23 Mayıs 2022, 09:52

    Boşanma davası bittiğinde babam evine başka bi kadın getirebilir mi? Annem evden ayrıldı eğer babam kadın getirirse annemin mülkünde kadını istememe hakkı var mı? TEŞEKKÜRLER

    Cevapla
  52. MURAT dedi ki:
    21 Haziran 2022, 17:53

    Merhabalar;
    Ben Türk vatandaşıyım Eşim Rus vatandaşı, 2014 yılında Rusya’da evlendim, 2015 yılında ise Türkiye’de bir gayrimenkul aldım ve 2017 yılında ise arkadaşımın şirketine kredi çeke bilmek için almış olduğum evi ipotek olarak gösterdim.
    Eşim ve çocuklarımı 2019 yılında Türkiye’ye getirerek bildirimde bulundum. Evliliği Geç bildirdim.
    2017 yılında banka kredisine ipotek verirken Türkiye’ye evliliği mi bildirmediğim için Türk makamlarının önünde nüfusta bekar olarak görünüyordum ve banka eş onayı istemeden eve ipotek işlemi yaptı şimdi eşim Türkiye’de yaşıyor ve bu ipoteği kaldırmak istiyor ve başka evimiz olmadığı için ipotekli eve ayrıca aile konutu şerhi koydurdu, İpoteği kaldıra bilir miyiz Gayrimenkulü aldığım tarihte evliydim ama Türkiye’ye evliliğimi ipotek işleminden sonra bildirdiğim için bekar olarak görünüyordum

    Cevapla
    • Demirbas Hukuk dedi ki:
      22 Haziran 2022, 10:55

      Maalesef ipoteği kaldırtamazsınız. Aile konutu şerhi verdirtebilirsiniz.

      Cevapla
      • MURAT dedi ki:
        24 Haziran 2022, 16:21

        Merhabalar;
        Evliliğimi Türkiye de geç bildirmiş ola bilirim, ama ipotek işlem tarihinde yurtdışında evliydim ve eşimin izni olmadan ipotek tesis edildi.
        Arkadaşım kredi ödemelerini aksatmaya başladı ve evimin icra yolu ile satılmasını engelleye bilir miyim sonuçta burası bir aile konutu ve eş onayı alınmadan ipotek tesis edildi

        Cevapla
  53. MURAT dedi ki:
    24 Haziran 2022, 16:22

    Merhabalar;
    Evliliğimi Türkiye de geç bildirmiş ola bilirim, ama ipotek işlem tarihinde yurtdışında evliydim ve eşimin izni olmadan ipotek tesis edildi.
    Arkadaşım kredi ödemelerini aksatmaya başladı ve evimin icra yolu ile satılmasını engelleye bilir miyim sonuçta burası bir aile konutu ve eş onayı alınmadan ipotek tesis edildi

    Cevapla
    • Demirbas Hukuk dedi ki:
      25 Haziran 2022, 12:20

      İpotek işlem tarihinde yurtdışında evli olmanız durumu değiştirebilir. Konu ile ilgili elinizdeki belgelerle birlikte info@demirbas.av.tr mail hesabı veya 0542 120 86 16 numaralı whatsApp hesabı üzerinden bizimle iletişime geçerseniz daha kapsamlı bir değerlendirme yapabiliriz.

      Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İLETİŞİM


Demirtaşpaşa Mahallesi Ankara yolu Cad. No:36, Tüze İş Merkezi, Kat:10, 16220

+90 542 120 86 16

+90 224 272 19 09

info@demirbas.av.tr


DANIŞMA KURALLARI VE UYARILAR

Bu web sitesinde yer alan yazı ve açıklamalarda değinilen konular soyut ve genel olarak ele alınmıştır. Bu nedenle bu yazı ve açıklamalar somut bir olay hakkında yapılmış hukuki tavsiye olarak kabul edilemeyecekleri gibi Avukatlık Kanunu ve Avukatlık Meslek Kuralları kapsamında yazılı veya sözlü hukuki danışma olarak da değerlendirilemezler.
© 2021 Demirbaş Hukuk Bürosu Tüm Hakları Saklıdır. Web Tasarım

WhatsApp